| SSaleu20 a întrebat:

Salut, am 4 sloturi pe placa de baza, unul ocupat cu o placuta de 8gb ddr4 2400 cl16, daca pun inca 2 placute de 4gb ddr4 2400 cl15 (astea doua separat in dual chanel) nu o sa afecteze cu nimic ca ramane cea de 8 singuralaughing ( ma refer ca una e singura si cele doua in dual chanel si sa nu creeze crashuri?

6 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Nu ai cum sa pui împreună rami cu latente (CL) diferite, și nici cu voltaj diferit.
Doar frecventa și capacitatea placutelor poate sa difere, dar în acest caz, chiar dacă ai doar 2sau 4 plăcute in sloturi, NU mai e Dual Channel.
Și bineînțeles vor funcționa toate plăcuțele cu frecventa cea mai mica.

In plus, dual channel nu functioneaza cum vrei tu.
DUAL channel obții doar cand ai fie 2 plăcute identice (in sloturile aferente, ordinea o găsești în manualul plăcii de baza), fie 4.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NLS):

Ba are, ca le fortezi din BIOS sa mearga la aceiasi parametri toate. Dual Channel nu o sa mearga cu un stick singurel pe linga cele doua in DC, asta asa e.

| NLS a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Asta doar dacă ai noroc de o placa de baza mai răsărita, și depinde și de controller-ul de memorie din CPU.
Chiar și la latente și voltaje setate manual, cu unele modele primești în continuare freeze sau bluescreen.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NLS):

E vorba de chipset si ce iti permite BIOS-ul, nu e musai sa fie model de top. Desigur ca daca setezi manual unele-altele exista riscul de probleme. Totusi e mai usor sa le dai niste setari stabile din BIOS decat sa le lasi de capul lor.winking

| PainTech a răspuns:

Nu afectează cu nimic. De regulă nu vei putea folosi viteza la maxim, dar nu contează așa de mult.

Citește manualul de utilizare a plăcii de bază pentru a verifica dacă poți beneficia de "bonusul" acordat de dual channel. Unele oferă această posibilitate chiar daca ramii nu au specificații identice.

| Bratu_Andrew_2000 a răspuns:

Crashuri Nu cred ca vor exista insa sa stii ca iti va merge calculatorul pe viteza ramului mai lent. Adica daca ai un rand rapid si unul lent, va merge cu viteza ramului lent. Este ca si cum ai avea un Ferrari(ram rapid) tractat de o Toyota Yaris (ram lent)