| albastru777 a întrebat:

In ce conditii pot circula cu un scuter electric fara inmatriculare?

3 răspunsuri:
| Trioda a răspuns:

Nu exista diferenta, se supune acelorasi norme legislative privind inmatricularea, permis etc
Aici gasesti lamuriri mai in amanunt privind intrebarea ta.

https://www.e-scutere.ro/stiri/legislatie-scutere

| albastru777 explică (pentru Trioda):

Este limitat la 25 km/h, maxim atata prinde

| Trioda a răspuns (pentru albastru777):

Uite ce spune legea:

Potrivit IGPR, art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede ca mopedul este definit ca fiind autovehiculul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.
Dar ce inseamna mai exact acest lucru? In primul rand, cel care merge cu acest vehicul e obligat sa aiba permisul de conducere valabil pentru categoria AM.

De asemenea, proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie.

"Potrivit art. 14 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 195/2002 prevede ca tramvaiele, troleibuzele, mopedele, masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun inmatricularii, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza de catre consiliile locale, care tin si evidenta acestora.

In plus, proprietarul trebuie sa stie ca, in circulatia pe drumurile publice, mopedul trebuie sa fie echipat cu:

a) instalatie de franare eficace;
b) sistem de avertizare sonora;
c) instalatie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica si de protectie a mediului;
d) lumina de culoare alba in fata, respectiv lumina si dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie in spate;
e) lumini de culoare galbena pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers, in fata si in spate;
f) placuta cu numarul de inregistrare, amplasata la partea din spate a mopedului fara a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare si semnalizare.

Dat fiind situatia ta,este bine a te duce personal la un birou de circulatie auto,cu actul si cartea tehnica etc si sa intrebi,nu te costa nimic si te pui la adapost pe viitor, chiar daca nu este necesar nici un act, iti intiparesti in minte Legea etc si asa te pui la adapost de abuzurile unor reprezentanti ai organelor de politie, foarte zelosi si puse pe facut dosare si dat amenzi, si fii sigur ca sunt, nu gluma.

O zi buna!