| LanguageMaster a întrebat:

De ce majoritatea bancilor din Romania sunt detinute de straini?

Răspuns Câştigător
| ALGator a răspuns:

Pînă în 1989 nu existau practic bănci pentru public. Lumea punea bani la CEC care însă nu dădea nici împrumuturi și nu asigura transferuri internaționale.
După 1989 atît publicul cît și firmele private aveau o mare nevoie de operațiuni bancare.
A apărut o serie de bănci de stat, BCR, și private românești: Transilvania, Țiriac, fostul CEC și probabil încă cateva. Unele bănci românești nou formate au dat destul de repede faliment.
Pe acest fond și în baza faptului că România totuși a acceptat o forma de economie de piață, bănci străine mari și mici, unele cu experiență de decenii, puternice și flexibile, au putut să se lanseze.
Existența a multor bănci este in principiu benefică prin efectul concurenței. În capitalism însă firmele concurente știu și ele să se apere de scăderea prețurilor prin constituirea unor înțelegeri (carteluri) mai mult sau mai puțin legale în funcție de interesul și priceperea statului să protejeze consumatorul.
Cam așa văd eu lucrurile.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru ALGator):

CEC a fost prima casa de economii si consemnatiuni din Europa, garantata de stat. A fost creata pentru populatie si a functionat f bine si pe erioada ceausista. Oricine isi dorea un apartament, o masina sau altele era sprijinit de credite prin CEC, milioane de romani s-au imprumutat. Bancorex a fost banca de comert exterior, plati / incasari internationale. Toate bancile romanesti au fost devalizate cu rea intentie ca sa devenim o colonie, inclusiv BNR actualmente nu mai apartine statului.

" Dati-mi pe mana moneda unei tari si nu ma intereseaza cine face legile in acea tara " ( Wartburg, unul din marii bancheri ai lumii )
http://www.digi24.ro/......lui-213119

| relian a răspuns (pentru ALGator):

CAR asta era o banca nu era doar cecu. Vorbesc inainte de 89 si de la CAR luai mai multi bani decat de la CEC.Sau cel putin asa am auzit, nu stiu sigur.

| ALGator a răspuns (pentru relian):

Da, era un sistem de banca cooperativă controlată de stat. Îți făceai treaba cu ea.
La locul de muncă mai existau și asocieri spontane pentru împrumuturi reciproce pe perioade mai scurte.
CAR = Casa de Ajutor Reciproc.

| relian a răspuns (pentru ALGator):

Bine ca aia nu mergea la infinit, sistemul ala asa zis comunist era o utopie, era vorba doar de ceva teoretic, ca de fapt sistemul era unu tip dictatorial.Sa mers pe modelu rusesc, adica doar sa consumi din rezerve cit poti, apoi om vedea ce o mai fi laughing cam asta e modelu rusesc, sa cuceresti teritorii sa le consumi rezervele, asta a facut rusii si o fac inca.RO credea in povestile alora, dar sacu la romani era mic rau asa ca an de an se facea mai rau.Munceam o mie sa tina zece mii care produceau rebuturi.Si in cazul cand se realizau productii alea ori nu aveau cui le vinde, ori daca le vindeau nu erau rentabile, le produceai la pret mare deci ceva munca in zadar.Aia e cooperativa controlata de stat, iti faceai treaba atunci, dar pe viitor ce mai conta mie sa imi fie bine acum, cam asa e gandirea asta colectiva.Bine ca oricine vrea sa-i fie bine, toti vor bani cu dobanda mica sau daca s-ar putea deloc.Vad unia vai banca nu stiu ceti face.

