| MeisterSchnitzel a întrebat:

Numai pe mine mă miră asemănările izbitoare între doctrinele divinului Platon și Advaita Vedanta, o școală a hinduismului de sorginte monistă care crede într-un ciclu al reîncarnării (samsara) de care individul se poate elibera prin realizarea faptului că lumea fizică este doar o iluzie (maya) și că toate sufletele sunt de fapt unul (Brahman, care în platonism este sufletul lumii, descris în "Timaios").
Parelele devin și mai evidente când ne concentrăm pe neoplatonism.

7 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Pe mine nu mă miră pentru că nici nu mă apuc să cercetez tot ce s-a scris. De ce să îmi încarc mintea cu toate drăcoveniile. Divinul Platon? De unde și până unde divin? A fost și el un păcătos (poate chiar pervers?) ca și păcătosulBogdan și ca și oricare altul. Presupun că nu e bine să ne încărcăm mintea cu tot balastul care se scrie. E important să fim selectivi.

| MeisterSchnitzel explică (pentru sabin89):

Interesant! Ție ce-ți place să citești, ce anume selectezi din marea asta de mari scriitori și opere? Ai citit filosofie până acum?
Expresia "divinul Platon" n-a fost pusă la întâmplare, și nici nu e a mea. Am întâlnit-o la Proclu, "ho theíos Platon". În greacă există două adjective care s-ar traduce la noi "divin" sau "dumnezeiesc": theíos și díos. Díos ar însemna mai degrabă iscusit sau descurcăreț, ager la minte, și-l întâlnim adesea la Homer: "dumnezeiescul Ulise" (în traducerea Murnu). Această semnificație se leagă de concepție grecilor de dinainte de Platon despre virtute, dar n-are rost să intrăm în asta acum.
Theíos, pe de-altă parte, este folosit aici cu sensul de "inspirat de divinitate".

| sabin89 a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Fiindcă tot am adus Biblia în discuție în ultimul timp...Ca să rezum în cuvinte simple, aș zice că sunt de acord cu ce a spus Pavel celor din Philippe, la vs 4:4.
Apropo, aș fi vrut să-ți știu părerea cu privire la întrebarea mea din 19 martie. Dar și la cea de astăzi.

| sierra1 a răspuns:

"Numai pe mine mă miră asemănările izbitoare între doctrinele divinului Platon și Advaita Vedanta"

cinstit vorbind și eu sunt in aceeași situație, chiar accentuată aș spune

| sabin89 a răspuns (pentru sierra1):

Iar vorbind necinstit, în ce situație ai fi?

| sierra1 a răspuns (pentru sabin89):

Șnițelul e autorul "intrebării" așa că n-ai motive să te agiți

| LaviniuA a răspuns:

Pai normal, pe vremuri oamenii intelepti stiau pe unde sa umble ca sa ia lumina pentru ai lor. S-a dus si el in Egipt, ca acolo era unul din izvoare, a invatat si a dat mai departe ce se poate da.
Vedele cine stie cine le-o fi facut si de unde le-o fi luat, probabil din izvoare asemanatoare.

Întrebări similare