Întrebare recomandată | KINGPDA a întrebat:

Care oras din Romania merita vizitat si de ce?
vreau sa merg un tur al Romaniei si sa stiu, multumesc

Răspuns Câştigător
| Florincrap a răspuns:

Brasovul,datorita numeroaselor obiective turistice,datorita Pietii Sfatului,datorita Portii Schei, Portii Ecaterinei, strazii Dupa Ziduri, Bastionului Graft, Turnului Alb, Turnului Negru, Liceului Andrei Saguna. Este un oras care a stat secole sub stapanire austriaca/maghiara. Se poate ajunge aici prin curse regulate de autobuz care ajung la una dintre cele 3 autogari ale Brasovului:1, 2 si 3. Se poate ajunge facil si utilizand mijloace feroviare de transport (tren), prin Gara Brasov (numita si Gara Centrala, datorita faptului ca in municipiu exista 3 gari:Bartolomeu, Centrala si Darste).
Cu masina se pot folosi drumurile: DN73:dinspre Pitesti/Craiova/Bucuresti/Bulgaria (Calafat)/Serbia(Portile de Fier) (folosind autostrada A1),DN1,dinspre Sibiu/Alba Iulia/Deva/Arad/Timisoara/Ungaria/Serbia (judetul Timis)/Austria/Germania/Italia/etc., pe la vest, si dinspre Bucuresti/Giurgiu/Calarasi/Constanta/Bulgaria/Grecia/Turcia, pe la sud.
DN11 se poate folosi dinspre Sf.Gheorghe (Covasna)/Focsani/Galati/Bacau/Iasi/Rep.Moldova/Ucraina/Belarus/Rusia.
DN13 se poate folosi dinspre Tg.Mures/Sighisoara/Cluj-Napoca/Oradea/Satu-Mare/Ungaria/Austria/Cehia/Slovacia.
Datorita pozitionarii facile, se poate ajunge in Brasov in cel mult 6-7 ore (daca e drum prost), si cel mult 5-6 ore (drum de calitate buna).
Din vama Nadlac, in 6 ore.
Din Bucuresti, in 3-3.5 ore.
Din Constanta in 4-5 ore.
Din Iasi in 5-6 ore.
Alege Brasovul, merita!
Este un oras cu arhitectura veche si moderna, inconjurat de munti, unde clasicul si noul se imbina perfect, unde peisajele sunt nemaipomenite!

29 răspunsuri:
| Laura123Laura13 a răspuns:

In Bucuresti, pentru ca sunt multe lucruri interesante!

| Pişcoţica a răspuns:

Sibiul este frumos!

| Melymonade a răspuns:

In Constanța, la mare :*

| FlorenceVi a răspuns:

Medgidia jud. CT, pentru ca ma simt ca in Brooklyn big grin

| EuAli a răspuns:

Bucuresti
Sibiu
Constanta
Timisoara

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Fa-ma sa pricep! Faci un tur al Romaniei sau al UNUI singur oras?
Pentru ca, daca faci turul Romaniei, sunt multe orase care merita vizitate: Alba Iulia, Sibiu, Sighisoara, Brasov, Iasi, Suceava, Piatra Neamt, Curtea de Arges, Timisoara, Cluj si mai pot insira.
Mie mi-a luat vreo sase ani pana am vazut toata tara, tinand cont de faptul ca in fiecare an, faceam cate un traseu de 2-3 saptamani.

| Mwha a răspuns:

Clar, Bucuresti. Sunt parcuri care te lasa cu gura cascata. Si eu am fost si am ramas,, poker face! ".

| secretdiscret00 a răspuns:

Sinaia unde puteti vizita: castelele Peles, Pelisor; Manastirea Sinaia si unde indiferent de anotimp va puteti bucura de aerul curat si peisajele mirifice ale muntilor.

| KINGPDA explică:

Intrebarea am formulat-o corect! Da, deci care orase sunt frumoase si ai ce vedea, in afara de Bucuresti si constanta unde am mai fost de 1000 de ori

| Nezura a răspuns:

În Bucureşti pentru muzee, statui şi unele parcuri.
Constanţa pentru marea albastră.
Dar cred că ai mai fost, în Sinaia unde poţi vedea: castele, munţi, mânăstirea, Deva pentru Aquapark.
Toate oraşele sunt frumoase, nu ne întreba pe noi, depinde de preferinţele tale, cele care le-am enumerat sunt cele în care am fost, trebuie să-mi dai mai multe înformaţii despre tine, oraşul. happy

| AngelHugz a răspuns:

Uite aici:
1.Sibiu - Hermannstadt
Alaturi de Cluj-Napoca, Timisoara si Arad, municipiul Sibiu este unul din cele mai frumoase orase transilvanene.Are un farmec aparte,deorece este un "oras muzeu" ce evoca prin zidurile turnului de aparare,bastioanele fostei catati a Sibiu-lui,vremurile unei frumoase istorii.

