| ZeDe a întrebat:

Norocel TPU! Maine dau examenul la limba si literatura romana in cadrul evaluarii nationale. Vreau sa imi Cum pot sa explic in 10-15 randuri semnificatia titlului

PS:Sunt singurul care a repetat putin deoarece crede ca examenul va fi usor si deja stie tot?

Răspuns Câştigător
| Awndre a răspuns:

Pai te legi de tot ce ai. De exemplu, in titlul Cainele si pisica, poti spune ca titlul este format din 2 substantive comune, simple.( mai zici ceva despre functia sintactica/morfologica) etc. Apoi incepi sa zici ca aceste doua personaje se afla in opozitie, pisica semnificand o fiinta parsiva, lacoma iar cainele omul fidel si bun etc. Mai aberezi si tu pe acolo.Incepi sa te legi de textul dat. etc. Daca nu mai stii. oricum ai deja jumate de punctaj. Cel mai important este sa nu lasi nici un exercitiu gol, in rest. oricat de putin ai abera, tot tii se puncteaza. Bafta!happy

9 răspunsuri:
| TeoPT a răspuns:

Am repetat mult, chiar daca stiam deja inainte, anul asta am fost olimpic la romana si ma descurc cu textele la prima vedere, dar tot nu poti risca, intotdeauna trebuie sa fii pregatit.

Semnificatia titlului e ca si cum ai explica semnificatia intregii poezii, dar te referi la titlu. Explici semnificatiile poeziei care se regasesc in titlu. Poti sa zici si cate ceva despre titlu, dar ceva sugestiv, nu chestii gen "e alcatuit dintr-un substantiv si un adjectiv". Poti sa zici si asta, numai daca sugereaza ceva. Explici semnificatia poeziei, dar te referi mai mult la titlu.
Bafta

| Andutsaa a răspuns:

Buna! nu,chiar nu esti singurulbig grin... daca iti spun ca n`am repetat nimic,ma crezi?straight face
In legatura cu intrebarea,nu stiu sa iti explic, imi pare raubig grin Cand am foaia in fata stiu ce sa scriulaughing, asa...Bye:*

| InGErAsHFaCutPraF21 a răspuns:

In primul rand depinde ce titlu, dar, indiferent ser sa ai succes daca la nationala te gandesti bine despre ce ai facut textul.love struckMa bucur ca te-am putut ajuta!

| floppy98 a răspuns:

Cat ai luat la examen?

| Ecaterina_9469 a răspuns:

Eu nu m-am grabit sa spun ca va fi usor(sunt tot a8-a),asa ca am inceput sa repet cate putin de cand a inceput scoala.Nu ai niciodata cum sa stii tot, ca doavada:nu sti sa explici semnificatia unui titlu...In primul rand, trebuie sa explici din punct de vedere morfologic titlul(iei fiecare cuvant din titlu si spui prin ce parte de vorbire se exprima); apoi raportezi la continutul textului si vezi la ce se face"rezumatul"in acel text... daca e opera lirica, mai dai exemple si de 2-3 figuri de stil/imagini artistice mai semnificative(depinde cum de incadrezi in nr.de randuri)si le explici.Mult succes pentru maine!

| delight7920 a răspuns:

Se extrage din fragment imaginile artistice care demonstreaza motivatia alegerii titlului de catre autor. Gasesti aici mai multe lucruri folositoarea, printre care si un model de compunere cu semnificatia titlului: copyrightdea.wordpress.com/

| DeeDee_6418 a răspuns:

Chiar daca crezi ca va fi usor, tot ar fi trebuit sa repeti, sa pui punct la punct tot ceea ce crezi ca vei primi.

Oricum in legatura cu explicarea titlului in 10-15 randuri, depinde si de titlul care este adica poate fi numele unui personaj, un verb, un substantiv sau oricare alta parte de vorbire/propozitie. In primul rand ar trebui sa explici ceea ce semnifica, la ce se refera, apoi din ce te format din punct de vedere gramatical si sa mai adaugi un mic comentariu in care sa evidentiezi legatura titlului cu citatul/poezia sau ceea ce va fi.

Cam atat am avut de zis, sper ca a fost pe jumatate de folos. Fundita ^^ please.

| anna_2081 a răspuns:

Uite o fisa care te pote ajuta Titlul reprezintă o structură/ un enunţ alcătuit din... cuvinte/un singur cuvânt. Citindu-l, m-am gândit că ăn poezie va fi vorba despre.
Lectura textului nu mi-a înşelat / mi-a înşelat aşteptările., deoarece
El subliniază atribute ale obiectului / scenei / peisajului descris
Primul aparţine câmpului lexical al.naturii, anotimpurilor, poeziei, creaţiei, momentelor zilei, al vieţuitoarelor, al sentimentelor, al stărilor sufleteşti, al iubirii, istoriei, al reacţiilor sufleteşti etc), iar al doilea face parte din câmpul lexical al.
Cuvintele se regăsesc/ nu se regăsesc identic în textul poeziei. Ideea pe care o sugerează titlul este redată şi cu ajutorul altor cuvinte care fac parte din acelaşi câmp lexical sau din câmpuri lexicale înrudite.
Alături de apar în text cuvintele. care exprimă aceeaşi idee/ o idee asemănătoare. De asemenea, se regăsesc în text cuvinte înrudite cu...
Mesajul sugerat în titlu este susţinut în poezie prin intermediul figurilor de stil.
Prin personificarea/ epitetul/ comparaţia/ inversiunea etc.se creează o imagine vizuală / auditivă / dinamică care subliniază ideea că( foloseşte sinonime ale cuvintelor care apar în text).
O altă figură de stil care poate fi pusă în legătură cu titlul este personificarea/ epitetul/ comparaţia/ inversiunea etc...prin intermediul căreia
Titlul poezie este înţeles uşor chiar de la început / abia după ce poezia a fost citită integral.
• Tipuri de titlu: titlu care indică locul, personajele, specia, metaforice, tema indică un tablou, rezumă o scenă.
Uneori acest titlu poate fi chiar primul vers, o parte din acest vers sau un cuvant care repetat pe parcusul intregii poezii dobandeste valoare de laitmotiv, dobandind semnificatii simbolice.In opera epica titlul poate fi dat de personajul eponim al scrierii.Ex: "Ion" de Liviu Lebreanu "Baltagul", poate fi un simbol, poate concentra semnificatiile textului.

| Andra_Andreusca_1995 a răspuns:

Eu sunt a 8 a si maine dau teza si nici eu nu stiu sa explic semnificatia titlului