anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce facultati credeti ca sunt de viitor?

23 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Cibernetica, IT, automatizari, electronica, economic, seminarul teologic ca-s mii de biserici peste tot

| mihai69 a răspuns:

Prostituția; din păcate nu au facultate, doar ucenicie la locul de muncă.

| Frank51 a răspuns:

Asistență socială laughing

| Brizbriz a răspuns:

Vad ca nimeni nu a raspuns cu medicina, aia nu o sa fie NICIODATA fara viitor... orice ar fi
insa, deh, e destul de grea

| Nirvanaaa a răspuns (pentru Brizbriz):

Medicina nu trebuie sa te intereseze ca e de viitor, trebuie sa iti placa ca altfel nu o termini laughing. Se mai pot înlocui din ramuri cu ajutorul roboticii. Nu știm ce va fi.

| Brizbriz a răspuns (pentru Nirvanaaa):

Da, bots uber alles laughing

| Brizbriz a răspuns (pentru Nirvanaaa):

La fel si la aia de IT, daca nu iti place si nu te duce mintea, nu ajungi prea departe, singura diferenta e ca cea de IT... NU iti trebuie
daca esti bun, capeti un job bine platit si fara facultate

| Nirvanaaa a răspuns:

Informatica, Politehnica pe anumite ramuri.

| Eireann a răspuns:

Orice tine de protectia mediului, ingineria mediului, ecologie - si in Romania dar si in Europa o sa fie nevoie de oameni pregatiti in domeniu.

| Paul754880338 a răspuns:

Nu stiu daca "facultate" este similar cu "cariera" in textul intrebarii tale. Exista si sensuri diferite in aceasta directie, adica multi urmeaza o facultate doar ca o mondenitate, iar unii fac o cariera din pasiune fara o facultate. Deci intrebarea ta ar avea ca raspuns o alta intrebare : care din pasiunile tale de acum ar putea sa te conduca la o cariera sau o meserie ce te-ar face sa te duci cu placere la munca?

| blairelovesmusic a răspuns:

It.

Răspuns utilizator avertizat
| Aditu94 a răspuns:

Pe viitor, cele mai bune facultati, care atarna greu ar fi cu destinatie la : inginerie auto, inginerie de proiectare a masinilor, a caselor, a navelor, a instalatiilor electrice, avocatura, academia de politie, de jandarmi, de armata..de contabilitate, de IT si asa mai departe. orice facultate e buna,daca studiezi, te tii de carte calumea si nu treci precum gasca prin apa, caci la angajare, angajatorul iti va da o proba practica, anume sa proiectezi un amplasament, s-au te va intreba niste conotatii din respectivul plan, si tu daca esti lemn si nu stii, nu o sa te angajeze nimeni pe ochi frumosi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Aditu94):

Cind va vad ca aduceti economia in discutie ma ia ameteala... geme de contabili si economisti care vind la piata/mall/fac cu totul altceva decat au facut la facultate. Economia e un fel de facultate de geografie sau istorie... 99% o fac pentru a putea zice ca au facut facultate. Ca sa raspund la subiect, IT-stuff, medicina, chimie.

| meli120 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Asa credeam si eu, dar am gasit o explicatie vizavi de contabilitate. Concurenta e mare si multi vor doar sa isi treaca sesiunea, nu se gandesc asa de departe. Cei care isi dau interesul, fie si ei studenti mediocri au prins intership-uri bune in timpul facultati. Cerere exista, pentru tineret, cand imbatranesti ramane varianta sa te faci expert contabil (CECCAR).
Vizavi de chimie, am fost un an pe inginerie chimica, mai putin studenti intr-adevar, dar singuri care aveau sanse sa prinda ceva erau cei foarte talentati sau cei cu "spate asigurat". Chimia e cam inutila in Romania, daca nu esti foarte talent, dar si vizavi de acei oameni am dubii. Am avut un prof care era un fel de "rezerva" pentru seminarii, plecase proful titular pentru cateva luni in strainatate si a trebuit sa preia el. Acea "rezerva" fiind si fost olimpic inainte sa plece din Romania in Uk la facultate de renume, foarte talentat, dar din ce am auzit avea si el pile, dar aparent nu destule ca sa se poata concura cu titulari.

