| Adriana9393 a întrebat:

Bună. Am o problema. Mama a deschis magazin alimentar de trei luni, nu isi respecta programul. Sta peste program, deschide de la 7 dimineata si inchide la 23:00 seara. E program normal? Mama e obosita psihic si fizic, dar nu intelege ca programul e full si o poate imbolnavi. Ce pot sa fac? Si eu lucrez tot in magazin dar am fost bolnava saptamana trecuta ca am lesinat, mi-a fost rau, am fost stresata, obosita. Ce pot sa fac ca mama sa schimbe programul? Sa avem program normal si sa nu avem probleme cu legea. Nu mai suport.

18 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca mama ta si-a deschis acel magazin, atunci TU de ce n-o ajuti?
Faceti IMPREUNA un program de functionare, unde sa lucrati cate 8 ore zilnic, cu respectarea orarului, facut tot de voi!
Pentru a putea "duce" un magazin alimentar, ai nevoie de mai multe persoane:
- cate o persoana dintre voi + cate un ajutor de incredere, in fiecare schimb
- o persoana care sa se ocupe de evidenta gestiunii si contabilitatea
- o persoana care sa se ocupe de aprovizionarea cu marfa
deci total minim 6 persoane.

Principal este sa aveti atata vanzare, incat din adaosurile comerciale aplicate sa iasa salarul pentru tot personalul + cheltuielile obligatorii: "darurile" la finante, asigurarile de sanatate si cele sociale, facturile curente etc.
Daca nu reusiti sa acoperiti cheltuielile lunare, atunci magazinul va fi in pierdere si trebuie reorganizat sau inchis.

| Adry05 a răspuns:

N-ai cum s-o convigi, e magazinu ei si face ce si cum vrea

| Adriana9393 explică (pentru Adry05):

Trist, daca era mama ta. O lasa-i sa munceasca mult pana sa nu mai poata? Serios acum. Mama e mama.

| Adry05 a răspuns (pentru Adriana9393):

Din ce-mi amintesc si mamele fac parte din rasa umana aka au ratiune si judecata, pot sa-si dea si singure seama cand sunt obosite, cand muncesc prea mult si sa se opreasca. Eu am incredere in a mea ca e in stare sa judece si singura cat si cand sa munceasca si cand sa se odihneasca.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Adry05):

Cum să nu fi obosit/ă după 16 ore de muncă pe zi?
Își dă seama că este obosită, doar că nu vrea să se oprească, cum zici tu că este în cazul mamei tale.
Ea vrea să-și ajute mama, să nu mai muncească 16 ore pe zi, și 6 să doarmă probabil, iar 2 ore ( face baie, mănâncă etc ). Practic nu are timp de mai nimic, și aparent nu înțelege gravitatea aceasta.
Când ai zis că nu are cum s-o convingă pentru că e magazinul ei și face ce vrea, ai greșit. De fapt are cum s-o convingă, doar că nu are cum să o oblige.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Acesta este prețul trecerii la capitalism de unul singur, devii sclavul propriei afaceri.
Am mai spus. Se poate face un studiu. Sunt ore de vârf, poate fi duminecă de la ora 18 la 22. Atunci ții deschis. Dar dacă lunea de la 7 la 9 nu vine nimeni, nu are rost să deschizi.
Am fost în 1981 în Germania Democrată, DDR. Acolo regimul comunist permitea mici afaceri, restaurant, pensiune, magazin sătesc. Am fost 2 săptămâni pe acolo. Fiecare avea ziua lui liberă când era închis.
Vrei să te bucuri și de bătrânețe, lucrezi 8 ore pe zi, și cu o zi liberă la 7 zile, dacă nu e dumineca, să fie alta.
Fiul meu are firmă de arhitectură și design. Are proiecte de realizat de la Sofia la Barcelona. Știe că dacă nu supervizează șantierul treaba nu se face cum trebuie. Avea perioade în care făcea naveta săptămânal la Sofia. S-a îmbolnăvit, nu se mai putea ține pe picioare de bolnav. E tânăr. A mers la medic. Toate analizele bune. Concluzia medicului, Ești obosit, odihnă.
Pe mama ta o să o oprească boala. Poți să îi spui asta.

| Andreeush a răspuns:

De ce nu mai angajați pe cineva care să vă ajute?

| Adriana9393 explică (pentru Andreeush):

Pentru ca nu vrea. Vrea sa lucram cu mult efort. Tare ma necajesc... Azi iar mi-a fost rau.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Las-o sa dea in cancer. O sa vada atunci ca sanatatea consta mai mult si familia, si o sa realizeze ca trebuia sa asculte de tine, prea tarziu o sa realizeze asta.

Lacomia umana este o putere la care nu multi ii pot rezista, din pacate, mama ta este una dintre victime.

Incearca sa salvezi cati mai multi bani, sa nu te trezesti ca n-ai bani pentru ce ar urma in viata fix cand mama ta o sa dea un lesin la job si apoi da in spitale si moare acolo si tu ramai fara bani, pune de o parte si salveaza bani pentru orice eventualitate.

