| aLexx_6290 a întrebat:

Vreau si eu apartenenta la genul epic la dincolo de nisipuri dar nu vreau dupa net. daca se poate cei care au fost a8a si au facut in clasa cu profesoru happy
mersi anticipat!

6 răspunsuri:
| mandolin97 a răspuns:

Pai incepi si uh cu def : Opera... scrisa de... apartine genului epic deaorece autorul isi exprima in mod indirect sentimentele, trairile, gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor.
Apoi scrii si tu doua, trei sau patru caracteristici :
*actiunea este plasata in timp si spatiu si se realizeaza la persoana I si a III-a
*apar momentele subiectului ( expozitiunea, intriga, desfasurarea actiunii, punctul culminant si deznodamantu )
*prezenta modurilor de expunere ( naratiunea predominant, imbinat cu dialogu si descrierea {nu mereu ca sa stii de la mine})
*existenta subiectului operei literare
Na si daca vrei mai bagi la inceput ceva despre autor si despre opera, doar daca vrei.:-p

| mandolin97 a răspuns:

Poti sa mi-l dai inapoi plzz
pe mess
ca vreau sal editez sal bagi aici pe site sal vada si altii
baga id meu
mando_mandolin
plzz
si ios cls a 8-a
si asta am facut in clasa cu profu

| mandolin97 a răspuns:

Pai incepi si tu cum se incepe normal :
Opera...scrisa de autorul... apartine genului epic deoarece autorul isi exprima in mod indirec sentimentele, trairile, gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor.
Apoi scrii si tu niste caracteristici cum ar fi :
*actiunea este plasata in timp si spatiu, si se realizeaza la persoana I si a III-a.
*existenta subiectului operei literare si a naratorului.
*prezenta momentelor subiectului(expozitiunea, intriga, desfasurarea actiunii, punctul cuminant si deznodamantul).
*sunt prezente modurile de expunere(naratiunea predominant, imbinat cu descrierea si cu dialogul ).
*prezenta actiunii si a personajelor.
Si daca vrei poti sa spui la inceput, daca nu prea ai idei despre autor cateva date ...si despre opera cateva date (volumul din care provine...).

| mandolin97 a răspuns:

Uite asta vreau sa fie pentru toti despre genul liric :

Prin genul literal se intelege totalitatea operelor literare asemanatoare prin structurarea continutului prin procedeele estetice comune si prin modalitatea de exprimare. Operele care apartin unui gen se aseamana si prin atitudinea autorului adoptata si manifestata prin elementele de continut si forma.

Genul Liric cuprinde operele literale in care autorul isi expima direct, gandurile, ideile si sentimentele.Se intalneste atat in literatura populara cat si in cea culta.Lirica populara cunoaste mai multe specii:doinele, cantecele, boacele si strgaturile.

Aceste specii au ca trasaturi comune dar si specifice care le diferentiaza.Genul liric a carui denumire provine de la cuvantul lira(instrument muzical)cu care se acompania recitarea unor creatii literare in care autorul isi exprima direct propriile ganduri,idei si emotii fiind prezent si eul liric.

In aceste opere, prezenta autorului este directa, iar obiectul lor sunt sentimentele.Sunt prezente:confesiunea,autoexprimarea,subiect,dar sentimentele proprii capatand continutul general.


Doina este una din creatile literare reprezentative ale poporului,roman,o creatie specific romaneasca alcatuita in versuri in care sentimentele sunt exprimate in mod direct,creand o anumita atmosfera si exprimand o anumita stare de spirit.
In Doina sunt exprimate se caracterizeaza prin diversitate si in functie de acestea ele se clasifica in:doine de dor,doine de jale,doine de instrainare, doine de calanie, doine de haiducie si doine pastoresti.Sentimentele exprimate se caracterizeaza si printr-o mare profunzime, printr-o intensitate deosebita.

Doina are si trasaturile caracteristice ale oricarei creatii populare cu caracter anonim, oral, colectiv, sincretic, popular, national, expresiv.Doina este o opera populara lirica in versuri specifica folclorului romanesc,in care se exprima o diversitate de sentimente deosebit de puternice si care se interpreteaza pe o melodie tipica

Ca specie a genului liric,ea este o doina, pentru ca es caracterizeaza printr-o diversitate de sentimente deosebit de puternice intre care dominant estedorul, caruia I se asociaza jalea si durerea.De aceea productia literara in discutie,prin sentimentul predominant,este o doina de dor,conceputa ca o adresare directa catre codru,implorat sa-l ajute pe cel aflat intr-un moment sufletesc delicat.


Invocatii patetice isi urmeaza motivarea acesteia caci despartirea de fiinta iubita determina"supararile","dorul mandrei arzator",pe care ar vrea sa le ascunda si sa le piarda pe cararile codrului("Ia desfati carerile
Sa-mi duc supararile"). Starea de nelinistesi de ruta sufleteasca a eului liric este marturisita cu aceeasi sinceritate("ca ma face calator")si este cel mai bine conturatade adjectivul arzator, folosit ca valoare stilistica de epitet.

Intensitatea acestui sentiment creste insa, el devine mai puternic pe masura ce schimbarile din natura sugereaza implinirea rod...

| Claw_5238 a răspuns:

Pai definita dee ex:Aceasta opera apartine genului epic deoarece naratorul isi transmite indirect gandurile ideile si sentimentele cu ajutorul personajelor si al actiunilor sale.
dupa aia scrii modul principal de expunere iar dupaceaa scrii
fiind o opera epica se structureaza si pe momentele subicetului: le scrii
si concluzia de ex: Prin toate aceste argumente opera... Apartine genului epic!

| Cobzaru_Vladut_1998 a răspuns:

Pai scrii asa : opera "dincolo de nisipuri"de fanus neagu transmite un sentiment amplu de disperare a satenilor datoritasecetei de 2 ani ......asa se realizeaza mesjul estetic sau epic