Orasul pastreaza peste timp amintirea unor oameni de seama ai istoriei,artei si culturii nationale, figuri ilustre dinn randul celorlalte nationalitati - sasi, maghiari - care au trait si creat pe acste meleaguri pe care le-au considerat dintodea-una patria lor.
Astazi in municipiul Sibiu populatia totala este de 169.670 din care : 158.903 romani, 4.159 maghiari, 5.511 germani, 90 de sasi, 688 de tigani si altii (sursa - Directia Judeteana de Statistica Sibiu ).
"Orasul vechi", asezat chiar in centru, este inconjurat de zidurile vechii cetati.Prin traditie, Sibiul este impartit in orasul de sus si cel de jos.
Sibiul este cunoscut ca un puternic centru turistic cu numeroase si diverse obiective turistice.De asemenea,
imprejurimile sale sunt pitoresti si cu locuri atragatoare.

Obiective turistice in Sibiu :

1. Piata Mare - " Ringul cel mare" cum i se spunea odinioara, era locul de intalnire, de serbari. Festivitati pitoresti s-au desfasurat aici cu prilejul instalarii conducatorilor cetati.Aici se dadeau mese mari, Boi, berbeci si miei intregi se frigeau in piata si vinul se bea din uriase boloboace.Breslasii si ucenicii lor infatisau atunci jocuri populare cu talcuri simbolice.Memorabila a ramas serbarea de la 14 februarie 1582.Aici oamenii se intalneau si se sfatuiau cum sa apere cetatea in vremuri de rastriste.Tot aici multimea privea inmarmurita decapitari, spanzurari si chiar arderi pe rug, pana la sfarsitul secolului XVIII.
2. Turnul Sfatului - este asezat intre P-ta Mare si P-ta Mica.Constructia a fost terminata in anul 1588.Doua bolti il patrund, deschizand drumul spre orasul de jos. Povestea turnului n-a fost lipsita de momente dramatice.
Prabusindu-se in 1586 a ingropat sub lespezi pe pictorul Iohan David care incerca sa-i impodobeasca bolta.La recladire i s-a adugat in jurul varfului patru mici turnulete.Prin renovarea din 1824 i s-a redat aspectul de azi.

3. Palatul "Brukental " - construit pe baza unui plan de un arhitect vienez in jurul anilor 1781 - 1785 in stil baroc tarziu. Portalul din piatra masiva este impodobit deasupra intrarii cu stema lui Samuel Brukenthal.
Coridorul de la intrare este sustinut de coloane puternice de piatra.Muzeul a fost deschis prima data pentru public in 1817.Galeria de arta cuprinde picturi,lucrari de grafica,
sculpturi din secolul XV-XIX realizate de : Nicolae Grigorescu ("Cap de tiganca"),Stefan Luchian("Garoafe"),Nicolae Tonitza ("Portret de fata"),Theodor Aman,Ion Andreescu, Theodor Pallady, Iosif Iser.
4. Catedrala Evenghelica - construita pe ruinele unei basilici romane la mijlocul sec.XIV si terminata in 1520.In sec.XV a suferit o serie de tranformari.La inceputul sec.XVI au fost realizate doua pridvoare de intrare.Clopotnita modesta pana atunci a fost ridicata cu inca doua etaje, apoi s-au adaugat turnuletul cu scarile de acces spre clopotnita si galeriile unde se fac prezenteelemente ale Renasterii.
5. Biserica Catolica ( P-ta Mare) - construita in stil baroc in anii 1726-1728 de catre calugarii iezuiti, pe locul unde se aflau "baltile" aurarilor si farmacia orasului.Realizata in forma unei biserici-sala, acoperita de o bolta si sustinuta de arcuri largi ce se sprijina pe puternice coloane.
6. Mitropolia Ortodoxa (Str. Mitropoliei nr.35 ) - construita in anii 1902 - 1906.Arhitectura prezinta caracteristici bizantine asemenatoare bisericii Sf.Sofia din Constantinopol.
7. Pasajul Scarilor - amenajat in ultimul timp. Zidul celui de-al treilea cordon de aparare, se prelungeste spre nord, sprijinit de puternice arcuri butane.Construit in sec. XIII. I se mai spune si "Zidul cu ace". Locul cel mai pitoresc si caracteristic Sibiului vechi.
8. Zidul cetatii si turnurile de aparare ( str. Cetatii) - zidul a fost construit in sec al XIV -lea, ca a treia centura de fortificatii.Intarit,pentru cetate, in sec. XVII si restaurat in 1963. Turnul archebuzierilor,devenit mai tarziu "Turnul panzarilor", construit in sec XV, pe o fundatie octogenala.In interior turnul dispune de doua drumuri de rond, ca loc de manevra si de amplasare a aparatorilor in timpul luptelor.

