| mariana_3103 a întrebat:

Buna ziua!
in iunie urmeaza sa sustin probele de la examenul nationalchatterbox.
dar, la limba romana am o profesoara foarte aiurea, deci sunt cam varza la romana.ma mai descurs eu la compuneri, argumentari, gramatica... dar cand vine vorba despre semnificatia titlului raman muta.
daca are cineva vreo schema referitoare la aceasta "compunerea" sa mi-o dea si mie.
multumesc anticipat.

2 răspunsuri:
| Adinutza_7662 a răspuns:

Pey poti sa spui : poezia se numeste toamna deoarece este descris un peisaj de toamna etc. si comentezi putin poezia sau in cazul genului epic :
luam de exemplu d-l goe
spui ca goe e principalul personaj, vorbesti despre gresita lui educatie si, atentie : in titlul d-l goe sunt 3 pc de suspensie, care au rolul de a-l lasa putin pe cititor sa se gandeasca la ce ar putea urma
sa stii ca si eu am probleme, dar eu am probleme la exprimarea opiniei in legatura cu mesajul poeziei laughing
bafta la examen

| SangJin a răspuns:

Salut. Si eu sunt a 8-a; nu am exact o schema sa-ti dau, dar sper sa te ajut in vreun fel.
De obicei rezolvarea tipului astuia de subiect trebuie sa fie intre 5-10-15 randuri, daca nu ma insel, deci nu trebuie sa bagi atat de mult de la tine. Daca ii dai si o mica nota de originalitate, astfel incat sa nu fie atat de mecanic, e mai bine; dar e mai complicat si necesita mai mult timp de gandire si, dupa cum stii, inamicul principal in teste este timpul.
Sa incepem cu fabula-...hai sa incerc c-o schema, da' nu stiu ce-o sa iasa-; sa zicem pentru 10-15 randuri (10-15r):
1.Introducere-spui ca poezia respectiva este o fabula, mentionand motivele.Sa fie scurt si la obiect.
2.Cuprins-spui din ce este alcatuit titlul dpdv morfologic si spui care este rolul lui (fie sugereaza ca procedeul folosit in fabula este alegoria-A, fie concentreaza actiunea-B)
Din A==>>Personajele mentionate in titlu sunt in antiteza si incepi sa le descrii repede si concis. Daca e un singur personaj, zici ca titlul il pune in lumina, reprezentand un tip uman, si zici ce simbolizeaza si-l caracterizezi. Daca vezi ca ai scris prea putin (nu ne-a zis profu'-poate a uitat- dar cred ca la asta recurgi in astfel de situatii), faci un mic rezumat.
Din B==>>In centrul aceste actiuni se afla personajele-si incepi sa le descrii la fel de concentrat si apoi faci un miiiic rezumat al textului.

Pe-aici poti sa mai incluzi la categoria,, abureli" procedeele artistice folosite in afara de alegorie-gen personificare-, semnificatia numelui fiecarui personaj, etc.

3.Incheiere-Cam reiei intr-o fraza tot ce ai zis anterior.(,, Titlul concentreaza astfel.")

Fragment narativ(fara babbling):
-spui din ce e alc titlul dpdv morfologic
-aici depinde:
a)titlul poate concentra actiunea din fragmentul dat; prezinti,, rezumatul rezumatului"
b)poate purta numele unui personaj; prezinti iar rezumatul miiic (3-4 r) [nu am facut tipul astuia de exercitiu, dar cred ca de obicei personajul este principal si nu ai probleme cu rezumatul...dar daca personajul din titlu nu este cel principal, atunci nu prea stiu cum o sa vina-o sa intreb si daca-mi amintesc, iti zic)
c)poate prezenta locul/timpul in care se desfasoara actiunea. Iar prezinti rezumatul succint.

La opere lirice nu mi s-a spus inca. Dar banuiesc ca seamana cu faza de la textul narativ, numai ca in loc de actiune, bagi ceva de sentimente sau de cadrul natural.

Sper ca te-am ajutat. Mie mai greu imi e de explicat semnificatia unor versuri/sintagme.