| vasileandrei a întrebat:

Din ce si cum se face creta?

Răspuns Câştigător
| Ciufulici a răspuns:

Se face din CaCO3 ( calcar) straight face

2 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Creta are aceiași formulă chimică cu calcarul.
http://www.urbankid.ro/altele/cum-sa-faci-creta-colorata-9397
http://www.TPU.ro/......uzit-o-de/
http://www.scritube.com/......191210.php
http://ro.wikipedia.org/wiki/Carbonat_de_calciu
Creta este o rocă microcristalină fină sedimentară, poroasă care se formează prin depunerea calcitului (calcarelor), ca și a scheletelor fosilelor viețuitoarelor mici (Coccolithe) a Coccolithophoridelor și scoicilor foraminiferelor (Foraminifera).
Creta sub formă de depozite poate fi întâlnită frecvent în natură unde este și exploatată ca în Marea Britanie, Franța, Insula Rügen, Germania de nord, sau pe fundul mărilor ca cretă marină.
Calcarul este de asemenea o rocă biogenă, dar mai compactă decât creta, ia naștere direct sau indirect din scheletul viețuitoarelor. Direct poate proveni calcarul din cochiliile melcilor, scoici, scheletul coralilor sau bureților de mare. Indirect ia naștere prin organisme fototrope, care asimilează CO2 și prin alcalinizarea mediului se formează calcarul dizolvat în apă. Prin calcinare (la temperaturi ridicate) se formează piatra de var folosită în construcții. Cristalele mari de carbonat sunt între cretă și marmură.
Depozite mari de roci calcaroase sunt în Orgon, Burgberg în (Germania), ca și în Munții Apuseni din România - vezi Listă de peșteri.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calcar
Marmura este o rocă metamorfică cu cristale relativ mari care ia naștere prin transformarea și recristalizarea cretei sau calcarului sub acțiunea unor temperaturi și presiuni ridicate.
Depozite mari de marmură sunt în America de Nord, Austria, Norvegia și renumita carieră de marmură de Carrara, din Italia de unde provin statuile sculptate de Michelangelo.
Cu toate că scoarța conține mai mult de 5 % roci calcaroase (carbonat de calciu) numai o mică parte din această cantitate corespunde exploatării având calităților necesare căutate de geologi ca și parametrii de culoare, puritate, omogenitate.

| s3s a răspuns:

Cred ca var si inca ceva...