| LaviniuA a întrebat:

Nu stiu de ce, dar atunci cand aud ca a murit nu stiu cine, parca ma bucur putin pentru el, chiar il invidiez. Oare e un semn de depresie?
Am vazut mereu moartea ca pe un dar divin. Nu mai stiu in ce cultura oamenii se bucurau cand murea cineva si plangeau cand se nastea. Parca dacii?
De ce nu te-ai bucura cand o persoana pleaca de aici din valea plangerii?

Mi se pare obscen felul in care se vorbeste despre moarte astazi. Se vorbeste public, se creeaza panica, se prezinta ca lucrul cel mai grav, etc. Poate ca lucrul cel mai grav este moartea sufletului si cred ca sunt multi asa, morti demult.

27 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Si este exact acest fel de distorsiune periculoasa a realitatii, promovata de religie, motivul pentru care oamenii sunt dispusi sa se detoneze in statiile de metrou.

| LaviniuA explică (pentru Inferno):

Acolo e vorba de distorsiunea unei religii de catre anumiti lideri religiosi. Asta duce la distorsiunea realitatii adeptilor si ii impinge la asa ceva.

| Simpatic a răspuns:

Te asigur ca nu e depresie ceea ce ai spus, dar esti intr-o panta mai nasoala!
Moartea nu a insemnat niciodata un motiv de bucurie decat petru cei care au peste 90 de ani si s-au saturat de viata sau pentru persoanele care au afectiuni grave nevindecabile si nu-si mai doresc sa traiasca...
Sa zici ca moartea e o cale catre fericire, nu stiu ce sa zic.
Avem motive de genul asta comice in societate, unul dintre ele este cimitirul vesel de la Săpânța!
Cea mai apropiata stare cand te gandesti la moarte ar trebui sa fie tristetea, nicidecum bucurie, faptul ca nu ai sentimente si ganduri normale aplicate la situatii normale denota ca nu esti "normala".
Copilul care cade, isi juleste genunchiul si rade e clar un copil cu probleme psihice, copilul care cade se juleste si plange este un copil normal; daca observi dupa cauza si efect functioneaza incadrarea in normalitate!
Nu am fost rautacios cu tine doar am scris referitor la ceea ce ne-ai scris. no offence

| LaviniuA explică (pentru Simpatic):

Nu cred ca se poate vorbi de ganduri, sentimente normale sau anormale referitor la fenomenul mortii. Asta pentru ca moartea reprezinta pragul catre necunoscut. Nu se pot cataloga gandurile sau sentimentele drept anormale sau normale fata de ceva necunoscut.
Sau poate ca e relativ, in functie de persoana. Pentru fricos, e normala frica fata de multe lucruri mai ales moartea. Pentru unul foarte credincios, poate e normal sa se bucure ca va muri, crede ca va trai in rai apoi. Pentru devotat e normal sa se bucure sa moara pentru patrie, persoana iubita. etc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

De ce nu te-ai bucura cand o persoana pleaca de aici din valea plangerii? Pentru că astfel celebrezi, deci valorizezi moartea, iar nu viața. Un animal nu face asta niciodată. Dacă tu o faci, negi viața. negi nevoia de supraviețuire. Viața personală este o luptă cu moartea constantă. Așa reușete viața să continue.
Poate ca lucrul cel mai grav este moartea sufletului. Sufletul este o entitate din cadrul unei doctrine, deci a unei narațiuni fără conexiuni cu faptele, cu evenimentele. Astfel un suflet nu are cum să moară. Moare doar ceva ce a fost în viață.

| T0T a răspuns:

Dacă nu e depresie, e o neînțelegere de sine, o pierdere a eului. Nu te-ai descoperit cu adevărat pentru că, probabil, involuntar, ai fugit toată viața de realitatea ta și a lumii exterioare. Eu așa te văd. Mă pot înșela, dar de ce să nu o spun?
Trecând de persoana ta, o credință sau alta nu schimbă cu nimic natura morții, a trecerii în inexistență. Chiar dacă încerci să te convingi că acea persoană merge într-un loc mai bun, mă îndoiesc că sunt lacrimi atât de multe care pot echivala ștergerea din existență.

| dullcat a răspuns:

E un semn ca trebuie sa mergi la psiholog cand nu ti-e frica de moarte si chiar ti-o doresti.

| Frank51 a răspuns:

E un semn psihiatric specific.

| Holiday a răspuns:

E primul pas. Mai incolo o sa te apuci sa-i omori tu ca sa-i scapi de valea plangerii si sa-ti implinesti misiunea divina. N-ai fi prima. O vizita la psihiatrie ti-ar prinde bine.

| LaviniuA explică (pentru Holiday):

Aloo ce misiune divina? Nu sunt vreun musulman extremist. Deja dai frau liber imaginatiei laughing

| Holiday a răspuns (pentru LaviniuA):

"Aloo ce misiune divina?"

Te citez: "Am vazut mereu moartea ca pe un dar divin."

| johnnny123 a răspuns:

Dacă ți se pare că moartea este așa o binecuvântare și un "dar divin", atunci care-i treaba cu întrebarea asta?

" în 13 Septembrie | LaviniAna a întrebat:
Ce masuri de protectie va luati azi, fiind 13?
Eu am dormit pana la 3 ca sa scurtez ziua.
Nu ies din casa pana la miezul noptii.
Stau mai mult pe langa pat.
Nu folosesc oglinzi.
Daca totusi trebuie sa ies, am grija la pisici negre, capace de canal, scari si deochi. Alte sugestii?"

Pare că te temi destul de mult de moarte, chiar mai mult decât restul oamenilor.

| LaviniuA explică (pentru johnnny123):

Nu ziceam de masuri de protectie impotriva mortii. Suna si ciudat.
Postasem pentru ca ma tem de ghinioane doar.

| johnnny123 a răspuns (pentru LaviniuA):

Adică nu te temi de un accident mortal, dar te temi de accidente minore? Are foarte multă logică. La fel de multă ca majoritatea lucrurilor pe care le scrii aici.

| LaviniuA explică (pentru johnnny123):

Da. Vezi categoria. Daca nu intelegi inseamna ca nu ai cap de filosof sorry.

| johnnny123 a răspuns (pentru LaviniuA):

Așa este, nu am cap de filosof... Nu mă ridic în niciun caz la nivelul dvs, doamna Simone de Beauvoir.

Să știți că vă apreciez foarte mult opera, în special cea care tratează subiecte filosofice de genul ăsta:

" în 6 Aprilie | LaviniAna a întrebat:
Cum scapi de scobitul in nas? Oare de ce scobitul in nas creeaza dependenta? Unii au ticul asta... eventual mai baga si in gura. Sau poate ca e un hobby."

| LaviniuA explică (pentru johnnny123):

Multumesc sunteti gentil.
Apropo, si filosofii se scobesc in nas laughing

| johnnny123 a răspuns (pentru LaviniuA):

Cu siguranță. Dar diferența dintre ei și tine este că ei nu consideră ăsta un subiect de discuție. Tu da.

| Hyperion7 a răspuns:

Cred că e mai degrabă nebunie decât depresie thinking
Chestia asta cu momentul de hybris cred că o aveau egiptenii,nicidecum dacii.
Chestia asta cu momentul de hybris e prezenta și în Iona de Marin Sorescu însă nu am o definiție exacta pentru termenul respectiv, chestia e că omul când se naște ia parte la suferința lumească, declanșandu-se acest moment de hybris.

