| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

În anii '60 Ronald Reagan a spus într-un discurs de-al lui că Norman Thomas, un socialist american foarte activ în perioada interbelică, a zis la un moment dat că americanii ar vota cu plăcere pentru orice măsură socialistă atâta timp cât aceasta are eticheta liberalismului pe ea. Când am citit astăzi discursul lui am fost marcat de această remarcă. În ziua astăzi, termenul "liberal" este folosit în Statele Unite - și, din ce în ce mai mult, în Europa de Vest - pentru a desemna un om cu vederi de stânga. Erik von Kuehnelt-Leddihn, un intelectual austriac care a scris cam în aceeași perioadă în care Reagan își ținea discursul, a atrasat de nenumărate ori atenția asupra folosirii greșite a termenului "liberal". Acest termen apare prima dată în Spania (ceea ce von Kuehnelt-Leddihn nu găsește deloc surprinzător, el remarcând că peninsula Iberică are un lung atașament pentru libertățile individului) în timpul războiului peninsular pentru ai desemna pe cei ce luptau pentru Constituția de la Cadiz, "los liberales". Termenul "liberal" vine de la cuvântul "liber" și înseamnă o persoană care are ca prioritate libertatea individului, așadar folosirea lui pentru a eticheta orice ideologie nouă este greșită. Liberal nu e antonim cu conservator, deși mulți cred asta.
Voi ce părere aveți?

5 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Despre acești termeni nici nu ar merita să filosofăm prea mult, după părerea mea. Pentru că însăși ideea de libertate nu este ancorată în realitate. Este o utopie. Este cineva, sau a fost sau va fi vreodată liber? Nu. Ne naștem într-o societate care are deja fixate legi, pe care vrei-nu vrei trebuie să le respecți. Aceste legi sunt în fond niște îngrădiri ale libertății. Societatea însăși este o lume pestriță, în care fiecare vrea altceva. Unul vrea să fure, altul vrea să trăiască cinstit. Cum pot fi satisfăcuți amândoi? N-ai cum. Unul vrea ca miliardarul să-i dea și lui ceva; miliardarul însă se face că plouă. Și uite așa. Deci, ce liberal, ce libertăți? Într-o declarație de independență se spunea: "toti oamenii sunt creati egali; sunt inzestrati de creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se numara, in primul rand, viata, libertatea si nazuinta spre fericire.". S-a realizat așa ceva vreodată? Nu. Noi vom trăi în continuare "în cercul nostru strâmt", din care nu se poate evada.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Eh, eh, daca te plangi ca in UE nu e libertate, atunci sa vezi ce e in China, Coreea de Nord, Iran, Arabia Saudita, Pakistan, etc., ca daca zici ceva ce nu convine ideologiei oficiale esti arestat sau te linseaza o multime furioasa. In tarile islamice minoritatile sunt acuzate de blasfemie fara niciun motiv real, pur si simplu pentru ca lumea ii uraste.

Daca poti scrie linistit pe Facebook ca seful statului si primul ministru sunt pui de curbe, traiesti intr-o tara libera.

| doctorandus a răspuns:

In Olanda, Australia, etc., partidul liberal este partidul conservator.

| CostinAlamariu a răspuns:

Eu întotdeauna am asociat liberalismul cu filozofia politică a iluminismului și a revoluții franceze. Într-adevăr, liberal nu e antonim cu conservator, mai ales în SUA unde conservatorii sunt cât se poate de liberali în absolut toate punctele pe care le susțin, de la economie la societate.

| EliLeli a răspuns:

Si Putin zice ca este un eliberator. Trebuie sa-ti folosesti creierul cand vine vorba de alegeri. Acum, toti termenii de pe lumea asta sunt folositi de oricine dupa cum doreste.