| LaviniAna a întrebat:

Cu 2 intrebari va mai deranjez dragi TPU:
1 Cat timp dureaza sa obtii permisul categoria B? (timp minim, pentru o persoana fara niciun fel de cunostinte despre condus)
2 Daca pici examenul practic, cand poti da din nou? Dar daca il pici pe cel teoretic?

Puteti detalia, ca in felul asta s-ar putea sa-mi raspundeti si la alte intrebari, care nu mi-au venit inca in cap laughing

Răspuns Câştigător
| BabaOarba a răspuns:

In ce oras? Eu iti pot spune pentru Bucuresti, dar sunt orase unde se asteapta si 3 pana la 6 luni sa dai examenul practic...

Scoala dureaza 15 sedinte, pe care le faci cum vrei si cum te intelegi cu instructorul. Cat de repede o termini depinde de tine.

Cand termini scoala, te duci sa te programezi la examenul teoretic. Te programeaza in functie de locuri disponibile, unii dau chiar in ziua respectiva, altii dupa o saptamana, maxim doua daca chiar e aglomerat.

Daca iei teoria, te programezi la examenul practic. In general dureaza cam o luna, dar se poate si mai repede, depinde si de perioada anului.

Daca pici practica, te duci la programare dupa minim 2 saptamani si cu inca 6 ore (adica 3 sedinte) cu instructorul. Si iar te programeaza in o luna sau ceva mai putin.

Examenul il dai de cate ori vrei, pana cand iti expira scoala. Scoala expira la un an dupa ce ai terminat-o si ti-a dat adeverinta cu cate te programezi la practic.

In concluzie, perioada pentru obtinerea permisului este variabila, dar daca esti din Bucuresti si merge totul ca la carte si te grabesti cu scoala, poti obtine permisul chiar in mai putin de 2 luni.

| LaviniAna explică (pentru BabaOarba):

Zici ca "sunt orase unde se asteapta si 3 pana la 6 luni sa dai examenul practic..."
De ce dureaza asa de mult in alte orase fata de Bucuresti? Ma gandeam ca in Buc ar dura mai mult, ca poate e cererea mai mare fiind multi tineri...

Alta intrebare... ai idee ce categoria ar trebui pentru o autorulota cu remorca rulota? Sa zicem ca autorulota are sub 3.5 tone si remorca rulota inca vreo 2-4 tone.
Scuze daca ma exprim aiurea... nu ma pricep dupa cum ti-ai dat seama din intrebare probabil big grin

| Violleta2022 a răspuns (pentru LaviniAna):

Dureaza 3 luni ca sa termini scoala de soferi si sa iei examenele din prima (incluzand oreld e soferie, programarea la testul computerizat si apoi programarea la traseu).

Daca ai picat testul de sala si mai mici si cel de traseu, cateodata sau de 2 ori, atunci poti ajunge pana la 6 luni.

| BabaOarba a răspuns (pentru LaviniAna):

Ca sa vezi exact in ce categorie se incadreaza autovehiculele pe care le poti conduce cu categoria B:
https://www.instructorultau.ro/......l-tuturor/

Dureaza atat de mult in alte orase probabil pentru ca nu se trimit destui politisti la examene. In Bucuresti sunt multi cursanti, insa vin cate 25 de politisti deodata la examen. Mi se pare complet aiurea ca sa faci scoala de soferi si statul sa iti ofere un examen dupa luni de zile, cand nu mai stii nimic si bruma de instincte formate in timpul scolii s-a dus demult... Toti sunt nevoiti sa plateasca ore suplimentare, care nu sunt deloc ieftine, iar pentru cine nu are bani sa faca asta, nu vad nicio sansa sa ia examenul.

| LaviniAna explică (pentru BabaOarba):

Mersi mult!
Da, e aiurea sa termini scoala si sa dai examen dupa luni de zile. S-ar putea sa ma insel, dar am impresia ca o persoana fara permis poate totusi conduce, daca a terminat scoala de soferi si are langa ea pe cineva cu permis. Daca e adevarat, atunci persoana mai poate exersa in felul asta.

| BabaOarba a răspuns (pentru LaviniAna):

Articolul 335 din Codul Penal stipuleaza ca o conducere a unui autovehicul fara permis (sau cu permis necorespunzator categoriei) pe drumurile publice se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. De asemenea, ulterior condamnarii nu vei avea dreptul 5 ani sa obtii permis de conducere.

Ai dreptul sa conduci fara permis, cu un conducator auto alaturi, in orice poligon dedicat acestui lucru. De asemenea, daca nu este vorba de un drum public, cum ar fi o curte sau un teren particular, nu intra sub incidenta legii.

Pe drumurile publice pana la obtinerea permisului se poate conduce numai cu un instructor langa tine, intr-o masina speciala de scoala (cu pedale duble) si cu insemnele de scoala cerute.

| LaviniAna explică (pentru BabaOarba):

Am inteles. Nu stiu de ce aveam impresia asta. Imi povestise cineva ceva candva happy Probabil tipul avea langa el un instructor si nu mergea pe drumuri publice.

12 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Intre 3 si 6 luni!
Dureaza 3-4 luni pentru cei care fac scoala de soferi si iau din prima atat testul computerizat cat si traseul.
Pentru cei care posibil pica testul sau traseul, pot ajunge sa ia permisul dupa 5-6 luni fiindca se tot fac programari pentru urmatoarea examinare iar daca pici traseul ai obligatia s amai faci 6 ore de soferie si programarea se face DUPA 15 zile lucratoare care te poate duce la examinare intr-o luna sau doua.

| DovleacTurbat a răspuns:

Depinde de zona din care esti. Cu cât e mai mare, cu atât e mai aglomerat. Pe timpul pandemiei, se declarase timpul de așteptare și cu 2-3 luni. (Asta era în cazurile bune).

| Dvi2002 a răspuns:

Iti ia 3-4 luni daca instructorul e serios.
Daca pici la sala sau la traseu te poti programa peste 15 zile dar la traseu daca pici trebuie sa mai platesti vreo 300 lei in functie de scoala si iti mai da 3 sedinte.

| mi25 a răspuns (pentru Dvi2002):

Ce se intampla daca pici examenul si a doua oara? Cand mai poti sa-l mai dai?

| Dvi2002 a răspuns (pentru mi25):

Poti sa il dai de cate ori vrei bro pana expira dosarul