2.Brasov - Kronstadt
Brasov (324.000 locuitori), considerat inima Romaniei, este important centru economic, turistic, cultural si sportiv al tarii.Municipiu si resedinta a judetului cu acelasi nume se afla la o distanta de 171 km de Bucuresti.Caile de acces cele mai comode sunt soseaua ce strabate Valea Prahovei si apoi Valea Timisului cat si calea ferata care merge paralel cu soseaua. Situat la o altitudine de 592 m, in partea interioara a curburii lantului carpatic, la poalele muntelui Tampa (960 m) Brasovul se desfasoara in plina depresiune. Clima este moderata cu temperaturi medii anuale de 8 - 90 (- 5 0 in ianuarie si 19 0 C in august).


Istoric - pe teritoriul actual al orasului au fost descoperite numeroase asezari din epoca neolitica si apoi din epoca bronzului. In epoca fierului, geto-dacii au avut asezari stabile pe vaile pe care se intind astazi cartierele orasului. In epoca medievala orasul este amintit pentru prima oara intr-un document din anul 1251 sub numele de Brassovia.Devenind oras liber cu drept de targ, Brasovul ajunge curand la o situatie infloritoare datorita mestesugarilor sai si mai ales relatiilor comerciale intense cu Tara Romaneasca si Moldova.

Brasovul este situat pe unul din cele mai vechi drumuri comerciale pe care se desfasura schimbul de marfuri intre Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. La sfarsitul secolului al XVI - lea Brasovul incepe sa-si construiasca o cetate dar zidurile nu sunt gata la prima incursiune turceasca in Transilvania (1421) si orasul este cucerit si incendiat de otomani. Turcii revin in 1434, dar nu mai pot cuceri orasul, el fiind inconjurat de ziduri puternice. La adapostul zidurilor, Brasovul prospera devenind un centru cultural.


Obiective turistice in Brasov:

1. Cetatea Brasovului - edificata intre secolele al XIV -lea si al XVIII -lea, considerata a fi una din cele mai puternice din Transilvania, pastreaza numeroase vestigii (Poarta Ecaterinei, Poarta Scheilor, Bastionul Postavarilor, Bastionul tesatorilor, Bastionul fierarilor). Din sistemul de fortificatii exterioare zidurilor cetatii se mai pastreaza Turnul Alb si Turnul Negru.
2. Biserica Neagra ( secolul XIV) - este considerata de catre specialisti ca fiind cel mai reprezentativ monument de arta gotica din tara noastra, cu o orga de 4.000 de tuburi, un organist faimos in intreaga lume - Stas Eckhardt - si o celebra colectie de covoare orientale. A fost denumita astfel dupa patina de funingine ramasa pe ziduri de la marele incendiu din anul 1689. Cladire impunatoare, lunga de 89 de metri, inalta de 21 de m si lata de 38 metri, avand un turn inclus ulterior in cladire si inalt de 65 metri, este o biserica catolica.
3. Piata Sfatului - vechi loc de targ, este dominat de vechea cladire a sfatului ( sec XV), cu turnul de control al intrarilor in oras. Fundatiile si parterul turnului, care se mai pastreaza si astazi, descopera o veche cladire din piatra construita prin anul 1528. Candva a fost sediul Primariei. La parterul turnului se afla Muzeul de Istorie unde sunt expuse obiecte din paleolitic si neolitic, dar si cateva imagini cu Brasovul vechi (P-ta Sfatului nr.30, program:10-18.00 / luni inchis).
Biserica Neagra a fost biserca catolica a sasilor transilvaneni pâna în secolul 16, pâna la reforma lui Honterus, atunci când sasii au trecut la luteranism. De atunci Biserica Neagra este biserica evanghelica de confesiune augustana (=luterana).
Dezvoltarea în evul mediu (si nu numai) se datora populatiei sasesti.
4. Biserica Bartolomeu (sec XIII - XIV) - este impunatoare prin masivitatea ei si prin zidurile puternice, prevazute cu contraforturi. Este o constructie in stil romanic tarziu-gotic timpuriu in prima jumatate a secolului al XIII -lea.
5. Biserica Romano - Catolica ( Str.Muresenilor nr.21) - ridicata pe locul unei bazilici vechi intre anii 1776 - 1782, este un reprezentativ monument in stil baroc cu vitralii.
6. Muzeul de arta ( Bd.Eroilor nr.21) - cuprinde tablouri de mare valoare ale pictorilor romani: Nicolae Grigorescu, I.Andreescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza.Program: 10 - 18.00/ luni inchis.
7. Casa Negustorilor numita si Casa Hirscher(cladita in anul 1545) dupa modelul vechilor hale de marfuri specifice Europei Occidentale. Astazi este vestitul restaurant "Cerbul Carpatin" (Piata Sfatului).
8. Muzeul judetean
9. Muzeul primei scoli romanesti.
10. Cladirea prefecturii
11. Biblioteca judeteana.
12. Teatrul Dramatic (Bd.Eroilor).
13. Muzeul de etnografie (Bd.Eroilor nr.23). Program : 9 - 17.00 / luni inchis.
14. Manastirea Franciscanilor (sec XVI)
15. Biserica Sfantul Nicolae (sec XVI- XVIII)
16. Biserica Sfintii Petru si Pavel (sec XVIII)
17. Biserica Sfanta Treime (sec XVII - XIX)
18. Biserica Adormirea Maicii Domnului (Dealul Melcilor).

3.Sighisoara
Nucleul orasului medieval se situa pe dealul Cetatii, unde si astazi se pastreaza zidul de incinta si 9 din cele 14 turnuri aflate in grija diverselor bresle, precum si turnul cu ceas, sau turnul Sfatului, pe sub care se afla principala intrare in cetate. Casele din vechiul burg sunt si acum locuite, ceea ce da o nota de autenticitate acestei mari rezervatii de arhitectura. Destul de timpuriu insa, orasul s-a extins si dincolo de incinta fortificata, spre valea Tarnavei si doua mici vai adiacente, astazi el ocupand o mare suprafata.


Cetatea insasi este rodul mai multor etape de constructie si de refaceri (secolele XIV-XVII), fiind devastata periodic de asediatori si incendii. Dintre edificiile importante din interiorul cetatii, se disting: Turnul cu ceas, refacut dupa un incendiu de mesteri austrieci in spiritul barocului din aceasta tara si inzestrat cu un mecanism de ceas (1648) care pune in miscare figurinele de lemn policrom reprezentand zilele saptamanii; Biserica din deal (1345-1515), constructie gotica de tip hala, suprapunand o cripta romanica. In biserica au dainuit picturi din perioada anterioara reformei lui Luther, realizate de Iacobus Kendlinger (1483-1488). Stranele, ca si la Biertan, sunt opera lui Johannes Reychmuth, iar pietrele de mormant au sculpturi de Elias Nicolai. Altarul principal este dedicat Sf. Martin (1515).

Biserica manastirii, aproape de turnul cu ceas, a fost construita initial in secolul al XIII-lea, dar a suferit mai multe refaceri, ultimele importante fiind din secolul al XVII-lea. Altarul sau este baroc. Greutatea boltilor se descarca spre contrafortii de pe latura sudica a navei, care aici sunt desprinsi de masa de zidarie a peretilor, prin intermediul unor arcuri butante, solutie unica in Transilvania.

