| Marian99783 a întrebat:

Salut! Sunt clasa a 11 a, am 17 ani si ma gandesc sa renunt la liceu deoarece simt ca nu imi aduce niciun beneficiu si pierd foarte mult timp cu asta si as vrea sa ma focusez pe o cariera in programare si a invata o limba straina in afara de engleza. Ma puteti ajuta va rog cu ceva sfaturi?

Răspuns Apreciat de Editori
| eckblume a răspuns:

Aminteste-ti ca esti in Romania... La noi fara bac nu te primesc la nicio Universitate indiferent de cata programare stii. De ce nu iti aduce niciun beneficiu? Profesorul de informatica nu iti raspunde la intrebari, nu iti ofera materiale suplimentare daca il rogi sa te ajute? Ai nevoie de bac pentru a da admitere la facultate. Ai bac, ai sansa sa iei la facultate. N-ai bac, nu te angajeaza nimeni fiindca in CV studiile conteaza.
O limba straina poti invata oricand. Sunt foarte multe cursuri pe internet, dar cu plata. Pentru a alege cel mai bun curs cauta recenzii, sa stii sigur ca este un curs sigur.
Ai putea sa te duci la consilierul liceului sa il rogi sa iti dea un test de interese vocationale sa stii ce meserie ti se potriveste.
Iti recomand sa continui liceul, sa optezi pentru o facultate buna si sa iti indeplinesti visul. Cauta-ti un profesor sau student care sa te mediteze. Invata singur cand ai timp. In strainatate vedem oameni de succes care nu si-au terminat liceul ori n-au dat la facultate, dar acolo sunt alte oportunitati. Nu prea poti compara SUA cu Romania. Mie programarea mi se pare un domeniu complex care necesita indrumarea din partea unui profesor sau specialist.

13 răspunsuri:
| isemilia a răspuns:

Eu as zice sa termini totusi liceul si sa iei BACul. Dar e strict alegerea ta ce faci. Daca esti sigur ca te descurci si ca asa e mai bine (pe termen lung) pentru tine, atunci ok.

| Marian99783 explică (pentru eckblume):

Nu aveam de gand sa raman in Romania ma gandeam sa fac asta si sa plec din tara. Si in Romania materia de la informatica e din 2005, de mai mult de 15 ani, sunt mult lucrurile schimbate de atunci si pana acum, au evoluat mult informatiile si programele de atunci.

| Marian99783 explică (pentru isemilia):

E vreo posibilitate sa merg in paralel si cu liceul, sa pot sa ma duc sa iau doar note?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Bravo tie.
Sa te vad insa cine te angajeaza fara diploma de bac, in Romania sau oriunde vrei tu sa pleci.

" Si in Romania materia de la informatica e din 2005"
Totusi internetul asta e atat de mare inca ce ai scris tu acolo este absolut irelevant.

| IgnatVictor a răspuns:

Mai întâi ia examenul de bacalaureat, apoi dedică-te unei cariere de programare. Așa e cel mai bine. Nu are rost să renunți acum (sau în general) la liceu.

| Marian99783 explică (pentru suntserios):

Nu stiu daca asta a fost un comentariu de hate sau esti un profesor sub acoperire si incerci sa aperi sistemul educational din Romania, dar in unele locuri este mult mai apreciat talentul decat o diploma de liceu. Si referitor la al doilea lucru legat de materia de la informatica ii raspundeam persoanei de mai sus, stai calm oricum nu invat nimic despre programare din liceu, decat de pe interenet.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Marian99783):

Nu e nici acoperire nici hate.
E realitate.
Pot unii sa iti aprecieze talentul cat vrei, birocrația cere diplome.
Eu personal ca angajator pentru ca am luat parte la interviuri de angajare in firma in care lucrez nu am dat credit oamenilor care nu aveau bacul. Ca am avut si CV uri din astea. Nu ma pot baza pe un om care nu a avut vointa si disciplina sa dea un examen destul de banal ca poate face performanță.

| NOOOONAME a răspuns:

Termina-ti liceul si ia bacul apoi vezi ce faci pe mai departe, e cel mai bine asa

| isemilia a răspuns (pentru Marian99783):

Nu. Iti poti lua o slujba part-time sau sa lucrezi 8 ore pe timpul verii. Dar nu poti lipsi de la scoala tot timpul si sa mergi doar la teste.

| Jassmina a răspuns:

Nici nu ai cum sa vezi beneficiile acum, la anisorii astia, de aceea esti sub tutela parinteasca, ca un adult sa poate decide si lua hotarari pentru tine.
Regretele apar mai atrziu, cand peste tot la angajare ti se cere minimul BAC-ul si tu te umpli de frustrare, ca apna asi prostul clasei a luat BAC-ul si are sanse mai mari si mai multe ca tine.
Vrei sa ramai toata viata un muncitor necalificat, sa sapi santuri sau, sa duci roabe cu mortar pe santier?
Engleza si oricare alta limba se pot invata in paralel cu scoala, dar fara o scoala terminata si fara o diploma, nu te angajeaza nimeni ca programator.
Vorbesc in cunostinta de cauza, fiindca sunt in domeniu.

| Marian99783 explică (pentru Jassmina):

Cred ca sunt in masura sa imi fac alegerile singur, de 2 ani locuiesc singur happy

| Nirvanaaa a răspuns:

De preferabil termina liceul ala. De ce? Pentru ca iti vei face un CV. Indiferent câte competente ai tu dacă văd angajatorii liceul ale neterminat nu da prea bine. Le poti face în paralel plus ca nu mai ai decât 2 ani.

| Jassmina a răspuns (pentru Marian99783):

Treaba ta, fiecare doarme cum isi asterne.
in fond si de necalificati avem nevoie!