|

In ce limba gandesc surzii?

Adica stiti ca atunci cand va ganditi la ceva, ganditi oarecum vorbind cu voi insiva(in romana), dar surzii neauzind, in ce limba gandesc?

9 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

O intrebare frumoasa,in felul ei. Exprimarea nu este numai verbala, este si in scris si comportamentala, nu intram in amanunte. Evident, nu putem sti exact cum gandesc exact in lipsa sunetelor, dar de mare importanta este felul in care comunica de la bun inceput.Aici are o mare importanta cred scrisul, deci alfabetul care-l invata de la bun inceput, care probabil este cel din natiunea din care face parte.Lipsiti fiind de acest simt, ei isi dezvolta mai mult sau mai putin alte simturi. Unii ajung la performante incredibile chiar, dar sa recunoastem sunt putini.Altii ajung doar sa se descurce cat de cat in viata(marea majoritate). Depinde de cat ajutor le este oferit si de cat de motivati sunt sa-si depaseasca conditia. Termitele, oare cum ajung sa-si construiasca acele cuiburi de o complexitate deosebita? Am cunoscut acum multi ani in urma o fata surda din nastere.Era la o aniversare, muzica, dans...Citea pe buze binisor(avea cam 20 de ani), scria perfect.Dar...am ramas uimit de felul in care dansa cu noi ceilalti.Tot ce-mi aduc aminte de atunci, cand am intrebat-o cum reuseste asa ceva, a fost ca ne observa pe noi si mai simte cat de cat vibratiile sunetelor din boxe. Oricum, m-ai facut curios si pe mine sa mai aprofundez domeniul.

8 răspunsuri:
| a răspuns:

Gandirea este corelarea si compararea notiunilor noi cu cele deja invatate.
Daca noi, oamenii "normali" invatam in prinpe baza notiunilor vazute si auzite, surzii se bazeaza doar pe componenta vizuala.
Din acest motiv, ei "vorbesc" (comunica) prin gesturi si invata sa citeasca si buzele.
Iar la gandire ei se bazeaza pe aceste forme de imagini, nu si pe sunete.

In serialul TV "Sue Thomas: F.B.Eye" sunt episoade simpatice despre modul de viata si de percepere a anturajului de catre o femeie, care-si face cariera tocmai bazat pe talentul ei de a citi din buze si gesturi.
Merita de vazut!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In limba parintilor care i-au nascut.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

O intrebare stupida de altfel. Daca sunt surzi asta nu inseamna ca nu stiu limba tarii in care stau si poate alte limbi. Ca de citit si scrie tot invata sa stii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In limba lor care e necunoscuta sau nu pentru noi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In pelticawinking

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
| explică:

Pai da, dar eu ma refeream la altceva.
Adica de exemplu cand te gandesti,, Hmm... Azi o sa ma duc la piata apoi vin acasa, apoi merg undeva..." tu te gandesti in limba romana, vorbesti cu tine insuti.
Dar surzii nestiind cum suna limba, ei in ce limba gandesc?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

În limba lor, dacă noi ne gândim in limba noastră, ei se gândesc in limba lor. Cum fac asta? Ei au deja reflexele in mâini, știu să vorbească foarte repede, deci cam așa ceva.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează