| BibiBoo7 a întrebat:

Ce sunt hormonii? Ce se intampla cu ei?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Hormonii sunt substante chimice care sunt produsi in mod natural de niste glande specializate denumite glande endocrine. Indiferent de natura lor hormonii ajung in sange si sunt transportati fiecare catre anumite organe si/sau tesuturi, sau actioneaza de la distanta asupra celulelor tinta fiecare in modul sau specific. In afara de rolul lor de comunicare intre celule, legat de o functie bine determinata, hormonii actioneaza asupra intregului organism fiind indispensabili dezvoltarii complete si armonioase a intregului organism. Activitatea hormonilor este extrem de importanta deoarece dirijeaza cresterea si maturizarea fiecarei fiinte vii. Prin cercetari stiintifice si medicale, s-a reusit crearea unor compusi chimici naturali sau sintetici care au efecte asemanatoare/identice cu cele ale hormonilor produsi de organism. Introdusi in organism, aceste substante pot interfera cu actiunea hormonilor produsi de glandele endocrine ale organismului, cu scopul de a modifica comportamentul, dispozitia afectiva, ciclurile reproductive, diferitele sezatii, afectiuni medicale, etc. In concluzie se poate afirma ca hormonii dirijeaza intreaga activitate a organismelor vii.

2 răspunsuri:
| Donsavas a răspuns:

Eu iti recomand sa inveti chimia anorganica, dupa care sa te extinzi pe partea asta de anatomie, biochimie daca iti place, esti interesat si doresti sa stii mai multe! succes la scoala!

| anamariarot a răspuns:

Hormonii sunt niste substante secretate de glandele endocrine. Se produc in anumite cantitati in functie de varsta, sex, se varsa in sange si au diferite actiuni. Daca nu sunt in cantitati normale, apar diferite boli.
De exemplu, hormonul somatotrop(STH): e produs in creier de hipofiza si e hormonul cresterii. Daca se secreta in cantitate mica la copil, copilul ramane mic de inaltime(nanism hipofizar). Daca e in cantitate mare, copilul creste foarte mult(gigantism), insa la ambele boli se pastreaza proportiile. In schimb, la adulti, daca e prea mult, apare acromegalia: cresc buzele, inima, limba, nasul, mainile si picioarele se umfla etc.
Tot in creier e secretata tireostimulina(TSH). Ea regleaza activitatea glandei tiroide care, la randul ei, secreta mai multi hormoni: tiroxina(T4), triiodotironina(T3), calcitonina si asa mai departe.
Sunt foarte multe exemple de hormoni, dar cred ca deja ti-ai facut o parere. Daca esti pasionat/a, poti opta pentru un profil real si ii vei face in clasa a 11-a la anatomie, dar nu pe toti, bineinteles. In amanunt se studiaza la facultatile de medicina.

Întrebări similare