anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Matematica a fost descoperita sau inventata? Argumente.

18 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Depinde ce intelegem prin matematica.
In adevar, daca ne gândim la matematica de clasa a 4-a am putea spune foarte usor ca este descoperita, caci contine numai abstractizari ale realitatii fizice. In acest caz raspunsul lui krakilla fiind cat se poate de justificat.



Daca ne gândim insa la concepte matematice avansate, ce nu pot fi testate empiric si despre care nu avem nici cea mai mica garantie ca ar avea un corespondent in lumea fizica, atunci cred ca "inventie" este cuvântul cel mai bun.

Matematica este o inventie bazata pe descoperirea unor legi universal valabile.

| Exilee a răspuns (pentru Inferno):

Cf BA?

Mai, e un rafinament oratoric scurt aici, dar extrem de important,fara sesizarea caruia,dificil ar fi intelseasa esenta matematicii. Matematica este o permanenta solutionare a unui intelect incisiv si dinamic, menit SA DESCOPERE, pe baze BINE FUDNAMENTATE ( teoremele +axiomele). Ideea e ca matematica este infinita din doua perspective, relativ divergente: dezvoltarea unor concepte persoanale ( spre exempul, teoria grupurilor - este aparuta ca urmare a punerii cot la cot a unor algoritmi stabiliti de oameni, pornind de la principii de baza, doar ca spre deosebire de clasicele aventuri in care mai demonstrai o inegalitate sau prelucrai matrici, sau si mai interesat, sa stabilesti normele de minim si maximum, aceasta teorie inglobeaza mai mult) si necesitatea acestor cocnepte care trebuie a fi sincronizata cu gradul de civilizatie ( blocurile matriciale, calculele integrale etc. sunt descoperite ( pentru ca functioneaza pe o lege bine conturata in natura), DEZVOLTATE ( prin spiritul meticuloz al matematicianului -geniu) printr-o gama foarte variata de teoreme. Sigur, aici vine si exemplul statului de sine, care fiind mai putin dependent de sfera automatismelor, poate sa fie capabil sa initieze teoreme... iar ceea ce se preda in scoli, initial se porneste de la o selectie bine definita, in perspectiva careia sa garanteze in viitor uzul mecanismelor intelectuale ale invataceilor in cerintele societatii. Practic, de ar fi itnerpretata grafic toata aceasta chestiune, atuncinu ar fi vorba decat de o functie integrabila marginita pe domeniul pozitiv, cu a, b doua elemente oarecare, astfel incat sa se formeze o zona limitata, dar care admite o tindere catre infinit.

A, si apropo, 11=1 in Z(8). COnform T Lagrange, (1+1)(1+1)(1+1)=0, iar 11=8+3=(1+1)+1=0+1=1. big grin

| Inferno a răspuns (pentru Exilee):

Pai nu il imparteam pe 11 la 8 si luam restul? Deci ar veni 3, nu 1.
Vorbesti de clase de resturi, nu?

| Exilee a răspuns (pentru Inferno):

Nu. BIne, am gesit ca am spus asta. Ma refeream la un corp cu 8 elemente.

| Inferno a răspuns:

In sistem binar 1+1=10, nu 11, asa cum sustine Darkmagic.

| whatevernvm a răspuns:

Nu are cum sa fie descoperita. O stiinta apare la un moment dat, evolueaza, se dezvolta de-a lungul timpului

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Descoperit inseamna ca a existat undeva si au gasit-o. Matematica a fost inventata din necesitati.

| T0T a răspuns:

A fost inventată pe baza lucrurilor descoperite.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cum sa fie inventata, cretinilor absoluti? Matematica e limbaj universal. In orice univers 1+1=2. Nu e o inventie, dobitocilor, e un fapt... Auzi la ei, a fost inventata! La gradina zoologica cu voi!

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

laughing

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Aritmetica si mai apoi Matematicile au fost inventate, mai intai din ratiuni practice, mult mai tarziu aparand conceptul de "universalitate".
Acum 40-50.000 ani se folosea "sistemul" zecimal, primitivii acelor timpuri "socotind" cu degetele celor doua maini...
Acum 4500 de ani, un indian l-a inventat pe 0, teoriile au fost elaborate, NU "descoperite", iar "universalitatea" de care ai adus tu vorba, acel "1+1=2" cade, fix in "universul" binar, in matematica acestuia 1+1 fiind egal cu...11.
Dupa parerea voastra, x, y, egal sau minus...au fost "descoperite"? Lasati-o naibii... laughing
Termenul exact este ELABORATA. Nu "inventata", nici "descoperita".
Nu a "descoperit" nimeni ca x+1=7, deci x=6 big grin