| meli120 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

E concurenta mare, iar la interviu o sa te lovesti la firme relevante de intrebari din conta, daca nu cumva te chiar si testeaza.
Multi nu se descurca nici cu engleza, dezavantaj mare.
Multi se chinuie sa isi treaca sesiunea pe subiectele legate de conta sau invata mecanic. Mai e si varianta ca nu ii intereseaza, asteapta sa se termina ziua ca sa mearga in oras sau sa uite la un serial etc.
E greu sa faci si intership si facultate sincer, sa nu mai zic si voluntariat ca si de ala ai nevoie. Pe langa asta te mai bagi si la o limba straina ca trebuie, mai te inscrii la ceva curs legat de conta sau mergi la ceva webinarii relevante. Sincer e si un nivel de satisfacie din asta, le fac si le voi face in continuare cu placere.
Cei care isi dau cu adevarat interesul reusesc, adica sunt joburi nu ca si la istorie si geografie.
Iar vizavi de medicina, e greu, am incercat sa intru si m-am reorientat pe inginerie chimica.
Am realizat ca acea reorientare nu imi aducea vreo perspectiva prea roz asupra viitorului, plus ca nici nu imi prea placea.
Am ajuns la conta, am pierdut cativa ani, dar pana la urma ma uit la colegii mei, probabil as fi fost la fel de imatura ca si ei, interesata doar sa trec sesiunea si nu as fi reusit sa realizez nimic din asta.
Parintii mei lucrand in conta, stiam ca job-uri nu sunt multe, dar aparent sunt pentru tineri. E tarziu pentru ei ca sa mai poata fi aliniati cu cerintele pietei, dar macar eu am o sansa.
Printr-un complex de imprejurari am prins un intership platit aproape cat castiga tatal meu la 8 ore (peste 50 de ani esti platit destul de prost, daca nu ai ajuns sa ai functie calumea), si lucrez 6 ore, fiind in anul 2 de facultate.
Cunosc foarte putini colegi care sa aiba intership in anul 2, mai ales platit, sa nu mai zis de 6 luni si platit intratat de bine.
Nu sunt nici in top, nici printre ultimi, nu ma remarc deloc chiar in cadrul facultati...
Ce ii drept am terminat un liceu pe profil economic.
Am lucrat, " la negru", cand eram la facultatea de chimie si in anul 1 la conta pentru o experta contabila, poate ca si asta a contribuit, desi majoritatea intrebarilor au fost despre voluntariat.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru meli120):

La istorie si geografie ajungi profesor sau ghid turistic/muzeograf/arheolog. Cele mai caldute joburi sunt astea de la stat, chiar daca la unele vei porni cu un salariu destul de mic, insa pe termen lung nu prea ai batai de cap...
Eh, bingo! AI LUCRAT! Pe profilul la care esti. Mare lucru. La fel stiu multe cazuri de oameni care au terminat informatica cu medie mica in anii de studiu, dar care au dat comisia pe spate la licenta si care profesional sunt cu muuuult deasupra majoritatii celor care veneau la toate orele, invatau de luau bursa, dar experienta efectiva si mai ales pasiune/interese in afara programei aveau din parti.

| meli120 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Profesor? Ai rude in domeniu? E un domeniu inchis si se da mita ca sa intri. Toti profesori sunt din familii de profesori sau oameni influenti.
Arheolog in Romania, ma gandesc ca e mica cererea...
Are sens sa intreb daca lucrezi la stat? Oarecum nu imi vine sa cred ca mai exista oameni care nu stiu cum functioneaza sistemul.
Peste tot pornesti cu un salariu mic, nu e ca si cum te i-au cu experienta.
Pai asta conteaza, diploma e o necesitate, dar nu ajunge pentru ca in Romania cam orice prost are facultate.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru meli120):

Da, in general la bugetari e ifnect, dar sa nu exageram. Se poate si fara mita/pile, doar ca e greu a naibii sa prinzi o catedra intreaga intr-un singur loc, mai ales in orasele mari. Legat de arheologi, e nevoie de ei cam peste tot, pentru ca la constructii facute pe linga obiective de interes sau la diverse descoperiri e mereu nevoie de un arheolog sau mai multi pentru facut documentatie, dat aprobari, facut cercetari mai amanuntite daca e cazul.
Nu, nu lucrez la stat. Am firma, propriul meu angajat, sunt printre idiotii care tinem in spate milioanele de bugetari dintre care cel putin jumatate ar merita impuscati direct. Nu peste tot pornesti cu un salariu mic, depinde si cum te vinzi. Eu de exemplu cand m-am angajat la un moment dat fara a avea calificari si diplome pe domeniul respectiv (jurnalism online in engleza) am intrat direct cu salariul cam de 2.5 ori mai mare decat majoritatea colegilor mei. In Romania se intampla asta, sa fie clar. De ce? Nu, nu aveam nici o pila, chiar nu le placea patronilor si managerului de filiala de mine, si nici mie de ei, insa in perioada de proba le-am demonstrat ca merit banii aia. E atit de simplu. La stat de cele mai multe ori dureaza ani intregi pana prinzi mariri/promovari, si alea sunt pe criterii de pupincurism de cele mai multe ori, dupa cum zici si tu.
P.S. Eu sunt un destept fara diploma. tongue

| meli120 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

E extrem de improbabil sa prinzi fara nicio mita/pila vreo catedra intreaga, intr-un oras mare.
Bugatarii sunt prea multi in tara asta.
Depinde de moment si cum te vinzi, asta e adevarat.
Bravo tie ca ai firma.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru meli120):

Ei, putin probabil, sa nu zicem extrem de improbabil totusi. Inca mai sunt unii in sistem care se lupta cu coruptia. Jos palaria, aia merita 10 pensii speciale. Ca sunt prea multi, complet de acord. Dar sunt si o masa de manevra electorala. Ca am firma... trebuia condoleante, nu felicitari. big grin

| Anamaria9916 a răspuns:

Informatică, politehnică, nutriție și dietetică ( oamemii încep să fie tot mai preocupați de nutriție), economica, astea după părerea mea.

| MilmolfayCuTaitei a răspuns:

Depinde domeniul pe care vrei sa te duci