anonim_4396
| Anonim întreabă:

Ce rost mai are desenul/pictura realista (un portret de exemplu) cand exista fotografia? de ce ai mai face arta manual cand iese atat de bine in photoshop? oamenii scot chestii superbe in programe ca ps, iar hasurile alea la care te chinui ore intregi la faci in cateva miscari intr-un program specializat. vremurile au trecut si arta e mai favorabila in format digital. se mai merita sa lucrezi ore in sir la un portret cand iphone-ul le face intr-o fractiune de secunda? in afara de prestigiul artei manuale, castigat in secole si mileni, in mod practic, cu ce mai e de folos? In trecut regii isi faceau portrete si asa au ramas amintiti mii de ani, familiile isi faceau cate un portret si il puneau tablou pe perete si ramanea o amintire, dar in afara de faptul ca s-a incetatenit ca e ceva clasic, ceva frumos si bla, bla, bla, pana la urma de ce ai mai plati foarte mult un artist care se chinuie poate chiar zile sa iti faca un portret cand faci un selfie la secunda, sau poti plati un digita artist sa iti faca un artwork blana in photoshop, sa il tragi la imprimanta si sa il pui pe tablou? sunt in ultimul an de liceu la o scoala de arte si simt ca am facut acesti 4 ani degeaba, simt ca toata treaba asta se stinge usor si parca raspunsurile pe care le primesc de la profesorii/colegii captivati in monotonia cu care s-au obisnuit in toti acesti ani..parca nu ma mai satisfac. profesorii ne preseaza sa continuam la facultate, insa nu prea stiu daca ma mai pasiuneaza asa mult ideea, stiind ca pictura mai e in viata, doar din cauza istoriei ei. cineva sa ma lamureasca si m-as bucura mult daca ar fi chiar un artist big grin

9 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

Ar trebui sa-ti raspunda Adrian Ghenie sau Alexandra Nichita, dar nu stiu daca au cont aici happy
Intotdeauna talentul va fi rasplatit, trebuie sansa si determinare. E super ce se poate face digital, dar nu se compara cu pictura.

| reihiuke a răspuns:

Iti trebuie constiinta treaza ca sa intelegi diferenta. pentru tine un portret e ca o poza

Bula
| Bula a răspuns:

Poze cu telefonul (mai) "destept" de cat posesorul poate face orice prost, la gramada.
Din miliardele de poze facute doar cateva sunt intr-adevar artistice, care exprima ceva, esential.

Un desenator sau un pictor are deja ochii formati si scoate in relevanta tocmai caracteristicile esentiale.
Acesta-i si motivul pentru care si in ziua de azi politiile cauta mai degraba dupa portretele robot si rareori dupa poze.

Si fotografierea este o arta, dar diferenta este ca intre un inginer si un muncitor necalificat.

| oprescudorin11 a răspuns:

Fotografia este una, arta este altceva.
Fotografia surprinde un moment, pictura (spre exemplu) poate fi un film!
Inca nu ai realizat asta?

| iAMVi a răspuns:

Daca ai un minim de cultura in arta picturii nici nu pot sa-ti treaca prin minte astfel de intrebari, pur si simplu nu poti compara un talent nativ, ceva facut doar de o mana umana cu ceva digital. E incredibil cum poate inteligenta umana sa uneasca, sa contureze si sa evidentieze cu ajutorul vopselurilor ceva.
Si arta digitala e frumoasa, dar nu se compara cu panza pe care o vezi si pe care o poti atinge.
Eu desenam cand eram mai mic si am incercat sa o fac si digital dar n-am reusit, totusi sunt de parere ca nu se compara. spre exemplu poti sa te uiti la un tablou suprarealist si sa te pierzi prin el zeci de minute, atat de frumoasa e pictura

| iAMVi a răspuns:

PS: Eu as fi vrut sa urmez un liceu de arte, din pacate n-a fost sa fie, nu stii ce pierzi, desi lumea din jur devine de **** asta nu inseamna ca lucruri de mare valoare ca pictura se demodeaza...