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

De asta e bine sa precizam ce intelegem prin „matematica"... Ca apare unul ca darkmagic, cu viziune limitata si care nu intelege prin matematica decat notatie.
Apoi e la mintea cocosului ca toate notatiile matematice sunt inventii, întrebarea era daca ceea ce reprezinta acele notatii este o inventie, sau ceva real, descoperit.

| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Nu poti inventa ceva deja existent si nici nu-l poti elabora. Povestile sunt o inventie, matematica este o descoperire continua. Elaboratul despre care vorbesti tu este reprezentat, de fapt, de intelegerea unor legi si reguli care au existat dintotdeauna si nu de unele pe care le-am inventat noi. Teoremele, de exemplu, nu sunt inventii, sunt demonstratii a ceva deja existent. Si doar pentru ca mai exista loc de interpretare si lucruri pe care nu le intelegem nu inseamna ca nu am inventat o anumita parte, ci ca nu am descoperit-o. Legile matematice s-ar fi aplicat si daca omenirea nu ar fi existat, prin urmare, matematica nu este o inventie a omenirii.

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai dreptate, matematica a fost descoperita.
Asa este, radicalii existau undeva in abstract si au fost...descoperiti, sistemul de ecuatii, de asemenea.
Impartirea, inmultirea, determinantii si functiile au asteptat undeva sa fie descoperite.
Primele computere au aparut, si minune, calculul binar a fost si el descoperit!
Matematica din spatele fractalilor a apărut în secolul 17 prin Leibniz, logaritmii au fost inventati de Napier tot prin secolul 17... dar ce conteaza?
Matematica a fost descoperita! laughing
Sa vezi dracie...
Si alfabetul a fost descoperit, NU elaborat!
Poate ca nu m-am uitat eu bine in DEX cum e cu "descoperire"... big grin

"Matematica a existat"?
Pai in felul acesta...tot asa a existat si Chimia, nu? Dintotdeauna. big grin
"Elaboratul despre care vorbesti tu este reprezentat, de fapt, de intelegerea unor legi si reguli care au existat dintotdeauna si nu de unele pe care le-am inventat noi. "
?
Recomand spre lectura "Istoria Matematicii".
Spor.

| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Computerele si matematica sunt unul si acelasi lucru? Presupun ca si avioanele si matematica sunt unul si acelasi lucru in viziunea ta. Sau casele si matematica... Incercarea ta de a fi ironic nu face decat sa sublinieze cum functioneaza logica la tine si, spre surprinderea nimanui, "lamentabil" e un cuvant permisiv.

Alfabetul si matematica? Serios? Un sistem de comunicare e acelasi lucru cu adunarea, scaderea, inmultirea sau impartirea? Comunicarea o poti face intr-o infinitate de modalitati, functiile matematice pot fi realizate intr-un singur mod. Da, am inventat cifrele si literele, pentru ca era necesar sa gasim un substitut, am inventat scurtaturi si am dezvoltat (inventat) subdomenii ale matematicii din aceleasi motive dar legile matematice au existat dintotdeauna. Si, in ignoranta ta, ai spus un adevar, chimia chiar existat, la fel ca si matematica, dintotdeauna. Compusii chimici ar fi reactionat la fel si daca nu ii integea omenirea. Daca omenirea nu ar fi existat, universul nu ar fi avut la baza rahatul, ci tot carbonul. Daca omenirea nu ar fi existat gravitatia nu ar fi functionat invers sau deloc, ci exact cum funtioneaza si acum. Bine, asta daca nu te trezesti tu sa crezi ca Newton a inventat si gravitatia, ca sa ne legam si de fizica... Eu cred ca tu faci confuzie intre a denumi si a interpreta ceva si a inventa acel lucru.

Bine ca ai lecturat istoria matematicii, te-a transformat intr-un individ mult mai inteligent, fara indoiala.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este în primul rând descoperită, cercetată. Dar poate fi și inventată în sensul în care există mai multe teoreme care rezolva aceeași problemă. Dar tot „descoperirea" stă și aici la bază.

Chiar și cei care au spus mai sus că e inventată ei nu se refereau la „născocire", ci la faptul că nu s-a descoperit toată matematica pe pereții unei peșteri sau piramide. Depinde de înțelesul semantic al cuvintelor în limba română.

| DryIce a răspuns:

1 mar + 1 mar = 2 mere, poti vedea cu ochii tai acest lucru. Deci s-a descoperit ca 1+1=2. Dar la chestii complexe s-a inventat si inca se inventeaza. Deci raspunsul e ambele. Cine zice ca 1+1=2 a fost inventat, e ca si cum spui ca ai inventat focul nu ca ai descoperit. Eu zic ambele big grin

| AnOnImuSS1 a răspuns:

Salut, Istoria matematicii nu are un inceput clar definit dar iti pot spune ca ea a fost inventatawinking pentru a ajuta pe ori cine in viata, depinde unde profeseaza, happy mai multe detalii le gasesti aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83

Întrebări similare