| Hmmmm a întrebat:

"Tulburari ale efectivitatii". Adica, sensibilitate sufleteasca. Se atribuie psihopatiei (boala psihica), ca simptoma. Cum ati defini sensibilitatea sufleteasca? Sa inteleg ca e inevitabil sa devenim psihopati la un moment dat?

39 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Sensibilitatea afectivă redusă și lipsa aproape totală de sentimente, cum se întâmplă în cazul psihopatiei, sunt două lucruri diferite. Un om pe care îl numim "insensibil", "rece" nu este neapărat și psihopat.

P.S. http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/psihopatie_2113

| Hmmmm explică (pentru NOname):

De ce "insensibil" si nu insensibil in contextul tau?

| NOname a răspuns (pentru Hmmmm):

Ghilimele nu au fost folosite așa cum le-ai citit tu.

| Hmmmm explică (pentru NOname):

Facem asa-zisa "dragoste". Cum le-am citit eu?

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

Sunt psihopat smug

Eu cred ca, un om care nu-si arata sentimentele are un motiv intemeiat sa faca asta. Majoritatea oamenilor nu merita nimic.

| EmaS a răspuns:

Vrei sa spui cu alte cuvinte ca cei sensibili cu o inima simtitoare sunt bolnavi psihic.

| AlinaaAli a răspuns (pentru EmaS):

Asta am inteles si eu de aici
Cu toate ca daca stam sa ne gandim, are un pic de dreptate, adica, nu sunt bolnavi psihic, insa, ii afecteaza mult mai repede atunci cand e vorba de pus la suflet unele chestii!
De exemplu, la o inmormantare, unul care e mai sadic sa spun asa, sau care nu pune suflet, se poate abtina sa nu planga sau sa nu prea bage in seama ce e acolo, pe cand unu care are suflet si obisnuieste sa puna orice la suflet, isi va amintii acea clipa poate si o saptamana dupa!

| Hmmmm explică (pentru EmaS):

Eu nu vreau sa spun nimic. Eu am intrebat, am cerut pareri. Nu spun eu asta, ci stiinta.

| EmaS a răspuns (pentru Hmmmm):

Inseamna ca tu daca ai o inima de piatra esti un barbat puternic?!

| Hmmmm explică (pentru EmaS):

Inseamna ca-s un barbat teapan.

| EmaS a răspuns (pentru Hmmmm):

Doamne fereste, nu iti doresc acest lucru.

| Hmmmm explică (pentru EmaS):

Simt chemarea. D-zeu imi spune ca rolul meu pe acest petic de tarana se apropie spre apogeu.

| EmaS a răspuns (pentru Hmmmm):

Si ce vrei sa te scot eu din groapa? Ai nevoie de ajutorul meu?

| cristi202 a răspuns (pentru EmaS):

Nu se refera la sensibilitate asa cum crezi tu. E vorba de structura emotionala a sufletului, nu la cum percepe el exteriorul. Poti fi ca structura puternic, si sensibil ca perceptie (adica simti ce se intimpla in jurul tau), sau chiar invers, poti fi foarte sensibil ca structura, si sa fii astfel afectat de lucrurile din jur, insa sa fii nesimtit, pentru ca te-ai inchis fata de exterior, ca sa nu te ma doara. De aceea ni se spune sa nu judecam, caci niciodata nu stim prin ce trece un suflet.

| Hmmmm explică (pentru EmaS):

Numai daca facem dragoste in groapa accept sa ma ajuti. Tu-mi accepti dorinta, eu iti accept dorinta, iar d-zeu iti accepta intrarea in rai.

| Aether a răspuns (pentru Hmmmm):

Ce ai lecturat in acest domeniu de ai ajuns la aceasta concluzie, sa o exprimi si sa o sustii?

| Hmmmm explică (pentru Aether):

N-am lecturat; m-am lasat antrenat de putina gandire nocturna nesovaielnica indubitabila necontenita.

| Aether a răspuns (pentru Hmmmm):

