| Nilsson a întrebat:

Resursele naturale sunt o binecuvantare sau un blestem pentru un stat?

Observam adesea ca tarile bogate in resurse au atras invadatori si colonisti, iar clasa politica din aceste tari e mult mai corupta fiind obisnuita sa traiasca din mita si exploatarea acestor bogatii.

La polul opus tarile fara prea mari posibilitati, cum ar fi Japonia, Elvetia, Coreea de Sud, Chile, Finlanda, nu s-au bazat decat pe munca, inovatie si comert si au ajuns la un nivel de dezvoltare mult mai ridicat iar aceste natiuni si-au impus niste politicieni mai responsabili.

Care e opinia voastra?

Răspuns Câştigător
| IrinaMihaela15 a răspuns:

Din punctul meu de vedere este o binecuvântare dar în același timp și un blestem deoarece deși suntem înzestrați cu bogății și resurse naturale acest lucru atrage oamenii corupți, ce se gândesc doar la profit, la binele lor, nu al statului și sunt de părere că acest lucru ar trebui schimbat.

Nu are legătură cu subiectul, dar în România mortalitatea e mai mare decât natalitatea și ne mirăm de ce nu scăpăm de cei din PSD (oamenilor în vârstă li se promit pensii mari și mâncare gratis o dată pe lună), ne mirăm de ce fete minore fac avort când nu există educație sexuală în școli, există mai multe locuri de muncă decât șomeri, există mai multe case cu chirie/spre vânzare decât oameni ai străzii și cu toate astea ne mirăm de ce țara merge prost...

5 răspunsuri:
| drutzix a răspuns:

Am citit de curand o carte "Manualul Dictatorului" care explica, pe langa alte lucruri, de ca tarile cu resurse bogate au populatie needucata si saraca.
Pe scurt: Nu populatia tine la putere un lider ci elitele, iar dictatorul/liderul trebuie sa mentina elitele fericite.
In tarile cu resurse naturale ai nevoie de oameni prosti care sa munceasca mult, economie bananiera.
In tarile fara resurse ai nevoie de oameni educati care sa faca bani iar tu sa ii taxezi.

| Nilsson explică (pentru drutzix):

Totusi si elitele se ridica din randul populatiei de rand.
Adica la noi sa nu fie un interes sa fie o populatie mai educata si implicita mai bogata, de la care sa se colecteze taxe mai multe?
Cred ca e vorba de incompetenta si neputinta din partea unor politruci care nu stiu altceva decat sa isu vanda tara si dea contracte cu dedicatie.

| drutzix a răspuns (pentru Nilsson):

Ce legatura are faptul ca elitele se ridica din randul populatiei? Crezi ca le pasa de restul?
Noi nu avem economie bananiera, la noi e o combinatie si asta se vede foarte usor. Pe de-o parte avem populatia care a trait in comunism (atunci chiar aveam economie bananiera) - majoritatea needucata cu un numar mic de oameni care ii controleaza. A venit revolutia, a fost distrusa pentru ca am pus (a-ti pus ca eu nu existam) la conducere mana dreapta a comunistului sef la conducere.
Acum populatia a devenit mai educata, economia incepe sa treaca la una bazata pe consumerism si taxe.
Se vede procesul si cum dinozaurii care controlau populatia atunci incearca sa mentina puterea ridiculizand tineretul educat care nu accepta sa fie prostit. Dar nu o sa le mai mearga mult.
Deci pe scurt interesul se schimba dar dinozaurii vor sa ramana unde le este mai confortabil adica la banane.

| CosminCD a răspuns:

E o binecuvântare! Problema e la statul respectiv. Asta atrage mulți tâlhari care nu vor decât să profite. Și politicienii/conducătorii au anumite beneficii. În loc să țină cu statul lor, ei se gândesc doar la viața personală.

| udrescuf a răspuns:

Sunt si o bine cuvantare pentru ca acea tara le poate exploata, dar si un blestem pentru tarile slab dezvoltate pentru ca vor fi atacate da tari mai bine dezvoltate pentru a exploate ele materialele.