| Gummball8G a întrebat:

Bună. Sunt la primul meu job și nu știu din păcate prea multe, legat de preaviz si cum funcționează el. Vreau sa demisionez si mi se impune sa raman in preaviz. Dacă in perioada de preaviz ma răzgândesc si decid sa raman, pot renunta la el? Dar dacă îmi fac o parte din preaviz si renunț la el, dar vad ca nimic nu se rezolva, preavizul îl reiau din ziua în care mi-a fost anterior dat sau se aplica de la capat încă o data?

6 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Dupa ce ti-ai dat demisia, te poti razgandi doar daca accepta angajatorul. Practic tu nu mai ai nici un drept asupra acelui loc de munca, ai doar obligatia de a acorda preavizul, preaviz la care angajatorul poate renunta daca gaseste pe altcineva.
Tu nu poti renunta la preaviz sau la o parte din el pentru ca in acest caz contractul de munca nu ti se desface pe motiv de demisie ci pe motiv disciplinar, ceea ce te va afecta la următoarele angajari.
Daca tu te razgandesti in perioada de preaviz si angajatorul accepta sa-ti anuleze demisia, la următoarea demisie preavizul incepe de la 0. Nu se pune ce ai prestat in alt preaviz pentru ca dupa anularea demisiei nu se mai considera ca ai acordat preaviz.
Preavizul e perioada in care angajatorul cauta inlocuitor pentru tine sa nu ramana cu postul descoperit.

| RxTx a răspuns:

Eu sunt omul care m-am dat demisia in viața asta de multe multe multe ori
Dacă ții la angajatorul respectiv si la ceva bănuți pe care trebuie să ții mai dea te duci acolo frumușel la muncă dar nu îti dai deloc interesul in astea 15 zile să mai muncești mare lucru că oricum nu are ce să îti mai facă totul îl faci așa în reluare exact ca șî când ai fi în vacanță.
Dacă nu îți pasă de ceva bănuți pe care trebuie să îi mai primești si scrisoare de recomandare ceva de genul acesta.
Nu te mai duci deloc la muncă că oricum nu are ce să îți facă
important este să închizi gestiunea să nu aibă bani ceva la tine să poată să spună că ai furat telefonul firmei sau laptop-ul sau încasările dintr-o anumită zi.
Așă că dacă ei nu au nimic la tine poți să te duci direct la alt loc de muncă
și gata.
Niciodată nu va afla următorul angajato că tu ai plecat indișciplinar de la fostul loc de muncă.
poți să spui că nu ai mai muncit niciodată mai ales că ești la inceput de carieră.
Nu are cum să îți ceară vreo despăgubire ceva de cât să te dea afară

EU FĂCEAM URMĂTOAREA CERERE :
DOMNULE DIRECTOR
Subsemnatul nnn nnn NU DORESC SĂ BENEFICIEZ DE CELE 15 ZILE DE PREAVIZ

ca și când el îti făcea ție o foarte mare favoare că ți-ar mai fi dat voie să mai muncești incă 15 zile
si tu refuzi renunți la un foarte mare beneficiu pe care el ți-l-ar fi făcut

Iar în majoritatea cazurilor patorii spun că nu vor să te mai vadă niciodată
si pleci si gata.

Nici nu este nevoie să îti dai demisia neapărat in scris dacă nu îti pasă prea tare de job si de imaginea ta in societate.
daca locuiesti intr-un orășel micuț stil sebes Buzau atunci trebuie să fii respectos si sa iti dai demisia in cel mai frumos mod cu putința pentru că nu se stie când o să t emai întâlenști cu oamenii aceia
dar dacă locuiești in București aici este junglă
poți să îti bagi piciorul fără sentimente
si gata că nu ai nimic de pierdut

| andreierdna91 a răspuns (pentru RxTx):

Ba iti poate cere despagubiri in instanta. Daca te da in judecata ca prin nerespectarea acelei perioade de preaviz el a pierdut nu stiu cati bani/zi. E adevarat ca nu am auzit pe nimeni sa pateasca asta, dar se poate (teoretic). Unii angajatori chiar includ asta pe contractul de munca.

| RxTx a răspuns (pentru andreierdna91):

Să dai in judecată pe cineva te costă 2000 lei minim
să ii iei boii de la bicicletă
si ce să îmi ia dacă eu nu am nimic pe numele meu
din anul 1999 eu mi-am tot dat demisia cam o dată al 3 ami si am scris in felul următor
NU DORESC SĂ BENEFICIEZ DE PERIODA DE PREAVIZ
si nimeni nu mi-a cerut nimic nu m-a dat in judecata

CÂTE CAZURI AU FOST DE LA REVOLUȚIE PÂNĂ ACUM

| haileewatson a răspuns:

Detalii legate de preaviz sunt trecute in contractul individual de munca pe care tu l-ai semnat. Citeste-l cu atentie. Legal, da, trebuie sa stai in preaviz daca asta scrie in contract.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca ti se impune sa ramai in preaviz inseamma ca angajatorul te tine pana cand gaseste pe altcineva sa te inlocuiasca.
Tu nu ai cum renunta la el, pentru ca tocmai ai zis ca ti se impune. Cum poti renunta la ceva ce iti este impus? Nu e decizia ta.
Daca decizi sa nu mai pleci ai angajatorul decide sa te pastreze ( deci nu e suficient sa vrei doar tu, trebuie sa vrea si el), atunci se opreste preavizul.
Daca dupa ce angajatorul ti a oprit preavizul si e ca si cum esti angajat cu drepturi depline, vrei din nou sa pleci, preavizul se reia de la capat, adica angajatorul are dreptul sa ti impuna un nou preaviz complet

Utilitatea acestui preaviz, atunci cand dorinta de plecare vine din partea angajatului, este aceea de a nu dauna angajatorului.el trebuie sa aiba timp in care sa gaseasca pe altcineva care sa te inlocuiasca astfel incat afacerea sa nu i fie afectata de plecarea ta.

Deci daca ai decis ca ramai, angajatorul renunta in a mai cauta pe cineva.
Si daca te ai razgandit ulterior, angajatorul trebuie sa gaseasca djn nou inlocuitor.
Ti se pare ca a doua oara il gaseste mai usor? Nu, de aceea preavizul se reia de la zero.

Dar nu stiu ce angajator isi va consuma nervii cu tine, care iti schimbi gandurile de 3 ori pe zi, cel mai probabil a doua ora iti va acorda demisia la zi ( sau din contra te va tine in preaviz complet, numai ca sa iti faca in ciuda, ca nu esti om serios ).