| Mariela_1621 a întrebat:

Mai am o problema care ma framanta : de ce majoritatea daca nu toti oamenii cu studii superioare cum ar fi profesorii universitari sau studentii sunt sceptici vizavi de ceea ce inseamna divinitate sisupranatural? E ceva intamplator? Daca ei au dreptate

Răspuns Câştigător
| paul_7329 a răspuns:

Intr-adevar, cu cat cineva are studii mai multe sau un coeficient de inteligenta mai ridicat cu atat sunt mai multe sanse sa fie mai sceptici. Bineinteles ca exista si exceptii la anumite persoane, dar in general gasesti un numar mai mic de credinciosi in grupul celor cu studii universitare.

Motivele pentru care se intampla lucrul acesta ar fi urmatoarele (care sunt cunoscute de catre cei mai multi cu studii superioare):

Sunt sanse sa cunosti mai bine mintea (aici includ ratiunea, sentimentele, intuitia) si sa ii cunosti nu doar calitatile dar si defectele. De asemenea e mai usor sa intelegi ca un anumit fenomen spiritual are legatura cu creierul si nu cu o "lume spirituala". De asemena multe erori de logica (engl. "logical fallacies") sunt cunoscute.

Propria experienta nu coincide intodeauna cu realitatea. De exemplu in fiecare noapte visam cateva ore si in acel timp totul pare real. Din moment ce mintea poate genera o astfel de experienta, si o face noapte de noapte, nu e greu sa acceptam ca "experientele spirituale" ar putea fi in primul rand un produs al propriei minti.


Inveti ca trebuie sa discerni informatiile cele reale de cele fictive, ca "nu tot ce zboara se mananca" si mai ales faptul ca faptul ca miliarde de oameni cred in anumite lucruri nu implica ca acele lucruri sunt reale

Multe lucruri aparent "miraculoase" pot fi explicate usor pe baza teoriei probabilitatilor si erorii de selectie. Exemplu: auzim de un credincios care s-a vindecat spontan de cancer. Aflii ca in realitate procentul celor care se vindeca spontan de cancer este similar si la credinciosi dar si la necredinciosi, dar cand un credincios moare de cancer nu se face asa de multa "reclama" fata de unul care se vindeca spontan.

In loc sa crezi ca "stii Adevarul" accepti faptul ca stii foarte putin din ce se intampla in Univers. De aceea stiinta cand descrie realitatea, de fapt considera ca are doar o descriere (o teorie stiintifica, cum este teoria gravitatiei sau teoria evolutiei). In acest caz "teorie" inseamna o descriere a realitatii care a fost testata si, deocamdata, ofera cel mai bun model pe care il avem pentru un anumit fenomen

Vezi ca exista atata frumusete in jur si ca nu este nevoie de explicatii supranaturale pentru aceasta (cauta dupa "emergence" pe wikipedia ca sa vezi cum lucruri complexe apar spontan din lucruri simple)

Intelegi ca moralitatea este explicabila fara a apela la "binele Divin" sau alte lucruri spontane. Din moment ce noi oamenii depindem unii de altii, este mai bine (in sensul de supravietuire) sa colaboram (sa fim morali unii cu altii) decat sa ne luptam.

Toate lucrurile enumerate mai sus (dar si multe altele) necesita o pregatire mai mare si o capacitate mai mare de gandire logica si abstracta. Acest lucru trebuie antrenat, ceea ce se intampla mai des la cei cu studii superioare

30 răspunsuri:
| JeSa a răspuns:

Liviu00,

Sunt ferm convinsă că ai tăi părinţi îţi ofer iubire, iar acea ''Iubire'' firească/normală înseamnă/este Dumnezeu.

| Hombre a răspuns:

Un ateu nu crede in Dumnezeu pentru ca ii poate demonstra inexistenta si faptul ca cei care sustin existenta lui nu o pot demonstra. Daca cineva de aici o poate face pe loc devin credincios.

| Hombre a răspuns:

@ karellen iti dau dreptate nimeni nu isi schimba convingerile dar cred ca in afara de atacurile personale etc. se mai invata si cate ceva.

| Alphawolf a răspuns:

