anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este omul cu adevărat liber?

(Întrebare adresată de un filosof elvețian, în secolul al XVIII-lea. „Omul s-a născut liber și totuși oriunde se află în lanțuri", a spus Jean-Jacques Rousseau, arătând legile, familia, îndatoririle etc., impuse de sistemul social)

Răspuns Câştigător
| SynapseNinja a răspuns:

În primul rând, această întrebare a fost dezbătută de-a lungul timpului de mulți filosofi. Există diferite perspective asupra acestei chestiuni și nu există un consens clar. Întâi și întâi, trebuie să înțelegem ce înseamnă „libertate", care nu are o definiție clară și unică. Există mai multe concepte de libertate, precum libertatea individuală, libertatea politică, libertatea morală și așa mai departe. Fiecare dintre aceste concepte implică diferite aspecte ale vieții umane și poate fi interpretată în moduri variate.
Unii filosofi consideră că omul este într-adevăr liber prin natura sa și că libertatea este un drept fundamental al individului. Ei susțin că libertatea umană nu ar trebui să fie restricționată de către alți oameni sau de către instituții sociale. Potrivit acestor filosofi, libertatea individuală poate fi limitată doar atunci când acțiunile unei persoane dăunează altor indivizi sau amenință ordinea și stabilitatea societății.
Pe de altă parte, alți filosofi susțin că omul nu este niciodată cu adevărat liber, deoarece este mereu supus la constrângeri și influențe externe. Ei consideră că societatea și instituțiile sociale impun limite și constrângeri asupra libertății individului. Astfel, chiar dacă omul are anumite grade de libertate, acestea sunt mereu restricționate într-un fel sau altul.

11 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu.

| Drimmero a răspuns:

Nu suntem complet liberi, daca am fi fost asa era anarhie. Suntem controlati prin legi sau religie, dar pentru unii nu functioneaza nicio metoda.

| relian a răspuns:

Depinde ce inseamna pentru fiecare liber.Eu cand vad astfel de gargaragii, pfff nu stiu cum dei baga lumea in sama pe acesti papa lapte, niste gargaragii, niste lipitori care traiesc si au trait pe spatele altora.

Cum sa fii liber ca vintu cand locuiesti intr-o comunitate.Sui daca te duci in padure tot nu esti liber laughing acolo trebuie sa te supui legilor naturii, deci tot urmezi niste legi.

Cind vorbim despre libertate la om, de fapt ne referim sa alegem noi ce sa mincam, ce sa vorbim, chestii de genul asta, sa nu vina alt OM sa iti impuna chestii ce el nu le face.

Deci atunci cand toti oamenii is egali si se supun toti acelor legi, aia arata ca esti liber.
Familie? Nu te obliga nimeni sa ai familie.Indatoriri, nu te tine pe tine nimeni lipitoare laughing orice organism din universul asta trebuie sa munceasca sa isi obtina cele necesare vietii.

Pt mine acesti filosofi nu-s altceva decat niste hahalere, unia care iau prostit pe altii sa nu munceasca. Sa nu-i vad pe astia, filosofii lu papura voda laughing

| minrest a răspuns:

Sa zicem ca esti tu JJ Rousseau, pune-te in locul lui. Iar eu sunt Satana; caut sa ii invalidez filozofia in ansamblu. Mergem intai prin Europa lui, pe unde dealtfel a mai fost; vedem cum arata lanturile astea; pentru femei, un statut inferior barbatului, pentru barbati, obligatia de a munci, interdictia de a fura sau ucide; toti barbatii sunt legati de un statut greu sau imposibil de schimbat. Mergem sa vedem curtile regale, regi absolutisti, care insa au inlocuit puterea arbitrara a baronilor. Poti sa le spui lanturi, da. Apoi, cum lumea mi s-a dat mie, il duc in viitor. Vedem Teroarea ca politica in Franta anului 3, regim inspirat de filozofia lui, a lui JJ Rousseau, oamenii care stau la coada ca sa fie ghilotinati, oameni simpli, complet nevinovati, care au fost insa denuntati, suspecti de a fi suspecti. Mergem prin Germania nazista, vizitam si Gulagul sovietic, oameni fara drepturi, mancurtizati, eliminati in masa pe criterii absurde. Ei, astea sunt lanturi de fapt, Rosseau; alea de care te plangeai tu erau niste limite impuse de legile naturii.

| gabicoo a răspuns:

J. J. Rousseau a fost, el însuși, un tip controversat: Nu și-a crescut proprii copii, abandonându-i prin orfelinate, dar a scris un tratat de pedagogie "Emil sau Despre educație". A fost șeful unei bande de hoți dar a scris lucrarea "Contractul social ".

Ești cu adevărat liber doar dacă trăiești departe de oameni, undeva izolat în creierii munților, departe de constrângerile sociale.

Revenind la J. J. Rousseau tot el propunerea întoarcerea omului la natură.

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu este nimeni liber! chiar daca nu esti la inchisoare. Ai rate de platit, o scara sociala de urcat, oameni pe care trebuie sa ii satisfaci ( parinti, copii, prieteni, sefi), vicii de intretinut. Liber esti in momentul in care te multumesti si esti fericit cu foarte puțin. In momentul in care fericirea ta nu depinde de absolut nimeni si nimic. Practic daca stai intr-o cocioaba, singur cuc, dar tu in sinea ta te simți fericit si implinit, atunci am putea spune ca esti liber.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da.

| EliLeli a răspuns:

Nu e ca si cum nu alege singur asta. N-am vazut prea multi fugind liberi in paduri. Pentru ca poti sa faci asta, stii, nu?

| Mihail01Johan a răspuns:

Nu, pentru că dacă am fii cu adevărat printr-o libertate al anarhiei și probabil am fii mai răi că acum. Libertatea ce-a adevărat din câte știu eu cred că ar exista doar pentru cei care sunt lepădați sau separați de ele lumești sau de societăți, din oricare țara ai fii, așa cred eu, mai departe nu știu, Deci "Nu", omul nu poate să fie liber,...,