| catalinapink26 a întrebat:

Nu ar trebui ca imediat inainte de rasarit si imediat dupa apusul soarelui sa fie intuneric?
Totusi, nu e.de ce oare?

8 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Nu, pentru ca Soarele lumineaza atmosfera, lumina ce este reflectata la observator.
Imagineaza-ti ca atmosfera functioneaza ca o oglinda.

http://i.imgur.com/R1oBfoc.png

| RAY a răspuns:

Simplu lumina soarelui se imprastie in asmosfera,fi atent priveste soarele la apus sa vezi ca e spre un rosu iar la rasarit un galben de ce?

astmosfera este formata din gaze,nori din hidrogen si oxigen=apa
gazu/gazele din astmosfera isi schimba culorile in functie de intesitatea lumini, noi vedem care unda e mai puternica, practic cerul e in toate culorile, pe marte daca te uiti pe cer e intuneric si soarele in fata ta pentru ca nu are astmosfera, de aia nu vine soarele imediat pana dispare lumina de tot din astmosfera

| Buresbista123 a răspuns:

Nu,nu ar trebui, aberezi rau de tot-)))
ia de ex http://www.youtube.com/watch?
v=RLWIBrweSU8

| contαbαndonαt a răspuns:

Ce a spus ray, asta si ar mai fi si lumina lunii.
„Luna mai este și al doilea obiect ca luminozitate de pe cerul înstelat, după Soare, în ciuda faptelor că suprafața sa este în totalitate neagră; Luna se vede strălucitoare datorită faptului că reflectă lumina primită de la Soare. "
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lun%C4%83

| al9264 a răspuns:

Soarele e mai mare decat Terra, deci lumina solara ajunge la cerul Romaniei chiar daca noi nu vedem sursa de lumina! LOGIC!

| ayo8207 a răspuns:

@ray: De unde ai scos aberatiile alea, nu stiu.
Marte are atmosfera, doar ca e foarte rarefiata. Nu stiu unde ai auzit tu ca pe marte se vede cerul negru, dar uite o poza facuta de unul din rovere:
http://www.jpl.nasa.gov/images/msl/20121126/pia16453-43.jpg. Te anunt ca Marte are chiar si nori, ba chiar si precipitatii.

2: Gazele atmosferice au aceeasi culoare(impropriu spus). De fapt, spectrul lor de aborbtie este acelasi, indiferent de intensitatea luminii. La apus, lumina "calatoreste" mai mult prin atmosfera, componentele cu frecvente mari(albastru, verde) fiind abosrbite. Deci nu e vorba de intensitate, ci de cat de mult strabate lumina atmosfera. Cu cat lungimea e mai mare, cu atata o sa fie disipate culorile pe frecventa mare.

Ca sa raspund la intrebarea de baza: @catalin: Pamantul poate fi aproximat cu o sfera. Sa spunem ca tu esti aproape de apus, deci esti aproape de partea opusa soarelui. Lumina lui totusi, bate in atmosfera de unde se reflecta. De aia, chiar daca nu mai vezi soarele, tot mai e lumina. Uite un desen:
http://i39.tinypic.com/msq2w.png

| RAY a răspuns (pentru ayo8207):

Linkul nu merge, poti demonstra ca marte are astmosfera pamantului, nu ma intereseaza in alt fel

2 http://www.ziare.com/......iu-1015474

| ayo8207 a răspuns:

Tipule,Marte nu are cum sa mai aiba compozitia chimica a atmosferei ca a Pamantului. Omul nu a intrebat de ce e cerul albastru, sau de ce e rosu la asfintit, ci de ce nu se lasa intuneric dupa ce nu mai vezi soarele. Daca ai fi fost atent si te-ar fi dus capul, vedeai ca la sfarsitul linkului era un punct. Sterge-l si o sa mearga, sau cauta chiar tu imagini luate de rovere. Ma bucur ca ne arati ca citesti fizica din ziare, poate in 100 de ani o sa intelegi ce-i cu spectrele de aborbtie ale atomilor si de ce e cerul albastru. Ma, daca tot nu cunosti, abtine-te sau macar raspunde pe subiect. Eu te intreb de ce e pamantul rotund si tu-mi zici ca eclerul are zahar.