| Marko456 a întrebat:

Rog sprijin din partea unor specialisti pe linie de retelistica / configurare retea. Problema se rezuma la un fenomen ciudat as putea spune si anume : Detin o retea propie formata din 6 routere (toate routerele sunt cam de acelasi nivel de performanta Dir 615, Tp-Link TL-MR3420, D-Link 620, etc.), conectate la un switch D-Link de 24 porturi, iar acesta primeste net de la un "router mama" Tenda D305 (intreaga conexiune fiind realizata prin cablu normal UTP), internetul fiind asigurat de catre ISP (o tara din afara U.E.) prin infrastructura tip ADSL. La configurarea retelei s-a avut in vedere alocarea de ip-uri fixe. Dupa configurare, totul este ok (conexiune stabila pentru fiecare router in parte, fara intreruperi, etc.) Problema apare in momentul in care de pe routerul TP-Link TL-MR3420 (unul din cele 6 routere din retea) se acceseaza orice forma de streaming TV online - in acel moment intreaga retea ramane fara internet, atat conexiunea prin Wi-fi cat si prin LAN pentru toate celelalte 5 routere din retea. Mai pe scurt : daca doresc sa opresc internetul in intreaga cladire, este suficient sa accesez un post de televiziune online (streaming) de pe acel router. Mentionez ca am incercat prin resetarea din fabrica a tuturor routerelor, reconfigurare si updare firmware la fiecare in parte...insa problema persista. Multumesc!

6 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Ce vitază de download asigură acel "ISP (o tara din afara U.E.)"?

| Marko456 explică (pentru sierra1):

20 Mb/s conf contractului... iar real 17 Mb/s - 18 Mb/s

| Impersonal a răspuns (pentru Marko456):

Este normal sa scada insa, te rog, nu-mi spune ca acei Mb/s sunt Mb/s si nu MB/s, caci nu sunt amandoua la fel.
Daca chiar sunt 18Mb/s... este cazul sa faci un upgrade pentru o viteza de 1Gb/s, prin fibra, mai de zilele noastre-asa.
Nu-i de mirare ca-ti cade, la 18Mb/s=0.5-2MB/s, daca nu, si mai putin, este si de asteptat.

| sierra1 a răspuns (pentru Marko456):

Am ințeles: caz in care e perfect explicabil ce pățești!

| Marko456 explică (pentru Impersonal):

Incerc sa accept ideea ca problema este cauzata de viteza slaba de download... dar cum este posibil sa vizualizez 4k pe Youtube fara intreruperi, iar o amarata de transmise live (chiar si setata pe cea mai slaba calitate) sa perturbe in halul asta intreaga retea? Am uitat sa mentionez inca un aspect : inainte de a configura ruterele cu IP-uri fixe, am optat optiunea "dynamic" pe toate routerele, iar atunci puteam folosi streaming online fara probleme, insa ma confruntam cu o alta problema : la intervale de 2-3 zile o parte din routere nu mai primeau net (chiar si dupa resetarea lor). Acum cel putin, internetul este stabil (putem vizualiza NetFlix, Youtube, descarca, uploada, etc.) DAR problema cu streaming-ul ramane valabila. App. - nu stiu daca m-am facut inteles bine, dar ceilalti utilizatori pot accesa site-uri de tv online si netul NU se intrerupe - problema este valabila NUMAI cand se acceseaza de pe un anumit router (TP-LINK TL-MR3420).

| Adrianksy a răspuns:

Salut Marko456

Este posibil ca doar un router sa primeasca internet fiind toate conectate, oricare dintre cele 6. Posibil sa trebuiasca la fiecare cate un cablu de retea care pleaca direct din mufa principala, sau conexiunea intre ele nu este facuta corespunzator. Poate asta va ajuta. https://sites.google.com/......gura-retea