Scara acoperita, executata din lemn in 1656, facilita si scurta accesul spre biserica din deal si spre vecinatatile ei (scoala si cimitir). Tot din lemn si acoperit era si un celebru pod, distrus de inundatiile din 1970. Dintre casele situate intra muros mentionam Casa cu cerb, locuinta in stilul Renasterii transilvanene, casa Vlad Dracul, in care a locuit Vlad Dracul inainte de a deveni domnitor al Tarii Romanesti (este posibil ca aici sa se fi nascut fiul sau, devenit celebru ca Vlad Tepes) si Casa Venetiana, numita asa datorita ferestrelor terminate in arc frant trilobat, amintind de arhitectura Venetiei. De mentionat faptul ca acest aspect l-au capatat dupa o renovare din secolul al XIX-lea. Extra muros, arhitectura este predominant din secolele XIX-XX, dar se pastreaza si destule exemple din secolele XVII-XVIII. Biserica leprozeriei, mic edificiu gotic cu un amvon exterior, de unde preotul putea predica bolnavilor, carora le era interzis accesul in biserica.

Obiective turistice orasul Sighisoara

Orasul de jos, cum este numita partea de oras care nu face parte din vechea cetate, ofera de asemenea cateva obiective ce merita vizitate:

Casa Zilinschi din secolul XVIII, casa de brutar
Casa Rosenthal din secolul XIX
Casa meseriasilor (actualul restaurant Perla Cetatii) din secolul XIX
Cladirea hotelului-restaurant "Steaua", din secolul XIX si refacuta in 1912 de catre arhitectul Baltes in stil artnuveau
Casa Hermann Oberth de pe strada Zaharia Boiu din secolul XX
Cladirea notariatului din secolul XX
Catedrala ortodoxa

Aflata pe malul Tarnavei Mari cu hramul Sfanta Treime, este construita intre anii 1934-1937 de catre arhitectul dumitru Petrescu Gopes. Pictura interioara a fost realizata de catre pictorul A. Demian. Biserica a suferit in ultimii ani mai multe reparatii, pictura fiind refacuta intre anii 1980-1984.
Biserica Leprosilor

Amplasata in "Orasul de Jos", pe malul Tarnavei a fost construita intre anii 1480-1500.Asezata la poalele dealului ce strajuieste dinspre nord cetatea, lacasul a fost, probabil, la inceput o bisericuta de tip satesc, fortificata cu zid de aparare.

Prin donatia unui preot, in 1570, in incinta fortificata se amenajeaza o leprozerie, ulterior largita cu chilii pentru bolnavi.

Interiorul sarac in care lumina putina arunca penumbre odihnitoare cuprinde un amvon decorat cu motive florale - lalelele in culori vii, in maniera barocului rustic, frust - acoperite de patina timpului.
Biserica Ortodoxa din Cornesti

Situata la intrarea in oras dinspre Targu Mures, este primul lacas crestin romanesc din piatra, din aceasta zona.Construita in 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn in timpul preotului Stefan Balas, este un monument neoclasic adaptat cerintelor de cult ortodox.

Se mai pastreaza de atunci clopotul, un antimis (val liturgic) si un potir de aur. Pictura murala din interior este opera artistului Veniamin Precup.
Biserica Reformata

Construita in 1888, este o cladire neo-romanica cu elemente neo-gotice. In interior se remarca pupitrul de lemn al predicatorului cu baldachin decorat cu denticul si strane originale. Biserica se afla pe strada Gh. Lazar.
Biserica Unitariana

Este situata pe strada Garii si dateaza din 1936-1938.Constructia din caramida are un plan dreptunghiular cu abida semicirculara si un turn masiv spre vest ce prezinta forme specifice arhitecturii moderne din mediul urban secuiesc.

4.Constanta
Avand un aeroport international, un port la mare foarte activ, trenuri rapide pentru a face legatura cu Bucurestiul (in doua ore si jumatate) si o istorie de peste 2500 de ani (poetul latin Ovidiu a trait aici in exil), Constanta este exact centrul cosmopolit de care aveti nevoie in timpul unei vacante la malul marii.

Hoteluri, magazine, monumente antice, un splendid cazino pe malul marii si muzee interesante, toate acestea fac parte din atractiile acestui oras. De aici puteti ajunge usor, cu trenul sau cu autobuzul, in oricare dintre statiunile de pe litoralul Marii Negre.