@syme
Vezi si o a treia propozitie pentru a fi completa varianta prezentata de tine?
@Dmonik
Lipsa de ocupatie? Te plictisesti? Hmmm. Daca discutiile pe tema religioasa sunt plictisitoare, in cazul meu tot site-ul devine plictisitor.
In urma credinteleor se construiesc biserici...
@karellen
Dezbaterile pe alte teme unde duc? Esti sigur ca omul nu invata nimic in urma acestor dispute, esti sigur ca aceste discutii nu deschid un nou orizont(mod) de a vedea lucrurile?

| Alphawolf a răspuns:

@karellen
Pai tu poti fi sigur, dar asta nu inseamna ca detii adevarul. Am urmarit asfel de discutii, am si participat la unele discutii, si pot spune ca am si invatat ceva. Daca tu vezi in aceste discutii doar aspecte negative, asta nu inseamna ca asa si este. Nu sunt sigur ca un ateu sau credincios isi va schimba credinta/necredinta in urma acestor discutii, dar nu exclud ca in urma cunostintelor noi dobindite, va deveni mai sceptic.

| Alphawolf a răspuns:

@Dmonik
Plictisitor!? "Telecomanda" este in mana ta, schimba canalul. Pentru persoana care citeste pentru prima data ceea ce numesti tu "plictisitor", nu sunt plictisitoare.

| syme a răspuns:

Liviu00,
Cred că ești de acord cu mine că dintre propoziția „nu știu dacă Dumnezeu există, deci nu cred că există" și propoziția „știu că Dumnezeu nu există, deci nu cred că există" - cea absurdă este a doua. Una este să nu ai dovezi că Dumneze există și alta să ai dovezi că nu există. Asta diferențiază agnosticii de atei la urma urmei. Și tot asta, zic eu, demonstrează că dintre agnostici și atei, ateii au probleme cu rațiunea (în sensul pe care l-am prezentat).

| Parintele a răspuns:

Pentru ca invatand descoperi adevarul.

| danut a răspuns:

"paul a răspuns: Intr-adevar, cu cat cineva are studii mai multe sau un coeficient de inteligenta mai ridicat cu atat sunt mai multe sanse sa fie mai sceptici. Bineinteles ca exista si exceptii la anumite persoane, dar in general gasesti un numar mai mic de credinciosi in grupul celor cu studii universitare." Ai vreun studiu in domeniul asta care sa arate cele afirmate de tine?

| danut a răspuns:

"Raspuns anonim: @danut: uite aici UNUL dintre studiile facute care este disponibil online, la pagina 10-11 este statistica la specific ceea ce intrebi tu:"
Eu te-as crede domnule ANONIM dar... am citit ceva pe prima pagina a FITUICI respective care ma face sa-mi pun ceva indoieli, asemanatoare cu lipsa ta de autentificare. Vezi textul de pe prima pagina:"This document does not represent the point of view of the European Commission.
The interpretations and opinions contained in it are solely those of the authors."
Ceva autentic ai? PS. Pentru cei care bifeaza stupid atunci cand pui o intrebare am o noua intrebare: mai baieti (si fete) chiar vreti sa dovediti incultura (lipsa de cunoastere, etc) in care va scufundati?
Exista un vechi proverb: daca taceai, intelept ramaneai.

| Duhovnicul a răspuns:

@Syme, pentru ca o afirmatie sa fie luata in serios, trebuie sa fie analitica inainte de toate.

| Marcian a răspuns:

Cred ca ar trebui sa asculti de marii filozofi ai lumii nu de profesorii de engleza, romana, matematica sau mai stiu eu ce materie, nici macar de filozofie.

| karellen a răspuns:

Nu cred ca exista o statistica elocventa in acest sens, exista numerosi credinciosi si printre persoanele cu studii superioare, precum exista atei si printre cei mai putin educati. iar daca au sau nu dreptate, doar tu decizi
(ne)credinta este o chestiune pur personala, iar dezbaterile pe aceasta tema (ultracontroversata) nu duc niciunde, dupa cum s-a vazut in repetate randuri in disputele starnite aici.

| karellen a răspuns:

@ Alphawolf
da, sunt sigur. urmareste cele n! discutii despre religie vs ateism si vei vedea unde sfarsesc toate: in atacuri personale, in generalizari pripite si in erori logice.
chiar crezi ca un ateu/credincios va fi convins sa-si schimbe (ne)credinta in urma unor discutii virtuale? happy

| luana1 a răspuns:

Nu vad cum ai ajuns la o astfel de concluzie.Plus ca stiinta in general nu a reusit nici pana acum sa infirme existenta unei forte divine care le tine pe toate la un loc.Si daca cineva e doctor, profesor, student sau altceva ce calitate ar avea sa dea un verdict in acest sens? Poti crede sau nu, este la alegerea fiecaruia, dar fi siguara ca nu au nici o dovada a scepticismului lor.

| liviu00 a răspuns:

@luana1
Cat de greu e sa intelegi ca daca afirmi existenta a ceva, trebuie ca tu sa-i demonstrezi existenta, nu ceilalti inexistenta?
Curios de asemenea e cum esti tu sigura ca scepticii nu au motive sa nege divinitatea in care crezi tu.("fi sigura ca nu au nici o dovada a scepticismului lor. ")

| liviu00 a răspuns:

@syme
Defineste "Dumnezeu" inainte de a continua discutia.

| deeeeeebora a răspuns:

Uite cativa dintre oamenii puternici din lume credinciosi:cel mai bun neurochirurg din lume, Homer -cel mai mare poet al Greciei, Sofocle, Socrate-filozof grec, Benjamin Franklin-fizician si filozof american, Thomas Paine-om politic, Sir Walter Scott a spus despre cei care iau in ras Biblia:''Cei ce se indoiesc sau citesc doar sa rada, mai bine nu s-au fi nascut'', Sir Michael Faraday-fizician si chimist englez, Victor Hugo-scriitor francez, W. Longfellow fost profesor la universitatea harward, Mark Twain, Ralph WALDO Emerson-filozif american, Dr Maurice Rawlings-medic cardiolog si multi altii.mai multe in cartea ''exista viata dupa moarte'' de petru popovici(o carte foarte interesanta).
eu cred ca in ziua de azi oamenii nu cred pentru ca nu accepta sa-si dea seama cat de mici sunt si ca este Cineva deasupra lor, plus in ziua de azi asta e o moda pentru ca satana castiga in lumea asta tot mai mult.
uite un cantec ce imi place mult:http://www.youtube.com/watch?v=GsHgQmdOeQY

GânduriAlbe
| GânduriAlbe a răspuns:

Nu ştiu dacă e ceva întâmplător dar să încerc să-ţi explic. Omul cu cât trece mai mult prin viaţă cu atât învaţă mai multe cu atât are parte de mai multe dezamăgiri şi unele eventual succese. Unii ajung într-un punct în care-şi dau seama că acel " Doamne ajută!" nu are sens pentru că pur şi simplu nu are. Persoanele, oameni în general nevoie de ceva palpabil să poţi vedea atinge să spui, da asta este, chiar este! Oameni cu studii superioare să ştii că nu numai ei ci oameni în general. Dacă te uiţi al bătrâni, gândul morţii îi schimbă dacă toată viaţa au fost sceptici cum spui tu, sau să zicem că sunt credincioşi dar doar atunci când vine Paştele, spre bătrâneţe caută să se apropie mai mult de Dumnezeu, de credinţă în general, pentru că este nevoie asta, nu ştii ce urmează şi asta te îngrijorează. Puţini sunt cu adevărat credincioşi şi cel puţin eu nu sunt de părere că credinţa asta se manifestă numai prin mersul la biserică, poţi da dovadă de aşa ceva şi în alte feluri.
Oameni numai cred pentru că câteodată fiecare are nevoia să simtă mai mult de cât o poveste sau ceea ce scrie în Biblie. Fapte! Cam asta ar fi!

| Cumătru de la Galați a răspuns:

Am întîlnit profesori universitari foarte credincioși, nu e nicio regulă în ceea ce-i privește.

