| Anonim24122004 a întrebat:

De ce isi pun oameni parole la wifi? Poate sa vada ce ai cautat pe net si cu cine ai vorbit cand esti pe acel wifi sau? Am o intrebare exista istoric de cautari in wifi? Daca da cum? Si cum se sterge? happy

Răspuns Câştigător
| GPA a răspuns:

"De ce își pun oamenii* parole la wifi?"

Pentru a proteja rețeaua locală de orice amenințări care ar putea manipula dispozitivele atașate la această rețea. Neavând o parolă WiFi puternică cu protocoale de criptare avansate, cum ar fi AES, practic "lași câinii să-ți fure din traistă", un "cetățean" cu rele intenții îți poate compromite întreaga rețea dacă are acces liber la aceasta, poate gestiona dispozitivele atașate din rețea, va putea trimite un atac de tip dos/ddos suficient de puternic cât să te descotorosească de internet pentru o perioadă lungă de timp, poate să "spargă" parola de administrare a routerului/modemului odată conectat la WiFi (prin brute force), iar mai departe își va configura accesul de la distanță la echipamentul tău de rețea. Prin urmare, vei fi victimă mai devreme sau mai târziu, asta dacă ești prins cu garda jos. Dacă ai o parolă ce însumează o serie lungă de caractere, cu un protocol de criptare AES/AES256 (WPA2) și ești foarte atent pe ce site-uri umbli, ce fișiere descarci și ce mailuri deschizi, atunci este bine. Foarte bine ar fi și o protecție antivirus, pentru telefon/laptop/tabletă, chiar și televizoare Smart.

Iar legat de istoricul de internet, istoricul sau traficul de date către servere poate fi stocat în log-uri, pentru că sunt echipamente, de fel mai scumpe (routere/modemuri/ont-uri/firewall) care au o funcție de mapare a fiecărui dispozitiv conectat la rețea, practic sunt salvate log-uri (fișiere care înregistrează activitatea de intrare și ieșire dintr-un echipament hardware sau software - un program adică, sau un sistem de operare) cu adresele IP ale serverelor pe care tu le accesezi de pe oricare dispozitiv conectat la rețeaua locală.

website = server = adresa IP. Fiecare site este găzduit de un host, adică de o platformă, de un calculator pornit 24/24 numit server, acelui server i se atribuie o adresă IP statica, la care tu te conectezi în momentul în care accesezi un site.

Pe de altă parte, acest istoric al căutărilor este stocat și local, adică pe calculatorul/telefonul tău personal în istoricul browserului și în înregistrările dns ale sistemului de operare, cât și la providerul de servicii de internet (ISP). Așa este, singura "persoană" eligibilă care îți poate monitoriza traficul de date în internet(de la distanță, adică din afara rețelei tale locale) este chiar furnizorul de servicii de internet (fiecare pachet de date care pleacă din rețeaua ta către un anumit server, este urmărit/monitorizat în permanență de către ISP).

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Oamenii isi spun parola ca sa nu se conexteze tot blocul la routerul lor.

Istoricul cautarilor se salveaza in browser nu in routerul care emite wi-fi.

| mihai69 a răspuns:

1. ca să nu vadă orice fraier tot traficul din rețeaua lui privată și ca să nu o lase nici deschisă oricui vrea să navigheze MOKA pe net;
2. Dacă vrea, poate;
3. Ar putea să existe, depinde de router și de configurarea rețelei (poate să fie setat un proxy care poate să facă loguri cu tot ceea ce trece prin el.)
4. Simplu: adminul acelei rețele dă „delete" la istoric (loguri). Dacă există. Istoric, nu admin...winking

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

1. Parolele se pun pentru a nu se conecta oricine la reteaua respectiva. Iar asta se face in principiu... nu numai pentru siguranta, ci si pentru trafic, pentru a nu ingreuna viteza, si pentru a nu lasa o retea platita... publica.
2. Se poate afla cumva si istoricul de cautare, dupa anumite "logs", insa... nu isi bate nimeni capul cu asta, deci stai linistit (:


Numai bine! ^_^

| Zuzu1991 a răspuns:

Parola la wifi e o idee deosebit de buna, ca sa nu se connecteze la tine vecinul de vis-a-vis si sa se uite pe p0rn cu minori si apoi sa vina politia la tine, ca e pe numele tau wifi ala

pe wifi nu se salveaza nimic de nimic, e doar un device de comunicatie si atat, pe alte chestii se salveaza cum ar fi daca ai un router destul de rasarit (eventual un server pe post de router), in browser, la isp, backbone (noduri centrale care sunt cateva pe continent)
DAR MAI ALESSSSS DE MAI ALES
se salveaza la google, google face log-uri la tot, tot si nu sterge niciodata nimic, indiferent ce stergi tu... NOOO SHlT!
etc. (si SE SALVEAZA, te rog sa ma crezi, toata gargara cu intimitatea e frectie la picior de lemn atat timp cat tu nu poti dovedi nimic)

| DonEduardo a răspuns:

Oamenii isi pun parole l Wi-Fi ca sa fie sigur pentru tine.