| liliana16 a întrebat:

Are cineva un plan de afaceri sa-mi trimita si mie?

Răspuns Câştigător
cami
| cami a răspuns:

Cand era prin clasa a 7`a eram mare afaceristahee hee. cu scoala am confectionat martisoare si le-am scos pe piata, am strans cam 90 lei in 2 ore.happy (bineinteles eram pe echipe), si ne trebuia un pan de afaceri...in ce consta asta...:
-Titlul
Cuprins & Capitole
Sumar (Scurta introducere)
Descrierea firmei (afacerii)
Echipa & managementul companiei
Prezentare produs(e) / serviciu (ii)
Analiza pietei
Obiective
Strategia firmei/afacerii & implementare
Informatii financiare
Anexe si alte documente

Titlul
Trebuie sa reflecte la ce face referire planul de afaceri in cauza. De asemenea pe prima pagina a planului de afaceri (eventual coperta), pe langa titlu ar trebui sa se gaseasca si datele de contact si identificare ale firmei, logo-ul acesteia, etc.

Aceste date de contact ale firmei, se pot adauga intr-o forma sumarizata si in subsolul sau antetul paginilor urmatoare.

2. Cuprins & capitole
Un tabel/index cu capitolele planului de afaceri si cu numarul paginilor la care se regasesc aceste capitole. Aceasta sectiune ar putea fi mutata si la sfarsitul planului de afaceri in anumite cazuri.

3. Sumarul planului de afaceri (Scurta introducere)
In multe cazuri, aceasta sectiune (care ar trebui sa sumarizeze si sa evidentieze punctele cheie ale unui plan de afaceri) are o importanta deosebita. Se recomanda ca sumarizarea sa fie realizata cat mai simplu si concis posibil.

4. Descrierea firmei (afacerii)
Informatii cu priviere la firma/companie (istoria companiei, parteneri, fondatori, echipamente & utilaje, facilitati, sedii, vaduri comerciale, parc auto detinut, etc. Pentru informatii suplimentare puteti prezenta o adresa web.

In anumite situatii se prezinta afacerea in locul companiei (de exemplu: daca inca nu ati infiintat o firma).

5. Echipa & managementul firmei
O scurta prezentare a echipelor/oamenilor/departamentelor din compania dv., a modului de organizare si a echipei de management.

6. Prezentare produs(e) / serviciu (ii)
Aceast capitol al unui plan de afaceri poate cuprinde:

descrierea si evidentierea calitatilor (puncte forte) ale produselor/serviciilor dv.
evidentierea anumitor calitati/avantaje fata de produselor/serviciilor competitiei
imbunatatiri planificate ale produselor/serviciilor dv.
viitoare noi produse/servicii planificate
7. Analiza pietei
In aceast capitol din planul de afaceri se va realiza o prezentare a pietei de desfacere a produselor si serviciilor dv.

Se va putea avea in vedere:

numarul clientilor existenti si potentiali
marimea pietei de desfacere
o eventuala segmentare a pietei
concurenta existenta pe piata (eventual informatii cu privire la cota acesteia de piata)
in cazul detinerii de informatii cu privire la o eventuala tendinta si evolutie a pietei, o prezentare succinta a acestor informatii este benefica
sumare ale eventualelor studii de piata disponibile
8. Obiective
O estimare realista (in anumite cazuri sunt prezentate si estimari optimistice, pesimiste, pe langa aceasta) a obiectivelor firmei/afacerii pe termen scurt si lung.

9. Strategia firmei/afacerii & implementare
Poate fi descrisa strategia de abordare/introducere a produselor/serviciilor pe piata (sau de mentinere/imbunatatire a cotei de piata in cazul unor produse/servicii existente).

Tot aici se poate evidentia strategia de marketing pentru produsele/serviciile respective si modalitatile de punere in practica a acesteia.

10. Informatii financiare
In anumite cazuri aceast capitol este cel mai important din cadrul unui plan de afaceri. De exemplu in cazul incercarii obtinerii de fonduri de la diverse organisme/institutii nationale, europene si internationale, o atentie sporita se va acorda acestui capitol al planului de afaceri.