Atat am vrut sa stiu, multumesc!

| EmaS a răspuns (pentru Hmmmm):

Cand te afli in groapa, nu esti pus in situatia de a mai pune si conditii. Primesti ajutorul si gata. Nu mai intrebi din ce material este franghia.

| Hmmmm explică (pentru EmaS):

Daca imi arunci franghia, risti sa sfarsesti langa mine.

| harciog a răspuns:

E ceva ce nu poate fi controlat caci e imposibil sa nu ai o anumita tulburare, macar din cauza placerii si deci ai intru totul dreptate.Important este sa tii cit de cit un anumit echilibru.

| cristi202 a răspuns:

Sensibilitatea, in cazul adus in discutie de tine e acea stare a sufletului care te face sa te raportezi gresit fata de stimulii exteriori. Adica: sa zicem ca eu am o sensibilitate fata de intuneric. Nu suport intunericul. Ma tem inexplicabil de el (aici poate fi vorba si de ceva rational, in cazul in care cindva mi s-a intimplat ceva urit pe intuneric). De aceea, mereu voi cauta situatiile in care voi fi ferit de intuneric. Daca cumva dau de mai multe situatii in care am de infruntat intunericul pentru ca nu pot avea lumina, atunci poate fi foarte grav, acel lucru, daca nu am puterea psihica sa il depasesc, ma va depasi el pe mine, si ajung astfel la un dezechilibru, la psihopatie.
Nu e inevitabil sa devenim psihopati la un moment dat. Este posibil sa devenim. Depinde de conjuncturile din viata noastra, si de punctele slabe ce le avem. Daca acestea converg, avem sanse reale de a deveni psihopati. Medicii psihiatri spun ca de regula, oamenii nu sunt constienti cit de aproape se alfa uneori de un dezechilibru sufletesc, de o boala psihica. Pina la un punct, ne putem proteja, insa exista situatii in care nu mai putem, si atunci lucrurile degenereaza. Dovada? Priveste in jur - mereu vei vedea oameni ce cindva au fost intregi la minte, dar care mai apoi au luat-o razna.
Sufletul omului e slab. Aceasta e realitatea. Chiar daca ne credem noi puternici. Si convingerea mea e ca doar Dumnezeu ne poate proteja sufletele, crezind in El. O spun din experienta - trei ani cu dureri cumplite din cauza unei boli ce se vroia a fi terminala (dar nu a fost), plus un incendiu in care mi-au ars toate lucrurile in 30 de minute. Au fost lucruri dure, si atunci am inteles cit de fragila e viata asta, si sufletul omului la fel, insa, cu sustinerea lui Dumnezeu, am reusit sa fac fata celor doua provocari ale vietii.
Interesanta, intrebarea.

| Hmmmm explică (pentru cristi202):

Si eu am gandit-o azi-noapte...

| TychoB a răspuns:

Nu vreau sa ma bag in discutie dar ai uitat sa definesti sufletul. Nu putem vorbi despre ceva daca nu stim ce e. Unii zic ca sufletul e mintea, altii ca e metafizic, religiile nu sunt de acord nici ele si altii spun ca nu exista.

| Hmmmm explică (pentru TychoB):

Am o memorie buna, pe cuvant. Daca omit ceva, o fac pentru a observa altceva. Daca-ti dau o bomboana din senin, nu inseamna ca-s darnic, inseamna ca-s dornic de-a vedea expresia de pe fata ta la primirea lu' "bobo".rolling on the floorCiresel

| maiAm8conturi a răspuns:

Efectivitatea nu mi-o pot altera decat matematic si prin suturi in fund impartite unor membrii de familie, friends...rezultand o instabilitate de grup.
Afectiviatea se poate altera, dar nu devin psihopat decat in urma actiunilor antisociale pe care le iau.
Altii se retrag si sufera in interior, altii se razbuna pe persoana iubita calcand stramb.Dar numai posesivitatea, dorinta de a face rau, de a schimba ideile celorlalti dupa niste principii proprii si prejudecati, te face psiho.
Ex: Ema e psiho', asa reiese din definitie!

