|

Pestera Muerilor, splendid monument al naturii, situata în zona Muntilor Apuseni.Cum explicati denumirea acesteia, în ce an afost electrificata si ce lungime are?

7 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Pestera muierii se afla in comuna Baia de fier judetul Gorj; ea area aceasta denumire de la faptul ca dupa ce barbatii plecau sa lupte in razboi femeile si copii se adaposteau in ea devenind adapostul lor. in lungime totala de 3600 m, dispusa pe 4 niveluri, este electrificata pe lungimea de 573 m, in anul 1965; sperand ca am fost de folos, numai bine Lucien.

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Numele de Pestera Muierilor, asa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri stravechi, bântuite de razboaie pe când barbatii plecau la lupta impotriva celor care le incalcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta pestera, transformata in adapost bine aparat si nedescoperit de catre navalitori. Electrificata in 1965 - 573 m

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Numele vine de la faptul ca acolo se adaposteau "muierile" (=femei casatorite cu copii)... Asta spunea ghidul... Lungimea si in ce an a fost electrificata ti s-a spus deja... Sunt convinsa ca ne-a spus si noua ghidul cand am fost, dar am uitat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Are o lungime de 7 km (aproximativ) dintre care numai 900 de metri se pot vizita straight face se numeste Pestera Muierilor pentru ca pe timpul razboaielor acolo se adaposteau femeile(muierile), copii si batranii tongue
eu am fost acolo :X mi-a placut f mult happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Am fost acolo, amintiri de neuitat...
Parca si acum ma doare cucuiul pe care l-am capatat lovindu-ma de 2 ori in acelasi loc rolling on the floor
Un barbat care era cu noi -fiind in excursie- s-a lovit ff rau la cap si ca sa se abtina de la injurat a zis o replica de genu : Sa mai zica cineva ca muierile nu sunt. tari! laughing. faza a fost super funny... unii colegi au cazut si in apa, momente de neuitat!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Peştera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologica împartita in doua sectoare:sectorul de nord (1.500m)şi sectorul de sud (880m). La 40 de metri inălţime se alfa etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o reţea de diverticule foarte greu accesibilă.

Adevaratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.

Alte câteva atracţii sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice si mistreţi. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre...

Peştera Muierilor (sau Peştera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, Judeţul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peştera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbaţii plecau la lupte, foarte mulţi copii şi femei, de unde i se trage şi numele. Este prima peşteră electrificată din România.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu cred dar as vria sa stiu despre lecuiria femeilor sterile

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează