| Steregoi a întrebat:

La nivel cuantic de particule elementare si omul prost si omul destept sunt la fel adica au aceeasi structura ( electroni, fotoni, gluoni, quarci ). Cum comentati? Ce cauzeaza totusi desteptaciunea si prostia?

6 răspunsuri:
| anonymus4106 a răspuns:

La nivel microscopic, un castel de nisip și un pumn de nisip de pe plajă sunt formate din aceleași tipuri de molecule. Ce diferențiază castelul de nisipul de pe malul mării? Nu distribuirea moleculelor și așezarea lor?

| Steregoi explică (pentru anonymus4106):

Distribuirea sau pozitia particulelor elementare.

| anonymus4106 a răspuns (pentru Steregoi):

Și atunci care mai e problema? E vreo diferență între particulele elementare și atomi în contextul acestei întrebări?

| Steregoi explică (pentru anonymus4106):

Pentru a explica gravitatia savantii considera necesitatea existentei unei a 18-a particule elementare numita graviton desi inca nu a fost descoperit. E clar ca materia vie nu e compusa doar din cele 17 particule elementare descoperite pentru ca are caracteristici diferite fata de materia nevie. Cat despre diferenta intre prosti si destepti, in acest context, aceasta diferenta nu exista decat daca raportam prostia si desteptaciunea la un etalon din afara domeniului material. Prostia si desteptaciunea nu au fost descoperite si ele existau ca si concept inainte sa apara materia.

| anonymus4106 a răspuns (pentru Steregoi):

Și pe ce se bazează afirmația că prostia și deșteptăciunea existau înainte să apară materia? Pentru mine, conceptele acestea sunt în mintea oamenilor, iar fără om nu ar exista. Asta presupune că omul sau ceva din om este independent de materie pentru că el a creat ceva care e independent de materie?

E joc care se numește "Conway's Game of Life". Face parte dintr-o serie de simulări numite Automaton. Practic, în acestea ai un plan de pătrățele care pot fi albe sau negre. În timp, aceste pătrățele își schimbă starea în funcție de vecinii lor după anumite reguli fixe. Regulile acelea sunt ca niște legi universale axiomatice iar pătrățele pot fi considerate particule fundamentale. La prima vedere, regulile sunt lipsite de sens, dar ce este interesant este că se pot creea niște structuri foarte complexe. A fost și demonstrat că poți simula jocul în interiorul jocului. De exemplu, este o construcție foarte simplă care se numește "Glider" și arată ca și cum ar fi un gândac care se mișcă pe plan. După ce ai zis tu mai devreme, gândacul acela e bine definit, dar e independent de regulile se pornire, ca și concept.

Nu știu de ce am zis asta. Am trecut de la o idee la alta, dar mi se pare interesantă ideea cu jocul.

| Steregoi explică (pentru anonymus4106):

Ceva variabil nu e niciodata constant. Particulele elementare variaza permanent adica sunt intr-o permanenta miscare. Legile fizice sunt ceva constant. Legile fizice nu existau fizic inainte de a apare materia. Din ceva variabil nu apare ceva constant decat daca constantul este in afara variabilului. De aici deducem ca constantul este in afara materiei si exista inainte de a apare materia cu particulele ei elementare. Ideea de prost sau destept sau de bine sau rau este independenta de materie iar aceste concepte sunt constante sunt foarte bine definite inainte de a apare materia. Gandurile omului desi sunt pe suport material ele sunt independente de materie intrucat procesul cognitiv are origini imateriale. Insasi legea evolutionista spre imbunatatire este o lege constanta si exista inainte de a apare materia. Legea evolutionista desi este constanta nu este dintotdeauna. Legea evolutionista face parte dintr-un scop constant. Din ceva constant poate apare ceva constant. Fenomenul de tindere spre o stare de echilibru sau de o stare constanta din miscari variabile ar putea arata ca din variabil poate apare ceva constant sau echilibristic sau invariabil. Insa expansiunea accelerata a materiei din univers arata ca ori suntem intr-o explozie in curs de desfasurare ori de fapt materia nu tinde spre o stare de echilibru ci spre o stare de uniformitate. Am putea spune ca uniformitatea este ceva constant. Stim ca miscarea e ceva variabil. Miscarea nu apare decat din miscare si inseamna ca miscarea nu are inceput sau ca este dintotdeauna. Insa tendinta materiei este spre nonmiscare spre uniformitate iar acest lucru arata ca materia a aparut din miscare care nu are inceput. Vorbesc despre o miscare imateriala fara inceput. Tendinta spre uniformitate a materiei este tendinta materiei de a se imprastia tot mai mult pana ce devine imaterie. Materia tinde sa se intoarca de unde a aparut adica din imaterie adica tinde sa se intoarca din starea din care a aparut adica din forma imateriala.