5.Mamaia
Principala statiune aflata la nord de Constanta este Mamaia, care se intinde pe o distanta de sapte kilometri intre o splendida plaja cu nisip incredibil de fin si un lac. Aceasta statiune este in mod special potrivita pentru familiile cu copii.

Se pot practica sporturi cum ar fi scufundarile si zborul cu parapanta din luna mai pana in octombrie. Restaurantele, barurile si cluburile de noapte va ofera distractii in fiecare seara. Pornind din Mamaia, puteti vizita cu usurinta sate tipice zonei, ruinele cetatii antice grecesti din Histria si Delta Dunarii.

6. BUCURESTI



Decoratiuni interioare la "Carul cu bere" (the Beer Wagon), un local bucurestean pitoresc



Hanul lui Manuc si curtea interioara un caravanserai de inceput de secol XIX inca deschis ca motel si restaurant



Primavara intr-unul dintre cele mai incantatoare parcuri din Bucuresti

Un oras al bulevardelor si parcurilor
Capitala Romaniei, centrul cultural si economic al intregii tari, a fost infiintat cu mai mult de cinci sute de ani in urma si este cel mai potrivit punct de plecare pentru un tur al Romaniei. In anii '30, Bucurestiul a fost supranumit "Micul Paris" datorita bulevardelor sale strajuite de copaci.

Aici se gaseste chiar si un Arc de Triumf, pe impresionanta Sosea Kisseleff care este mai lunga decat Champs Elyses si pe care, in timpul primaverii, puteti admira splendoarea copacilor infloriti.

In ciuda planului extins de reconstructie din anii '80, Bucurestiul ramane un oras al parcurilor, placut, plin de verdeata, cu cafenele deschise pe trotuare in timpul verii si barci de agrement pe lacurile si raurile care il strabat.
Ce merita sa vizitati
Merita sa vizitati Bucurestiul fie si numai pentru muzeele lui, in special Muzeul Satului in aer liber care se afla in Parcul Herastrau, langa Arcul de Triumf. Aici veti vedea exemple ale arhitecturii si mestesugurilor populare de pe tot cuprinsul Romaniei, inclusiv faimoasele bisericute de lemn din Maramures.

Alte obiective "obligatorii" sunt Muzeul National de Arta, care se afla in cladirea fostului Palat Regal, Muzeul National de Istorie de pe Calea Victoriei, care adaposteste superba argintarie a tezaurului national, si Curtea Veche, cu bisericuta ei pictata din secolul al XVI-lea.

In apropiere se afla splendida Biserica Patriarhala, construita in 1657, si care acum reprezinta o nota contrastanta fata de modernitatea intregului Centru Civic. Si nu ocoliti biserica Stavropoleos de langa Curtea Veche, o adevarata bijuterie a arhitecturii ortodoxe romanesti. Daca aveti norocul sa va aflati intr-una din aceste biserici n timpul unui botez sau al unei cununii, veti asista la o ceremonie de neuitat.
7. Timisoara
Obiective turistice:
Catedrala Mitropolitana
Este una din cladirile simbol ale orasului. A fost construita intre anii 1936-1946 in stil bizantin moldovenesc. Are 11 turnuri si o inaltime de 96 m. Armonia celor 7 clopote actionate electric, turnate dintr-un material rar adus din insulele Sumatra si Borneo, este cea mai buna din tara. Subsolul Catedralei adaposteste colectia de Arta veche bisericeasca a Arhiepiscopiei Timisoarei.




Lupoaica
A fost primita in dar din partea oficialitatilor din Roma in anul 1926. Este copia de bronz a lupoaicei capitoline din secolul al V-lea i.Hr., simbol al Romei si al latinitatii. Se gaseste in Piata Victoriei in mijlocul unui covor de flori.




Opera - Teatrul National
Prima atestare a teatrului din Timisoara a fost in 1753. Intre 1761-1874 reprezentatiile teatrale se tineau in fosta cladire a magistratului rascian (astazi liceul Nikolaus Lenau). In 1846, aici a sustinut 3 concerte Franz Liszt, iar in 1847 a dirijat tot aici Johann Strauss-fiul. In 1868, trupa Pascaly, din care facea parte si Mihai Eminescu, a dat trei spectacole.




Primaria Municipiului Timisoara
In trecut cladirea a gazduit Scoala de Comert Superior. A fost construita in 1924-1925 in stil neoromanesc cu stucaturi cu motive romanesti.




Palatul Baroc
Dateaza din sec XVIII. De-a lungul timpului a fost resedinta oficiala a comitetului de Timis (in secolele XVIII si IX), sediul guvernatorului Banatului Timisan si al Voivodinei (1849-1860), sediul Prefecturii (sec. XX), s.a. Din 1984, gazduieste Muzeul de Arta.




Monumentul Sfintei Treimi
Se gaseste in centrul Pietei Unirii. A fost realizat din gresie in anul 1740 in memoria victimelor molimei de ciuma din 1738 – 1739, de catre De Jean, de origine fraceza (participant la asediulTimisoarei sub conducerea Printului Eugeniu de Savoya, apoi sfetnic al guvernatorului Mercy). Stilu este baroc, piedestalul este imbogatit cu statui de sfinti in partea inferioara, iar basoreliefurile reprezinta scene din timpul epidemiei de ciuma.




Vicariatul Ortodox Sarb
Se gaseste in Piata Unirii, langa Catedrala Episcopala Sarba. A fost construit intre anii 1745 – 1747 in stil baroc, iar fatada a fost transformata cu elemente de arhitectura sarba intre 1905 – 1906.




Domul (Catedrala Romano - Catolica)
A fost proiectat de Josef Emanuel Fischer von Erlach si construit intre anii 1736 - 1754. Biserica constitue cea mai valoroasa opera de arhitectura baroca din Timisoara. Altarul principal, semicicular, realizat din marmura, e dedicat Sfintei Treimi si are la baza statui aurite de sfinti si de ingeri. Altatrele interioare sunt in stil gotic, iar decoratiunile in stil baroc cu elemente rococo, si sunt create de artisti renumiti din Viena in sec. XVIII-lea




Monumentul Sf. Ioan Nepomuk
Este situat in Piata Libertatii, in fata Primariei Vechi, fiind ridicat in 1756 de sculptorii vienezi Blim si Wasserburger in stil baroc rococo. Este realizat din gresie. In planul central se afla Sf. Ioan Nepomuk (din 1727 patronul spiritual al catolicilor din Banat), iar in partea superioara se afla Sf. Maria cu o coroana de stele in jurul capului (de aceea se mai numeste si statuia Mariei). Monumentul a fost ridicat de Societatea catolica a Sf. Ioan Nepomuk in memoria victimelor epidemiei de ciuma din 1738-1739.




Piata Libertatii - Primaria Veche
A fost construita intre anii 1731-1734, dupa planurile arhitectului italian Pietro del Bronzo. A fost modificata de mai multe ori in 1782, 1850 (refacuta dupa bombardamentele din 1849), 1935 (renovare). Stilul fatadei combina elemente de ornamentatie baroca si renascentista.




Sinagoga din Cetate
A fost construita intre anii 1863 - 1865, in stil maur, dupa proiectul arhitectural Ignatz Schumann. Planul Bisericii este in forma de cruce greaca, cupola este semisferica, exteriorul are putine decoratii de ceramica smaltuita. In prezent se renoveaza pentru a se transforma in sala de concerte a Filarmonicii.




Hotelul "La Trompeta"
Hotelul a fost construit de un tompetist in sec. XVIII-lea. Simbolul cladirii este un trompetist aurit, calare pe un cal si se afla la Muzeul Banatului. Hotelul avea instalatii foarte moderne pe atunci, aprovizionare cu apa si bune conditii hoteliere. Era considerat un hotel de lux. A gazduit de-a lungul timpului mai multe personalitati: in 1807 imparatul Austriei, Francisc I; Principele Alexandru Ioan Cuza. Tatal poetului Lenau, om instarit, ii placea sa petreaca in localurile Trompetei.




Piata Unirii
A fost cea mai mare piata a Cetatii. Aici se tineau targurile de animale. In dreptul farmaciei de langa Palatul Baroc, printre dalele ce formeaza pavajul pietei puteti descoperi planul fostei Cetati a Timisoarei si se pot vedea cele doua piete: Piata Libertatii si, respectiv, Piata Unirii, o curiozitate fiind faptul ca in Timisoara existau doua piete (de obicei cetatile aveau o singura piata).