Multe institutii/organisme au cerinte propii si exacte cu privire la informatiile pe care se asteapta sa le regaseasca in acest capitol. De multe ori acestea furnizeaza si modele (template-uri) pentru aceast capitol (cateodata chiar exemple/modele de planuri de afaceri).

In acest capitol se pot incadra informatii cum ar fi:

informatii din diverse raportari contabile
cash-flow-uri (fluxuri monetare) lunare/anuale
estimari ale vanzarilor/veniturilor/cheltuielilor viitoare (important cu precadere in cazul start-up urilor? afacerilor de inceput)
11. Anexe si alte documente
Alte documente ce considerati a fi relevante, sau care sustin anumite puncte de vedere din planul dv. de afaceri.

Uneori partenerii sau institutiile carora le veti prezenta planul dv. de afaceri, vor avea cerinte specifice cu privire la informatii si documente (oficiale, neoficiale, copii, traduceri, legalizari, etc) care sa fie atasate planului de afaceri.

Inainte de a incepe realizarea propiului plan de afaceri, nu uitati sa tineti cont de specificul afacerii dv. si cerintele eventualilor parteneri/institutii. Astfel unele capitole din modelul de plan de afaceri prezentat anterior pot fi unite, eliminate, prioritizate, etc.

In cazul in care trebuie sa realizati un plan de afaceri in limba engleza, exista unelte software specializate in automatizarea si generarea de planuri de afaceri. Un astfel de software poate genera de regula modele/templateuri/exemple (deja completate cu date fictive) de planuri de afaceri pentru aproape orice domeniu de activitate (un software consacrat in aces sens este Business Plan Pro).

9 răspunsuri:
| maria a răspuns:

Mai intai de toate, trebuie sa precizezi ce plan de afaceri ai nevoie... vrei sa iti faci o afacere sau iti trebuie ca aplicatie pentru vreun curs...arunca aici pe aceste link-uri un ochi... http://www.referate10.ro/cautare-plan-de-afaceri.html, http://www.plandeafaceri.eu/
sper sa iti fie de folos, bafta:)

| csintalan a răspuns:

...scrie pe o hatie ce vrei sa faci intr-o zi de dimineata pana seara, dai un titlu si deja ai un plan de facere,...

| sigmanet a răspuns:

Pentru ce-ti trebuie un plan de afaceri? Daca e pentru la scoala atunci ai mai jos cateva exemple. Daca e pentru a incepe o afacere, atunci e bine sa ti-ti faci propriul planhappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Dar,... ce fel de afaceri te interesează?
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prima data ai nevoie de banii, timp si o idee profitabila care nu a mai fost folosita si ar avea nevoie de servicile tale, sau copiezi pe alti dar sa fi originala si creativa... Un plan de afaceri ar insemna o zi pierduta in al creea, de acea nu pot sa te ajut, sorryhappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intocmirea unui plan de afaceri:culegerea informatiilor necesare(preturi, concurenti, furnizori, date tehnice, juridice) etapa 1 a fost aia. etapa a 2 a planificarea efectiva a activitatilor respective:alegerea strategiei potrivite si gasirea cailor de atingere a obiectivelor stabilite.etapa a 3a:redactarea planului:etapa de alegere a formei optime de prezentare catre destinatar a rezultatului etapei anterioare. A fixarea obiectivelor:randamentul investitiei, produse/piete, productivitate, expansiunea/consolidarea. diagnosticarea situatiei actuale:produse/piete, resurse:umane materiale financiare organizare rezultate

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut eu la fel caut un plan de afacere si nu pot gasi nici ca cum unul sa-mi convina, daca ma poti ajuta trimite-mi si mie unu pe wrackrock@yahoo.com am mare nevoie de el...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca are cineva un plan de afaceri complet de infiintare (constructie) a unui azil, policlinica si a unui centru de recuperare a persoanelor cu deficiente si dezabilitati majore. Astept pe email n.i.betterbusinesscenter@gmail.com

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Are cineva va rog un business plan pentru infiintarea unei pensiuni agroturistice. Daca se poate vreau cu tot cu analiza SW email: nmionita1@yahoo.com Va multumesc!