Cat despre ea, de zis poti sa ii zici cat vrei, fara actiuni, cel mai probabil nu isi va schima calea.
Spune-i sa nu se mai uite atata la SpongeBob sa nu il mai idolizeze pe Mr. Krabs.

| Kevinn2000 a răspuns:

Bună.
Spune-i mamei tale că ceea ce face ( stă peste program ) este rău din toate punctele de vedere.
O poate îmbolnăvi fizic sau psihic, puteți avea probleme cu legea, după cum ai spus și tu.
Banii pe care îi face în plus, nu cred că o să îi ajungă pentru a se însănătoșii, dacă se îmbolnăvește, deci este doar timp pierdut. Se epuizează atâtea ore degeaba, are doar dezavantaje. Banii nu sunt chiar așa importanți. Momentan este mai bine pentru voi să aveți strictul necesar, dar să fiți sănătoase, poate în viitorul apropiat, o să aveți mai mulți bani fără să vă îngrijorați de aceste riscuri.
Încearcă să o convingi, spune-i că, cu siguranță nu o să vă fie bine dacă continuă cu acest program.
Sper că o să reușești să o convingi. Succes! happy

| Adriana9393 explică (pentru Kevinn2000):

Sunt disperata deja, suparata foc. I-am explicat de multe ori dar nu ma ia in seama. Nu stiu ce sa fac. Imi vine sa plang. Iubeste banii. A zis ca banii sunt importanti decat sanatatea, ma doare asta sa aud.

| Kevinn2000 a răspuns:

Păi dacă zice că banii sunt mai importanți decât sănătatea, de ce alege să aibă și mai puțini bani și să fie și bolnavă, în loc să aibă un pic mai mulți bani, dar să nu fie nici bolnavă?
Când se va îmbolnăvi, nu cred că va mai putea să muncească, iar banii pe care îi are strânși, îi va folosi pentru medicamente sau pentru ce are nevoie pentru a se însănătoșii, apoi va fi și bolnavă și nici bani nu va mai avea, deoarece nu lucrează. După trebuie să o ajuți tu, în același timp să te ajuți și pe tine, și e greu, crede-mă. Eu zic că e suficient să deschidă magazinul de la ora 9 ( dacă de la ora 7 dimineața până la 9 nu prea aveți clienți ) și să îl închidă la ora 8 seara. Și așa mi se pare cam mult, dar ce să faci...

| Adriana9393 explică (pentru Kevinn2000):

Ma dispera mult situația. In primul rand mama exagereaza cu programul, vrea sa muncim 16 ore zilnic dar degeaba te oboseste psihic si fizic, devii stresat, te enervezi cu oamenii. Nu vrea mama sa schimbe programul. Nu stiu ce sa fac ca o conving, nu vreau sa pateasca ceva din cauza oboselii.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Adriana9393):

Eu acum îmi dau seama că, muncind atâta timp, nu mai ai timp de nimic, doar muncești, mănânci și dormi, nu? E greu să-ți faci timp și pentru altceva cu un așa program. Timpul trece repede. Cu acest program nu veți fi mai fericite decât cu un program mai bun.
Dacă ați avea un program mai decent, ați avea timp și de un sport ( să zicem fitness, ajută destul de mult corpul, un abonament este în jur de 50-100 lei pe lună, depinde de zonă. )
Despre stres, nu am aceeași părere. Devi stresat doar dacă vrei tu să devi, este ceva psihologic. Eu nu mai am nervi de la un timp aproape deloc, înainte mă enervau mulți oameni, mai ales sora mea. Acum sunt foarte calm, mă simt mai bine așa, în sfârșit văd și să eu cum este să tratezi cu indiferență oamenii care se pricep în a enerva alți oameni, și să-i răspunzi calm, el așteptăndu-se să te enervezi. happy
Dacă ai ambiție, poți scăpa de stres, nu este greu după părerea mea, orice situație ai avea.
Eu dacă lucram 16 ore pe zi, nu mă enervam, asta e, îmi duc viața până la capăt așa cum este ea, nu are niciun rost să mă enervez, ca să-mi fac și mai mult rău, măcar psihic să nu mă îmbolnăvesc, dacă fizic nu aș fi avut șanse.
Spune-i mamei tale ceea ce ți-am scris, poate reușești să o convingi, chiar își face rău singură, veți rămâne și fără bani, dacă continuă așa.
Spune-i că tu ești mai tânără, te informezi mai mult decât ea, și știi mai bine ce este de făcut, iar ea în acest moment ia o decizie foarte proastă, care o va face să regrete.

| Adriana9393 explică (pentru Kevinn2000):

Mama e mama, nu vreau sa pateasca ceva din cauza oboselii si stresului. Nu stiu cum sa o conving sa reduca programul. Sa se odihneasca, sa aiba si timp de restul. Aici ai mare dreptate.

| Gabriel2424 a răspuns:

Pai intreab-o ce conteaza pentru ea, sanatatea sau banii, sanatatea nu o poti cumpara cu bani.

| Adriana9393 explică (pentru Gabriel2424):

A zis ca banii conteaza. Ma doare sufletul.

| MaRIAN9889 a răspuns:

Salut. Daca mama ta sta peste program, gândește-te că poate sunt niste momente mai grele in care poate ca aveti nevoie de bani, iar ea se chinuie sa ii strângă. In tradevar, sta foarte mult si se vede ca este o femeie puternică, deoarece reușește să facă asta. Ar trebui sa încerce să stea doar 8 pe zi. Daca vede ca nu poate sa încerce să facă altceva, pune pe altcineva sau face altceva cu locul respectiv.