anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va rog frumos ajutati-ma. Nu e pentru tema. happy Dar, fierul daca are 8 electroni pe ultimul strat, cum e procesul de ionizare. El nu are deja structura de octet? Fundita.

2 răspunsuri:
| aladinbeci a răspuns:

Anyone, uite cum se discuta treaba asta.
Fierul are Z = 26. Ca sa explici procesul de ionizare aici, trebuie sa stii ce sunt aia orbitali. Orbitalul reprezinta spatiul din jurul nucleului unde probabilitatea de a gasi electroni este maxima.
Avem patru tipuri de orbitali, dupa forma si energii: orbitali de tip s, p, d si f. Numarul maxim de electroni ce poate fi continut in orbitali este : 2 pentru orbitalii de tip s, 6 pentru cei de tip p, 10 pentru cei de tip d si 14 pentru cei de tip f. Nu am acum timp sa-ti dezvolt teoria, dar o poti citi tu.
Daca tinem cont de aceste aspecte, configuratia electronica a atomului de Fe se scrie:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d6.
Se citeste: unu s doi doi s doi doi p sase trei s doi si asa mai departe.
Cum se interpreteaza: Pe stratul 1 Fe are 2 electroni intr-un orbital de tip s. Pe stratul 2 are 2 electroni in orbital de tip s, apoi 6 electroni in orbitali de tip p si asa mai departe. Substratul 3d are energie mai mare decat substratul 4s, de aceea 3d este dupa 4s.
Acum, daca atomul de Fe cedeaza cei doi electroni din substratul 4s, formeaza ionul divalent Fe2+. Daca cedeaza doi electroni din substratul 4s si un electron din substratul 3d, atomul de Fe va forma un ion cu trei sarcini pozitive, si anume Fe3+.
Cam asta ar fi explicatia, facuta fara sa dezvolt prea mult teoria. Ma bucur daca te-am putut ajuta. Bafta!