| EduardLeo a răspuns:

Arta are multe forme. Desenele/pictura realista, fotografia, muzica sunt doar unele dintre ele. Ce defineste un artist de un om oarecare nu este talentul, ci pasiunea de a crea. Daca simti ca asta nu e pentru tine nu o forta. Nu zic sa renunti ca totusi si asta e o meserie. Chiar daca ai alta viziune in cap un plan B poate veni bine, mai ales ca ai deja 4 ani in asta. Te sfatuiesc sa raspunzi la cateva intrebairi:
1.Ce iti place sa faci in timpul liber?
2.Este ceva ce ai dori sa inveti?
3.Cat timp liber ai la dispozitie?
4.Cu ce ai vrea sa te ocupi in viitor?
5.Cum iti imaginez viata dupa 10-15 ani avand job-ul dorit?
Daca vrei motivatie va fi greu de gasit din gura altora. De aia tu trebuie sa faci ceea ce iti place fara de a urma (puncte-puncte-puncte) am ramas fara cuvinte (puncte-puncte-puncte) intelegi tu (puncte-puncte-puncte) BAFTA!

| oprescudorin11 a răspuns:

Exista si o 'arta a fotografiei'. La tehnica actuala este foarte valabila.De fapt, am impresia ca nu prea te gandesti la arta!
Arta este o re -creatie, o acordare a unui alt statut.Sigur ca acum si fotografia poate atinge performante asemanatoare vechii picturi!
Va dura un timp poate sa i se acorde acelasi statut. Sa ne amintim ca Salvador Dali a facut abuz de colaje si alte tehnici, pentru a=si transmite ideea, si este si afost foarte apreciat!
Desigur, la mijloacele de acum, 'lucrul manual' este pe cale de disparitie si va veni o vreme cand nici macar diferente nu se vor mai putea face, daca nu a venit deja acea vreme!
Poate e aceeasi diferenta ca intre o femeie adevarata si una robotizata! Curand si femeile adevarate vor deveni inferioare creatiilor computerizate, cyboargelor! Macar acolo platesti un pret initial, nu mai trebuie sa platesti TRIBUT toata viata!
sa ma scuzati ca am exagerat (poate sau nu? ) cu gluma!

| MihaelaDart a răspuns:

Eh vezi tu esti unul dintre aceia care excluzi niste artisti plastici din start, ii pui la zid si ii transformi in muritori de rand. Asa cum aluia care tine creionul in mana ore in sir ii place sa deseneze nu il poti obliga sa invete designul grafic, poate ca pe el nu-l fascineaza asta si nu se simte atras de arta fotografica, ci de a da in zor din maini si a umple o panza cu vopsele.

Sincer, eu care sunt artist plastic nu as fi de acord cu gandirea ta, asta pentru ca lucrurile pe care le fac inseamna ca nu vor mai fi apreciate de nimeni si vor prefera arta digitala, iar eu ca om nu as mai avea cu ce sa traiesc. Pe mine nu ma atrage asa mult sa stau ore intregi in fata calculatorului si sa fac o "pictura" in 2 minute, ci prefer sa stau si 1 saptamana sau mai mult sa o creez. Pe mine pictura ma relaxeaza, in schimb sa fac ceva in photoshop ma enerveaza, imi pierd interesul.

Poate ca tu vezi altfel arta si o poti creea in felul tau prin diferite tehnici de abordare, desi trebuie sa inveti mai mult si despre pictura, desen si tehnicile acesteia invatand singur, nu numai cu profesor. Asa am facut si eu, atat liceul cat si facultatea de arte, desi dupa am experimentat singura, sa invat diferite chestii pe care profesorii nu m-au invatat. Esti inca la bebelus, acum tu trebuie sa cresti si sa te dezvolti singur in aceasta ramura a artei, caci se castiga foarte bine doar daca stii ceea ce sa faci si ceea ce ii place clientilor de frumos.