| AnaMaariaa1996 a întrebat:

In cat timp rugineste fierul?

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Fierul pur (Fe), oxideaza in contact cu apa si oxigen, in cateva minute. Deci, pe un aliaj feros ne-protejat, vei vedea rugina in cateva minute, daca il stropesti cu apa.
Acum depinde de conditiile in care e tinut materialul, eventualele tratamente anticorozive care s-au aplicat pe el, si mai ales compozitie.
Fierul se foloseste in diferite combinatii, in functie de necesitati. De exemplu, fonta este un produs din fier, unele contin si tratamente/compusi anticorozive, altele nu. Otelul este cel mai rezistent aliaj feros, din otel se face si tabla. Otelul inoxidabil contine si ceva antioxidant (tot un metal, in compozitie, dar nu stiu care e ala). Tacamurile sunt de inox, si probabil vezi si tu, stau permanent prin apa, si nu ruginesc.
La masini se foloseste tabla din otel, uneori cu tratament galvanic, in unele cazuri, chiar tabla de aluminiu, pentru a nu rugini.
Pe case, se foloseste tabla zincata, la fel, zincul are rol antioxidant. Dupa cum probabil ai vazut, ploua pe acea tabla zeci de ani, si nu apare nici un punct de rugina.
La masinile mai vechi, tabla este din otel, fara antioxidanti in compozitie, iar termenul in care apare rugina este de aproximativ 20-30 de ani. Intarzierea de la cateva minute (cat dureaza pana apare rugina pe un fier gol), pana la 20 de ani, e datorata produselor ce tin de vopsitorie (grund, vopsea, antifon), care izoleaza tabla (fierul) de contactul cu umezeala si oxigenul din aer.
Inca un lucru, fierul nou, de cumparat (la depozite de materiale de constructii gasesti), are o pelicula fina de vaselina, care il protejeaza provizoriu de rugina. Vei gasi acea pelicula in special pe tabla, ca sa nu se gaureasca de la rugina. Daca indepartezi acea vaselina, si stropesti cu apa, cum ti-am mai spus, in cateva minute apar pete maro/portocalii de rugina. Gaurile vor aparea in functie de grosimea tablei, si de conditii. Sarea de exemplu, faciliteaza corodarea (ruginirea).
Totul tine de chimie.
Eu stiu toate astea, pentru ca sunt tinichigiu auto, deci ma 'lupt' cu rugina masinilor. Niciodata, cand am o lucrare, nu las tabla fara vopsea, peste noapte, chiar daca e in garaj. Folosesc Evipass, un produs chimic ce contine acid fosforic, care scoate umezeala din tabla, si formeaza o pelicula protectoare pe metal. Daca e cazul, il aplic peste rugina de suprafata, si o dizolva imediat, lasand in urma un strat gri inchis de pelicula protectoare.

4 răspunsuri:
| K0sti a răspuns:

De pe o zi pe alta daca are conditii propice!

| Anonimuserr a răspuns:

Depinde...
Dacă este nevopsit în 10, 20 de ani.

Întrebări similare