Cum poți preveni cyberbullyingul?

Cum poți preveni cyberbullyingul?

În prezent, aproape fiecare dintre noi are acces la internet, însă pe lângă beneficii (distracție, socializare) este important să cunoaștem și riscurile la care ne expunem în mediul online.

Cyberbullying-ul îmbracă mai multe forme:

  • agresiuni pe site-uri web, blog-uri personale, rețele de socializare (ex: Facebook);
  • agresiuni prin intermediul telefonului mobil, respectiv aplicații de chat (ex: WhatsApp, Viber, Instagram etc.), sau SMS.

Bârfa, excluderea, hărțuirea, urmărirea online, insistența (în pofida refuzului victimei de a comunica cu agresorul), trolling-ul, comentariile, profilele false, sexting-ul reprezintă forme de cyberbullying.

Ce poți păți dacă participi

Fiecare adolescent își dorește libertate, însă odată cu aceasta vine și responsabilitatea. Pe lângă faptul că cyberbullying-ul poate avea consecințe grave asupra victimei, există consecințe și asupra agresorilor/martorilor, chiar dacă, fiind minori, nu răspund în fața legii. Așadar, dacă te afli într-o astfel de situație, gândește-te cum te-ai simți tu în locul victimei și ieși din acest joc.

Cum să-i faci față

Pentru a fi în siguranță în mediul online, trebuie să ai în vedere câteva reguli care ar putea să funcționeze ca un ghid atunci când utilizezi device-urile pe care le ai la dispoziție (PC, laptop, telefon mobil, tableta, etc.):

  • nu transmite mai departe mesajele de tip cyberbullying;
  • blochează comunicarea cu agresorii din mediul online;
  • nu afișa informații personale în mediul online (ex: numele complet, adresa, număr de telefon, numele școlii pe care o frecventezi etc.);
  • nu trimite materiale pornografice, cu conținut violent, rasist (Nu uita că internetul este public, iar ceea ce postezi (ex. mesaje, imagini) nu este privat. Odată postate, aceste informații pot fi copiate și folosite împotriva ta cu scopul de a-ți face rău. De aceea, este recomandat să nu postezi online nimic nepotrivit sau personal. Dacă nu ai spune ceva despre tine într-o cameră plină cu persoane necunoscute, nu spune nici în mediul online.);
  • Limitează-ți prietenii din mediul online (este facil să te conectezi cu o mulțime de persoane în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare. Însă, dacă te vei limita doar la persoanele pe care le cunoști și în care ai încredere, poți să eviți mult mai ușor hărțuirea.)
  • nu oferi altcuiva parolele utilizate, cu excepția părinților;
  • cere ajutorul unei persoane-suport (părinți, cadre didactice) dacă simți că nu poți gestiona situația și este necesară intervenția unui adult;
  • raportează/blochează persoana care te hărțuiește.

https://becybersafe.116111.ro/

#becybersafe #cyberbullying

1 răspuns:
| Simpatic a răspuns:

Interesant articolul dv. dar ne-ar interesa si un ghid practic pentru adolescenti si nu numai, raportat la comunitatea TPU.
si anume cum am putea preveni fenomenul cyberbullying aici pe TPU!?

Majoritatea userilor activi primim astfel de chestii, culmea de la unii trecuti bine de 25-30 de ani, desi nici unii nici altii nu suntem adolescenti, primim insa jigniri si calomnii de la niste inapti care in viata reala nu ar face rau nici unei muste, datorita caracterului lor introvertit si lasitatii in care se afla!
Insa pe net se dau adevarati infractori digitali, acesti trolli!

Unde mai adaug faptul ca, unii useri cu vechime de aici (si nu voi da nume, dar este stiuta aceasta doamna notorie!) care practic ofera cyberbullying tinerilor adolescenti care pun intrebari si asteapta raspunsuri pe categoriile Adolescenti, Conversatii si Dragoste&sex! cu toate acestea adminii TPU nu au luat masuri contra acestei persoane, desi s-au facut zeci de reclamatii la adresa ei!
este vorba despre cel mai activ 'troll' de pe TPU!

Daca TPU este o platforma libera in adevaratul sens al cuvantului, atunci acest mesaj va ramane aici 4everwinking

Întrebări similare