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Orașele mari au un trecut istoric bogat dar și locurile sătești sunt pline de povești, mâncăruri, etc.
Pa, pa.

| mixxjim a răspuns:

Daca faci un tur la Romaniei nu cred ca te limitezi la un singur oras. Toate merita vizitate, fiecare are frumusetea lui, farmecul lui, unul are o istorie mai deosebita, altul o legenda mai speciala, altul o geografie sau peisaje speciale. Eu am fost efectiv prin toata tara si pot spune ca ai ce vedea peste tot si ca e foarte frumoasa, oriunde ai merge happy Drum bun!

| BestStudio a răspuns:

Gresita categoria!

| BestStudio a răspuns:

Romania e destul de frumoasa pentru straini?

| NemNUZ a răspuns:

Clluuuujjj! big grin, daca nu te deranjaza o aglomeratie mare, e perfect big grin

| ๖ClaSSic a răspuns:

Pe mine m-a impresionat foarte mult Sibiul cand l-am vizitat :) A fost si este unul dintre cele mai reprezentative orase din Romania, atat din punct de vedere turistic, cultural dar si economic; o adevarata capitala turistica care atrage prin farmecul aparte, decorul natural si isoricul deosebit. M-au fascinat traditiile de acolo, cetatle sasesti unice in Romania, dar si numeroasele obiective turistice. Pentru mai multe detalii, te poti documenta de aici: :) http://www.helloromania.eu/Atractii-Sibiu-Sibiu Chiar merita vizitat, garantez!

| Katoteshika a răspuns:

Yahiko este un orfan.Si-a pierdut parintii intr-un razboi.El, impreuna cu Konan, au fugit din satul lor si au inceput sa cerseasca.Au cersit si daca nu li s-a dat ce au vrut, au furat si au fugit cu "prada".Mai tarziu ei l-au intalnit pe Nagato, au devenit prieteni, chiar frati si toti 3 faceau toate hotiile de prin zona.Intr-o zi, cand cei 3 sanini legendari se luptau cu Hanzou, ei l-au cunoscut pe viitorul lor profesor, Jiraya.El i-a antrenat si dupa ce a crezut ca sunt pregatiti sa se descurge singuri, a plecat. Yahiko a infiintat un "club" in care se lupta cu Hanzou.El a murit cand s-a intalnit cu Hanzou. Konan fusese rapita si Hanzou la pus pe Nagato sa-l omoare pe Yahiko pentru a o cruta pe Konan.Nici Nagato nici Konan nu fusese de acord dar can Nagato a tinut kunaiul in mana, Yahiko s-a dus direct in el.Corpul sau a devenit cea mai importanta piesa din toate corpurile lui Pein.

| BuceaPetronyca a răspuns:

Iti recomand sibiul pentru ca eu am fost acolo si inca mi-e dor de ce am vizitat si as mai putea vedea acele locuri din nou fara sa ma plictisesc

| ionuttz15 a răspuns:

Sibiu

| Chimistul a răspuns:

Braşovul clar: combinarea dintre anticul frumos şi modern este incredibilă; plus că ai ce vedeawinking

| Alexia777 a răspuns:

Brașovul este foarte frumos datorita obiectivelor turistice.

| GabbY321 a răspuns:

Craiova are multe obiective turistice cum ar fi Statuia lui Mihai Viteazu, Muzeul de arta, Parcul Nicolae Romanescu.

| 0reo a răspuns:

Brasov sau Sibiu.
Zonele de munte ♥, sunt mereu cele mai frumoase.
Iti recomand si Constanta!

| Prose15 a răspuns:

Maramu tu! sau ma! o casa taraneasca si porturi Sighet e super si Sapanta

| Guzun_Alexandru_1996 a răspuns:

Iti recomand Bucurestiul si daca ai sa ajungi acolo poti sa vizitezi cel mai modern muzeu de istorie din europa(Ft cool)!

| Georgiana2505 a răspuns:

Sunt foarte multe orase in Romania care merita vazute.Eu as pune pe primul loc Bucurestiul care te va surprinde enorm! Ai ce vedea!
Urmeaza Sibiul, pe care personal nu l-am vizitat insa stiu ca este un oras superb.
Lista poate continua cu Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara.

| DabiJaWL a răspuns:

Eu ti-as zice sa alegi Oradea, este un oras superb, chiar nu ai cum sa te plictisesti intr-un oras ca asta