Cît despre studenți, nici atît!
La cine crezi că se roagă în sesiune?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In ceea ce priveste divinitatea fiecare om de pe Terra e liber sa creada si sa aleaga ce vrea! In general studentii si profesorii universitari studiind diferite materii si intalnind diverse situatii in care este prezenta divinitatea au pareri diferite pro si contra in ceea ce priveste aceasta! Majoritatea persoanelor din aceasta categorie fac din divinitate un subiect de filosofie cu argumente pro si contra religiei!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca tu crezi in divinitate si ei nu cred: tu nu pierzi nimic!
ADICA tu nu pierzi nimic nici daca ei au dreptate SI tu nu pierzi nimic nici daca ei NU au dreptate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, draguto! poate pentru ca inca, noi romanii, suntem tributari la ne-educatia religioasa!
poate pentru ca religia are ca motto:"crede si nu cerceta", iar stiinta, cunoasterea de orice fel, este tocmai opusul acelui dicton!
iti dau niste exemple:
1.in scoli se face religie,. dar si biologie; eh, una e cu geneza si pacatul originar, cealalta e cu teoriile, multe, dspre aparitia vietii pe pamant; daca nu crezi ce scrie in biblie despre aparitia omului, etc, esti eretic(ma rog, ceva pe aici), chiar daca biologia vine cu super dovezi!
2. bunicul meu a fost preot, dar eu, fratele meu, verii mei nu am avut niciun fel de educatie religioasa! nu din alt motiv ci pentru ca religia familiei mele este greco-catolica, interzisa pe la 1948 pana in 1989; deci, securitatea vremii, etc, etc,
astea ar fi doar mici exemple.
daca te mai pot ajuta cu ceva, cu placere
p. s. inca si in prezent imi este complet pe dos cand vad oameni tineri si foarte tineri calugari(calugarite); de ce? nu imi potexplica, cu toate ca stiu ca fiecare are dreptul sa faca ce alegere vrea vis-a-vis de viata proprie, dar mi-e greu sa cred si sa inteleg cum persoane tinere se inchid de buanvoie, pentru toata viata, intr-un loc asa de... rece cum e o manastire!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Credinta sau necredinta in ceva/cineva nu tine de studii, varsta, sex, orientare politica sau mai stiu eu ce alte coordonate ale vietii sociale.
Este o problema pur personala, launtrica si independenta de orice conditionari exterioare!
Problema ta nu exista in realitate, e doar o credinta bazata pe speculatii. Nu faci altceva decat sa starnesti noi dispute, asa cum citesc si, din pacate, nici macar cu argumente noi. Observ exact aceleasi replici pe care le-am citit de nenumarate ori, aceleasi citate si aceleasi orgolii!
Plictisitor! Lumea chiar nu pricepe ca nu e problema nimanui in ce credem, fiecare dintre noi!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Conform unui articol "Would you believe it?" publicat de Bell, Paul. in Mensa Magazine, UK Edition, Feb. 2002, pp. 12–13
intre inteligenta si religie exista o corelare inversa: cu cat omul este mai inteligent cu atat este mai putin probabil sa fie religios sau sa aiba vreun fel de credinta.
exista si alte studii si statistici care demonstreaza ca ateismul este in crestere si ca persoanele ateiste sunt in general mai bune decat cele teiste.
va doresc vizionare placuta la urmatorul clip: http://www.youtube.com/watch?v=T27kB4BjbEg

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar daca preotii care invata in facultatea de teologie, si pot fi si preoti si profesori, si avocati, au dreptate? ca au studii superioare, in materie de religie, nu experienta de pe TPU, sau ateism.ro?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@danut: uite aici UNUL dintre studiile facute care este disponibil online, la pagina 10-11 este statistica la specific ceea ce intrebi tu:
"While the more highly educated stood out for the frequency of their philosophical meditation, those who left school by the age of 15 can be distinguished for their tendency to believe in a God (65%)."

ar fi bine pentru tine sa citesti tot studiu la adresa de mai jos
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf
citire placuta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca nu cred ca o sa se oboseasca lumea sa citeasca pdful de mai sus hai sa va dau statistica direct

65% din cei care au terminat studiile la 15 ani cred in dumnezeu
49% din cei care au terminat studiile intre 16-19 ani cred in dumnezeu
45% din cei care au terminat studiile la 20+ ani cred in dumnezeu

sau altfel spus

35% din cei care au terminat studiile la 15 ani NU cred in dumnezeu.
51% din cei care au terminat studiile intre 16-19 ani NU cred in dumnezeu
55% din cei care au terminat studiile la 20+ ani NU cred in dumnezeu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Alphawolf, a pomenit cineva de lipsa de ocupatie? Ai fi uimit sa afli cat de ocupata sunt!
Iar "plictisitor" a fost atributul pe care l-am folosit in raport cu replicile pe care le tot vad vanturandu-se reiterativ la postarile despre credinta, religie...
Citez: Observ exact aceleasi replici pe care le-am citit de nenumarate ori, aceleasi citate si aceleasi orgolii!

Plictisitor!

Întrebări similare