| VladutzBalaurulThau a întrebat:

Salut, am o intrebare referitoare la componentele unui PC, anume placa de baza si procesor si Chipset-ul acesteia, adica daca placa mea de baza are chipset Intel X99, iar procesorul spune pe site ca e compatibil cu chipset seria 300, e vreo problema? Adica Chipset-ul este ca si Socket-ul?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| NLS a răspuns:

(Atunci când) pentru un anumit socket exista mai multe chipset-uri, (adică mereu. ), chipset-urile "de buget" nu te lasă să faci OC, îți oferă mai puține Lane-uri PCI-e (necesare mai nou și pentru SSD urile M.2, in afara de placi video), mai puține conexiuni SATA și USB, etc...
Pentru OC și mai multe dotări mai exista alte chipset-uri, iar plăcile de baza dotate cu acestea sunt mai scumpe.

Poți pune un procesor puternic pe un chipset ieftin și invers, dar nu are sens. Pierzi performanta, pierzi dotări.

Când doua generații de procesoare (sau trei, cum e mai nou cazul la Intel) împart același socket, de obicei se scot chipset diferite pentru fiecare generație (seria 300 pentru cele din 2017, seria 400 pentru cele din 2018. )

Pentru a putea pune un procesor din 2018 pe o placa cu chipsetul din anul precedent, ai nevoie obligatoriu de update de BIOS.

4 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

Chipsetul este un chip integrat cu anumite programele in el. El recunostea doar anumite procesoare cu anumite frecvente de bus (FSB). Socket-ul este doar dispunerea picioruselor si a orificiilor de intrare. Ambele conteaza in felul lor. Normal un procesor recunoscut de seria 300 (H370, B360, H310, etc) nu poate fi recunoscut de X99 iar daca nici socket-ul nu se potriveste... asta e!

| VladutzBalaurulThau explică (pentru Salontanul):

Și dacă nu poate fi recunoscut de X99 nu îl pot folosi?

| Salontanul a răspuns (pentru VladutzBalaurulThau):

Normal ca nu! Nu va porni computerul si da un grup de piuituri care semnifica ceva.

| Frank51 a răspuns:

Nu are treaba. Atata timp cat socketul este bun merge. Eventual influenteaza la overclock si alte modificari.