anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Criminalistica e grea? :d

5 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

E extrem de greu să ajungi să lucrezi în acel domeniu.

Munca in domeniul criminalisticii se poate desfășura prin diverse modalități, una este calea INEC-ului (Institutul Național de Expertize Criminalistice) - vezi OMJ 177/C/2008 si OG 75/2000 - unde este necesar să se parcurgă studii în domeniul criminalisticii de lungă durată in vederea obținerii calificării pentru a participa la concursul organizat de MJ in cadrul INEC (expert criminalist, asistent criminalist, etc.) și intr-o alta acceptiune, poti urma academia de politie cu specializare masterat in criminalistica la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza spre exemplu, dar necesită parcurgerea unui stagiu cred ca era 3 (academia propriu-zisa) ani si 2 ani studiile masterale. O a treia varianta e să parcugi o facultate idonee unei profesii prevazute de acest statut: chimie, biologie, drept, psihologie, etc. si un masterat la o facultate de drept cu specializare in criminalistică si apoi înscrierea pentru susținerea examenului INEC, ca si excepție, cei de la facultati vocațional diferite față de cele de științe juridice, trebuie sa susțina înainte de a parcurge primul an, un examen din teoria generala a dreptului.
Pentru a ajunge procuror criminalist, este musai să parcurgi urmatorii pași sistematic enunțați:

1)facultatea de drept
2)examen admitere INM
3)auditori de justiție an 1, examen an 2
4)examen capacitate (absolvire) INM care văd că tot diferă ca formă de examinare de la un an la altul dar tot pe acelasi "calapod" ramâne (grilă + examen psiho, retorică juridică, interviu), apoi in functie de locurile scoase prin care te-ai înscris și respectiv ai absolvit, alegi orasul unde dorești să practici funcția obținută. Conform unor pregatiri de masterat idonee profilului criminalist, după obținerea statutului de procuror la un parchet, urmezi examene de promovare in funcții conform acelor studii obținute pe parcurs, masterat si respectiv doctorat in domeniul criminalisticii având și funcția de procuror. In baza locurilor libere dintr-un departament, in cadrul parchetelor de pe langa tribunale, poți opta urmând acel examen de promovare în functia de procuror criminalist (se ajunge extrem de greu).

Academia de poliție este una foarte dificilă și e concurență mare, poți ajunge în domeniul criminalisticii dar cu mult efort și seriozitate.

Mai multe detalii ai aici:

http://www.academiadepolitie.ro/structura.html

| Dugalle a răspuns:

Nuuuuuu, nu e grea deloc. Vine infractorul si se preda singur de fiecare data.

| anonim_4396 explică (pentru Dugalle):

Ai cam incercat sa fii amuzant. Pacat, nu ti a reusit.

| JungleHell a răspuns:

Oarecum îți poți da seama citind o lucrare de specialitate sau mai bine discutând cu cineva care profesează în domeniu. Acum, din cultura mea generală, din ce am citit despre subiect, fără pretenția de a avea dreptate absolută, consider că este o profesie dificilă, deoarece presupune multă atenție și responsabilitate, multă acuratețe, ceva de genul: urmărind indiciile de la locul unei fapte să pătrunzi în mintea celui care a comis fapta, să-ți dai seama cum și de ce a făcut-o și cum să ajungi la el, pentru a preveni comiterea altor fapte periculoase sau potențial periculoase.
În concluzie, consider că nu există profesii imposibile, ci doar profesii dificil de obținut. Succes!

| Gabi1999 a răspuns:

Foarte grea.