Cât despre moartea spirituală, da, din păcate mulți sunt in acesta ipostaza.
Cât despre chestia cu panica și moartea, e evidenta, fiindcă până la urmă prezenta noastră nu va mai conta după dispariția noastră și e evident că mulți se panichează pentru asta.

| LaviniuA explică:

Ce oameni ciudati sad Sper sa traiti 200 de ani daca tot nu va place moartea laughing

| Parakeets a răspuns:

Nu! Nu ești în depresie. laughing)
Ești doar fericită pentru răposatul și poate oleacă tristă că biletul ăla nu l-oi prins tu, pentru că adevărul, este că aici e Iadul, nu acolo. Aici e Iadul. Iar noi mai slabi de îngeri, zicem doar că e viața grea, că e nedreaptă, bla-bla, dar de fapt, demonii pândesc pe aici și ne încurcă viața. Și viața devine un iad.

Și da, ai dreptate, mulți și-au pierdut sufletul de mult sau trăiesc pe aici ca niște zombi, de fapt majoritatea, doar existăm de ani, nu mai și trăim. Și deși mulți nu au tupeul să o admită, mulți își doresc în realitate să plece de aici. happy

Deci pune o vorbă bună pentru răposatul, oricine o fi, să-l ierte God, dar pune vorbă și pentru noi, că și noi vrem să plecăm. laughing)

Cât despre cum se vorbește despre moarte, poate e pentru că în trecut lumea care murea era o pierdere pentru curte/pentru rege, pentru tribul, care supraviețuia doar unit, dar în realitate, vii singur pe lume și singur pleci. Acolo e doar teatru ieftin și o mască socială. O mască pe care toți am purtat-o de ani spre calea morții. Când răposatul s-o dus, trebuie să se adună un neam întreg, și chipurile să plângă. De fapt nici plânsul nu mai are farmec laughing) e unul ieftin și în realitate la final, toți râd și împart vase (cel puțin așa e la ortodocși) și dacă se poate vasele se dau tot neamului, care de cele mai multe ori au la fel de multe vase ca și răposatul, in locul să dai vasul și mâncarea unui sărman, care chiar se bucură de mâncarea aia și vasul ăla. happy
Deci judecă tu de aici, dacă asta e chiar pomană sau fanfară. laughing)

| LaviniuA explică (pentru Parakeets):

Hei, chiar ma intrebam pe unde esti... ma bucur ca esti aici, ca sa fiu in tonul intrebarii laughing
Da, uneori am vrea sa fim noi si nu ala, daaar nu mor caii cand vor cainii tongue
Asa ca sa zambim si azi, pentru ca maine va fi mai rau laughing apar din ce in ce mai multe zombii.
Mi-e asa somn cred ca deja aiurez... sa vedem poate maine voi fi intr-un loc mai bun.

| RAY a răspuns (pentru LaviniuA):

Tu in loc sa te măriți sa faci copii vb de moarte pisico, in biblie scrie, fericiți sunt cei care au murit și mai fericiți sunt cei care nu s-au născut, nu vad moartea că pe cv fericit, vad moartea așa cum este

| Drake21 a răspuns:

Rugaciunea Arcangelului Gabriel pentru a castiga luptele intunecate ale mintii

| EliLeli a răspuns:

"De ce nu te-ai bucura cand o persoana pleaca de aici din valea plangerii?" Sa plece de unde?
Poate nu ma bucur pentru ca cel care moare, in general, are faimilie, oameni care tin la el etc...

Dar tu de ce, mai exact, te bucuri cand moare cineva?

| Tekken33 a răspuns:

Tot mai mulți devenim nebuni nu știu de ce! Nici eu nu pot sa mai fiu omul ce eram, sunt izolat și nu mai simt sa comunic cu nimic, am numai scârbă fata de semenii mei, mi lehamite de societatea asta. Fa ceva sa nu ramai singura sa fii mereu în preajma oamenilor și de ai detesta cel mai mult acest lucru tot e mai benefic decât sa fii solitara, singurătatea e cel mai grav lucru care i se poate întâmpla unui om.

| Marian112p a răspuns:

Moartea este ceva natural și ceva sigur. Murim de 2 ori. O data când sufletul părăsește corpul iar a doua oara când ultima persoana care te cunostea si te mai pomenea moare.

Întrebări similare