| AnastasiaCarmen a întrebat:

Buna, am decis sa cumpar un apartament, l-am gasit si m-am inteles cu proprietarul. Vinerea aceasta mergem sa semnam precontractul la notar.
Eu locuiesc in chirie momentan, cu plata acesteia in fiecare zi de 1 a lunii.
Apartamentul "achizitionat" are si el chiriasi in acest moment, chiriasi care stiu despre aceasta vanzare si ca trebuie sa elibereze apartamentul.
Dar din ce am inteles de la actualul proprietar, ei o luna de zile sunt plecati, dorind sa mai ramana in apartament pana in ianuarie anul urmator.
Eu nu as mai vrea sa platesc chirie in apartamentul in care sunt acum si ma gandeam ca daca actele de vanzare-cumparare sunt gata in timp util, sa ma mut la casa mea incepand cu 1 decembrie.
Sa ma simt prost daca le zic ca vreau sa ma mut cat mai repede in locul lor?
Eu una nu as mai plati integral chiria actuala pe toata luna decembrie si ulterior si ianuarie. O luna jumatate este putin timp sa isi caute alta chirie?
Trebuie sa ma gandesc eu ca sunt ei plecati o luna?
Proprietarul actual nu a zis nimic despre un contract la anaf cu chiriasii…
Cum pot sa procedez cat mai diplomatic situatia?
Multumesc

16 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Faceti schimb de chirii: locatarii sa se mute in locul tau, actuala ta chirie.

| AnastasiaCarmen explică (pentru Bula):

Din pacate nu o sa vrea sa se mute 100% in locul meu.
Chiria mea este in bloc vechi, este racoros apartamentul pe iarna, a inceput sa apara si mucegaiul… Apartamentul in care stau ei acum, cel pe care l-am cumparat este in bloc nou si arata de 100 de ori mai bine decat chiria mea veche laughing)
Nici eu nu as fi de acord sa ma mut.

| Maskatu a răspuns:

Vorbeste cu chiriasii din viitorul tau apartament, ia legatura direct cu ei, scoate intermediarul (propietarul) dar spune-i si lui asta, adica oricum, el iti va da telefonul.

Spune-le... uite cum sta treaba, am semnat, actele intra in vigoare pe X data, nu mai este Y propietar ci EU. Voi ce aveti de gand sa faceti? Cand eliberati spatiul si va luati catrafusele?

| AnastasiaCarmen explică (pentru Maskatu):

Zisese proprietarul ca ei sunt plecati o luna, nu stiu exact cand si mentionase si ceva de eliberat cu luna ianuarie.
Eu as vrea sa fac sarbatorile "acasa".
Brokerul imobiliar cu care am vorbit a spus ca actele o sa dureze 1 luna si jumatate aprox.
Nu vreau sa fiu rea, ma simt prost sa le zic asa pe direct
Dar pana la urma…

Bula
| Bula a răspuns (pentru AnastasiaCarmen):

Incearca sa te intelegi cu chiriasii!

| Maskatu a răspuns (pentru AnastasiaCarmen):

Din momentul in care ai oficial actele cu ziua X, poti merge si schimba yala. Nu este treaba ta ce intelegere a avut propietarul inainte. Putea sa fi semnat si pe 3 ani cu chiriasii. Tu ai actul de propietate si chiriasii iti incalca propietatea. Poti merge si cu politia peste ei sa îi evacueze. Cere numarul de telefon si ia legatura cu ei sau pune-i in tema. Sau du-te la actualul propietarul si roaga-l sa sune cu tine de față ca sa fiti "toti 3" si sa nu aveti discutii ulterioare. Incearca sa rezolvi omeneste de comun acord ca sa evitii situatii conflictuale pe viitor.

| Solane a răspuns:

Nu e deloc corect ce a facut vanzatorul. El trebuia sa-si anunte chiriasii ca vrea sa vanda. Si ei sa-si caute din timp alta chirie.
Si de ce sa dureze actele o luna si jumatate? Te pacalesc. Poate agentul imobiliar si proprietarul trag de timp impreuna favorizand chiriasii.
Vanzatorul are CF? Atunci vanzarea se poate face si azi. Eu am vandut intr-o saptamana doar pentru ca cumparatorul meu vindea alta proprietate. Deci, doua proprietati s-au tranzactionat intr-o saptamana dupa ce cumparatorul meu a vorbit cu mine. Cu tot cu actele scoase de la primarie (certificat fiscal).
Din momentul in care ai semnat, spui chiriasilor: "Eu sunt acum proprietar, cu mine nu aveti nici un contract. In plus, ati fost anuntati din timp."
Atentie! La cumpararea apartamentului, sa nu semnezi daca in contract scrie "preluare cu chiriasi". Ca nu mai scapi de ei pana la primavara. Legea interzice sa-i scoti in pragul iernii. Daca s-a modificat, nu am auzit. Multa lume intelege gresit. Contractul depus la ANAF nu are nici o legatura cu timpul cat stau ei acolo si altele. E vorba doar de taxe.
Sau, ai putea sa-i spui vanzatorului: "Iti scad din pret valoarea chiriei daca pana la data semnarii contractului chiriasii nu sunt plecti." Si ii spui si tu o suma mai mare. Nu cred ca ii va conveni.
Daca nu as sti ca piata imobiliara e aproape "inghetata", ca se gasesc greu apartamente bune, te-as sfatui sa-ti cauti altceva.

| AnastasiaCarmen explică (pentru Solane):

Brokerul imobiliar, care este gasit de mine, a zis ca o sa dureze pana aproba banca creditul si se fac toate demersurile…
Ma gandesc totusi ca e o perioada destul de decenta perioada de 45 de zile sa elibereze

El anuntase deja cumparatorii ca o sa vanda

Si da, contractul are CF trecut

| Solane a răspuns (pentru AnastasiaCarmen):

A, deci problema e la tine, cu aprobarea creditului. Nu ai spus asta.
Restul ce am spus, ramane valabil. Notifici chiriasii, ameninti vanzatorul ca scazi pretul cu valoarea chiriei.

Asta cred ca o sa fac, chiriasii stiau de vanzare si acum pe bune, daca apartamentul in care stau e vandut, imi caut chirie imediat, nu plec o luna la plimbare si imi caut dupa.
Nu stiam de existenta legii ca nu ai voie sa scoti pe cineva afara iarna din locuinta…
Dar ideea e ca nu-i scot in strada, done fereste, au suficient timp sa caute si sa plece singuri zic eu

Iar daca sustin ca nu gasesc chirie (desi au timp suficient), le propui varianta data de Bula: chiria ta. Ai multe varianate de a-i strange cu usa daca nu inteleg sa fie corecti. Succes!

Multumesc frumos

Cu drag!

| CristiDinBucuresti a răspuns:

De ce te ai grabit? Nu cumpara un apartament care are deja chiriasi, de ce nu i scoate afara proprietarul? De ce sa i dai tu afara? Cred ca pe ăia nu i scoti asa simplu afara decat cu politia, eu in locul tau nu cumparam apartamentul ăla dubios, treaba ta ai facut cea mai mare prostie, graba strică treaba.