| sabin89 a întrebat:

Freud se întreba ce anume l-a legat pe el de colectiviitatea evreiască. Credinţa nu, pentru că el nu a fost niciodată un credincios. Mândria naţională? Nici asta, pentru că, de câte ori a simţit o înclinaţie spre un entuziasm naţional, s-a străduit să-l suprime, considerându-l greşit şi primejdios. Atunci ce l-a legat? Tot el răspunde şi arată că au rămas o mulţime de alte lucruri care l-au făcut să se simtă irezistibil atras spre colectivitatea evreiască - multe forţe emoţionale obscure, care erau cu atât mai puternice, cu cât mai puţin puteau fi exprimate în cuvinte; dar şi o conştientizare clară a identităţii lui interioare...
Voi cum aţi răspunde la întrebarea "Ce vă leagă de comunitatea românească?"?

11 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Cu bunicii unul sarb, una nemtoaica, alta unguroaica, nu ar fi ceva care sa ma lege de comunitatea românească. Poate doar faptul ca m-am născut în Timișoara, dar și acel loc a aparținut cindva de imperiul austro-ungar happy. Totuși, ma cred a fi un roman pursinge, poate doar pentru ca sunt strins legat de țărișoara asta, toate neamurile și mai toți prietenii îmi sunt plecati pe dincolo, dar eu am rămas aici.

| RAY a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=I0BRlf1K3aw

sabin89 Minoritățile sunt mai unite ca majoritățile, plus ca erau asupriți de nazsti.

"Ce vă leagă de comunitatea românească?"?

Tot ce am experimentat in acești 31 de ani, chiar daca voi pleca in Deuschland tot o sa fiu legat genetic si prin cunoasterea limbi Romane

| sabin89 explică (pentru RAY):

Te gândeşti la o eventuală mutare în Deutschland?

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Ja

| doctorandus a răspuns:

Eu sunt un cetatean al lumii si sunt mai mult dedicat cunoasterii obiective (stiintei de carte) decat unei tari anume.

| Vântulalb a răspuns:

Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru austriac de etnie evreiască (Wikipedia!).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud
Iata ce il lega pe el de comunitatea evreiasca!
La fel si eu ma simt legat de romani si mai ales de Romania. Punct!

| Vântulalb a răspuns (pentru Vântulalb):

Sau cum spun batranii nostri: sângele, apă nu se face!

| SingleForOne a răspuns:

Iubirea pentru limba noastră, pentru geografia și istoria noastră, pentru tradițiile noastre, pentru ambiția noastră de a fi mai mult oameni decât altceva.

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

Interesant este că pe noi ne atrage şi ţara însăşi, ca entitate fizică; cum ai spus şi tu, geografia ei; sau cum spune Eminescu, tot ce mişcă în ea - "râul, ramul" - ne sunt prieteni, pe când ţarului de la Răsărit îi sunt...nu chiar prieteni. Freud nu avea o ţară când a făcut afirmaţiile alea şi totuşi se simţea atras irezistibil spre o anumită colectivitate. Deci noi, faţă de el, am avea motive în plus.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Probabil limba și familia. Nu știu engleza. Dacă aș pleca împreună cu ai mei și aș ști engleza sau limba acelei țări nu știu dacă m-ar mai interesa românia.
Poate și istoria și credința ortodoxă, dar cea din urmă este mult mai puțin puternică decât acum 100 ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe mine copilăria ma leagă de România. În general, copilăria generează niște sentimente care nu prea au explicație și care nu pot fi explicate din cauza intensității lor. Nu are nici o legătură cu tara în sine pentru mine (oamenii sunt peste tot la fel), este doar locul în care am copilărit.