| EuSuntCineva20 a întrebat:

Deci stiu ca cel mai probabil nu e nimeni care sa stie, dar merita sa incerc...Langa satul in care stau bunicii mei, care se numeste Urviș de Beiuș in comnua Șoimi, sunt in padure undeva ruinele unei cetati vechi. Pana acum am vazut doar o parte mica din ceea ce a mai ramas, un turn din caramida, despre care am citit ca are undeva la 700 de ani. Oare stiti voi unde sunt ruinele cetatii?

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu e singura ruina, din pacate.
Majoritatea a fost parasita sau folosita cu alta destinatie dupa evacuarea fortata a fostilor proprietari de catre comunistii "nationalizatori". In multe castele s-au instalat CAP-uri (cooperative agricole de productie) sau au fost folosite pe bucati (pentru constructie altor cladiri, lemn de foc, etc.).
In zona noastra au fost mai multe asemenea castele si cetati. In camerele castelelor s-au tinut vacii CAP-ului, din pietrele din constructii s-au construit casele satenilor etc. Din unul din cetatile vestite au ramas doar cateva pietre, la nivelul solului, a ramas doar denumirea cetatii dupa care s-a denumit dealul pe care se afla, respectiv un cartier de blocuri si vile noi, care poarta denumirea cetatii deja practic inexistente.

| CoRoDa08 a răspuns:

Poate oamenii din zona stiu mai multe. Ai incercat sa cauti aici http://ran.cimec.ro/? Poate poti afla mai multe lucruri.