| MeisterSchnitzel a întrebat:

Ce părere aveți de Jean-Jacques Rousseau?

4 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Stiu ca este unul dintre pionerii Iluminismului,filosof, scriitor, compozitor.
in opinia mea la fel de stralucit precum "Voltaire"

Recomand chiar daca nu este majoritar despre opera lui Jean Jacques Rousseau, insa apar elemente si referinte la el, intr-un roman de mare finete, "Înțelepciunea nebunului sau moartea și transfigurarea lui J. J. Rousseau" scrisa de LION FEUCHTWANGER

| MeisterSchnitzel explică (pentru Simpatic):

Așadar, consideri că omul se naște bun și că civilizația îl corupe? Și că natura umană e în sine lipsită de elemente negative?

| Simpatic a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Nu am spus asta, eu l-am prezentat pe Jean Jacques Rousseau superficial daca ai observat

daca exista o teorie filosofica fata de care am o afinitate aparte, aceea este teoria "tabula rasa" a lui j. Locke, nu ma intreba de ce imi place mult Locke!

aproape orice teorie si teza filosofica poate fi la un moment dat contrazisa (s-a demonstrat asta si in cazul empirismului, ani mai tarziu!)
j. locke a fost in contradictoriu cu Descartes de exemplu!
pe scurt reprezentantii rationalismului secolelor trecute (XVII-XVIII), considera ca originea cunoasterii se afla in dezvoltarea mintii, nu in trairea unor experiente!
cine sunt acesti rationalalisti la care fac eu referinta? Descartes, Spinoza, Leibniz!

Filmul Matrix care pentru mine este teorie filosofica si nu un simplu film, a desfiintat deopotriva si empirismul lui Locke cat si rationamentul lui Descarteswinking

nu imi place sa mai filosofez, sa scriu pagini intregi, nu vad rostul acum! doar prezint succint

Cogito, ergo sum

| mODIN a răspuns:

Recent am auzit pe cineva spunand ca de la Hobbes vs Rousseau a inceput adevarata dualitate stanga-dreapta in politica.

Poate ar fi putin radical sa afirmi ca omul ori e 100% influentat de societate, ori e 100% cum l-a facut natura, dar in dezbaterea aia mereu am tins catre Hobbes. Nu cred ca mare parte din moralitate si 'bunatate' e independenta de valorile cu care suntem crescuti si de experientele noastre de viata. Cred ca ne nastem toti cu abilitatea de a face bine, dar societatea e cea care trebuie sa ne asigure contextul in care sa nu devenim corupti moral.