Pai asa este banca aia trebuie sa produca, are angajati trebuie platiti, de unde? Daca nu ia dobanda cine sa plateasca statu? Cam asa is invatati romanii las ca are statu bani.Ei nu gandesc ca statu este el vecinu adica toti la un loc.Las ca ne furam unu pe altul si uite asa traim, asta era o vorba care circula pe atunci si care inca circula.O vorba idioata as zice.Pai daca te furi unu pe altul si traiesti, hai sa nu ne furam ca banii tot aia is, sa fim cinstiti nu? Deci eu nu cred c a sistemu ala era bun sau care fi bun.Sistemu bun este ala in care muncesti si ai, nu muncesti nu ai.Muncesti dar asa ca prostu la fel nu ai.Cind muncesti ceva trebuie sa stii ce iese, cui vinzi daca vinzi munca ta, nu hai ca vedem noi. Iara statu trebuie oar sa controleze si sa supuna legii toate activitatile astfel incit sa nu o ia unu razna, altul super bogat, altul sarac lipit.Bine cam greu sa accepti asta dar asa trebuie facut.Ma uitam inainte la americani si nu intelegeam cum adica frate ii iei aluia afacera, il obligi sa o dea la altii.Ma refer la Microsoft, la spart la rup ca acapara toata piata apoi dicta, devenea un fel de dictator, deci aia stiu ce sa faca cum sa faca.

Totu e sa respecti legea si aia care trebuie sa o aplice sa o aplice corect cinstit si treburile or sa mearga indif ca aia is straini sau romanii.Aud pe unia vai pai ce muncesc pentru straini? Pai lucri pentru cine te plateste, ala daca e mai bun ca tine ce vrei sa-i iei gatu? Aia e ste alta problema la romani nu accepta faptul cas altii mai bun ca ei, nu accepta si nu respecta pe cei care is capabili.Frate e capabil bv lui ii strang mina, nul urasc pentru asta ca pe linga ala traiesc si eu, poate imi da si mie un job.Ei la romanii pff cum adica pai ce eu is mai prost, pai ala habar n-are e strain, sau vecinu meu pai era prost cum eu ala desteptu sa lucrez pentru el.Naspa dar trebuie sa ne schimbam mentalitatea, sa respectam pe cel care e mai capabil si sa recunostem asta.

| ALEXICAmarketing a răspuns (pentru relian):

Bravo Relian.Lumea nu intelege ca băncile chiar dacă sunt cu patron roman tot iti ia dobânda dacă te împrumuti. Băncile cu capital romanesc ori au fost devalizate de securitate si clasa politica ori au fost create pentru a atrage depozite de la populație și bani furați ( se dădeau credite neperformante).

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Interesele manipuleaza bancile.
Bancile manipuleaza banii.
Banii manipuleaza populatia.
Populatia ia credite, plateste dobanzi (castig pentru banci) si comisioane (cheltuielile bancilor).
Concluzie: Bancile castiga pe spinarea voastra.

Vorba veche: "Cine-i harnic si munceste..."
Vorba bancherilor: "Cine munceste, n-are vreme sa castige"

Voi, romanii, n-ati invatat inca aceste lectii, de acea au venit banci straine.
Na, mergeti sa munciti tare, fraierilor, platiti-va ratele la banci!
tongue

| dfeel a răspuns:

Pentru ca majoritatea sunt banci straine la origine.

| LanguageMaster explică (pentru dfeel):

Dar de ce unele banci romanesti au fost vandute strainilor?

| dfeel a răspuns (pentru LanguageMaster):

Ca o banca sa intre pe o piata straina arela dispozitie doua variante: fie deschide un branch nou si incearca sa penetreze piata, fie cumpara o banca de pe piata respectiva si astcel are deja un portofoliu de clienti.

Astcel, majoritatea bancilor straine au intrat pe piata romaneasca prin absorbtie sau fuziune cu banci romanesti.

| LanguageMaster explică (pentru dfeel):

Dar de ce oamenii de afaceri din Romania au fost fraieri sa le vanda?

| dfeel a răspuns (pentru LanguageMaster):

Nu cred ca au fost fraieri. Multe dintre ele nu erau performante sau nu se dorea sa fie. Asa ca s-au facur bani buni din vanzarea lor.

| demifcm77 a răspuns:

Pe scurt: In Romania este mai usor sa vinzi banca la un pret la care sa traiesti pe o insula privata cu o vila si slugi decat sa detii o banca si sa te preocupi de ea cu castiguri poate mai mici si riscuri mai mari. Asa ca bancile mari straine care vor sa acapareze si piata din Romania(deoarece planul lor este sa aiba multi clienti), decid sa cumpere o banca decat sa creeze una, pentru ei la un pret convenabil. Si mai scurt: Romanii vand tot si vin strainii cu putini bani(multi pentru romani) si cumpara tot.