| RolandMRD18 a întrebat:

La vanzarea unui mijloc fix, amortizat sau neamortizart cum se procedeaza? Tinand cont ca firma este neplatitor de TVA.

Am inteles ca, daca vreau sa vand de exemplu un echipament, care nu este amortizat integral sau este amortizat complet, pot sa vand doar la o valoare care sa respecte pretul de piata. Asta inseamna de fapt ca nu pot sa vand subpret? De exemplu sa vand un echipament cumparat cu 2500 de lei cu 10 lei? Dar pot sa vand cu un pret care sa fie aproape de pretul de achizitie? De exemplu 1.800 de lei? sau 1500 de lei? Sau aici intervine si amortizarea, care nu imi permite sa vand un mijloc fix cu ce pret vreau? O sa fiu nevoit sa vand la jumatate de pret de exemplu?

Am citit ca este posibil chiar sa vand un mijloc fix peste pretul de achizitie (teoretic, practic nu cred ca este tocmai posibil).

Nu stiu de ce, dar tot timpul am crezut ca un mijloc fix amortizat integral de exemplu nu mai are aproape nicio valoare. Dar daca stam sa ne gandim poate sa fie intr o stare foarte buna si dupa 3 ani de folosire. Nu?

Tinand cont ca firma este neplatitoare de TVA, daca se vinde un mijloc fix ce fel de impozit se plateste catre stat?

Imi cer scuze daca nu am fost tocmai coerent, nu demult m-am mutat in Romania si am ceva probleme sa interpretez legile de aici. Si sunt si fara experienta. Si da, am contabil, dar nu am posibilitatea sa iau legatura cu el momentan si de asta am pus aceasta intrebare.

1 răspuns:
Bula
| Bula a răspuns:

Un mijloc fix trebuie sa vinzi minim la valoarea amortizata.
Exista si amortizare rapida, aplicabil in unele cazuri (de folosire intensiva).
Daca mojlocul fix nu a fost folosit intens si se afla in stare buna cand s-a amortizat complet, si atunci se poate casa (in contabilitate).