| EmaS a răspuns (pentru maiAm8conturi):

Adica vrei sa imi traduci si mie, ce sunt eu?

| Hmmmm explică (pentru maiAm8conturi):

Vreau sa completez ceva, fara suparare din partea vreunuia: pe Ema n-o defineste pshihopatia, ci Ema o defineste pe ea.

| maiAm8conturi a răspuns (pentru EmaS):

Hai ca sunt bun azi si trec la efecte: psihoactiva

| EmaS a răspuns (pentru maiAm8conturi):

Nu stiu ce inseamna, dar de cand esti tu doctorul meu?
Daca asa iti manifesti tu bunatatea, ma intreb cum reactionezi cand esti rau!

| NeimaginabilA a răspuns:

Sensibilitatea sufleteasca hmmm.
Probabil e cand esti sensibila fata de idioti, cantd te lasi ranita de unele cuvinte mai tari, sau pur si simplu cand aura altor oameni te altereaza.
Nu devii psihopat asa de usor, depinde de trecutul, prezentul si viitorul tau.
Prietenii, familia, vremea pot avea o mare influenta asupra acestui lucru

| ateu123 a răspuns:

Cei ala suflet?

| Hmmmm explică (pentru ateu123):

Un creier, care-si imagineaza un creier imaginar.

| Gnomic a răspuns:

Da e adevarat. De exemplu o victima unor psihopati poate copia comportamentul celui care a traumatizat-o. Se identifica cu monstrii acelui psihopat si in timp poate deveni nu doar ca el ci si mai rau. Iti trebuie multa intelepciune si credinta sa accepti ca ai un suflet si ca esti diferit sau ai pueterea de a fi diferit de cei rai din jurul tau, dupa ce ai trait o trauma printre ei. Poti sa nu mai ai sensibilitate ai certitudinea ca in tine nu mai e ceva bun si faci analogie la ceilalti, si crezi ca ceea ce simti tu simte toata lumea. Incepi sa ii tratezi pe altii cum te tratezi pe tine. Cred ca astfel de "boala " incepe cu ura de sine, blazare, apatie pentru tot ce inseamna viata. Atunci incetei sa mai iubesti sau mai speri. Te lasi in voia sorti.
Sensibilitatea e invers proportionala cu intensitatea. Cu cat intensitatea creste cu atat sensibilitatea scate. De exemplu daca pui mana in apa rece, prima data ti se pare greu de suportat apoi cu cat ti mana in apa rece, ti se pare din ce in ce mai putin suportabil pana te obisnuiesti, asa sensibilitatea scate. Cat priveste sufletul, in viata trebuie sa treci prin multe greutati, traume sa iti pierzi sensibilitatea lui.

| Analytical a răspuns:

Sufletul e parte Cereasca! totul ce tine de tulburarile afective, tind, sa nu vreau sa cred ca poate cineva sa inteleaga sufletul, particularitatile lui, din ce e compus si meritul lui! ma multumesc pe zi ce trece cand vad ca este curat si slefuit atat, sau poate mai mult cat imi va trebui sa fiu demna ca sunt om! si nu jignesc sensibilitatea, sufletul meu pur, pe care multi il intind in noroi cand de fapt nu le va mai ramane nimic din aceasta lume! poate fi cineva atat de constient de lucrurile pure, incat sa-si sacrifice trupul pentru suflet? traim intr-o lume paralela, unde geniul se va simti intotdeauna in plus si jignit!

| Hmmmm explică (pentru Analytical):

Desi sunt nesimtit in fata majoritatii, ma simt un geniu in fata mea. +1-1= geniu.

| EmaS a răspuns (pentru Hmmmm):

Fiecare isi asuma riscul.Tu risti sa fii scos din groapa.

| Hmmmm explică (pentru EmaS):

N-am ce risca. Mi-am ales drumul. Daca am riscat ceva, am riscat cand m-am aruncat.

Întrebări similare