|

Hey,TPU! Sunt in clasa a VIII-a si am nevoie rapid de sfaturi, in legatura cu profilul liceului.Sa va spun cum stau la fiecare materie:

matematica imi place(mai mult algebra decat geometria) si stiu ca e f importanta la mate-info (profil care intentionez sa ma duc).La romana stau f bine,imi place, am fost si la olimpiade, chimia o ador si as vrea sa o aprofundez mai mult, la fizica nu prea mai inteleg nimic, dar pot s-o invat daca mi-ar trebui la liceu.Cu limbile straine stau f bine (sunt un hobby al meu)si cu istoria chiar invat,am note mari si imi place, iar geografia si biologia nu imi plac.

Voi ce credeti ca ar trebui sa fac?

M-aș duce la mate-info, dar nu stiu ce mi-ar placea sa fac dupa.Imi puteti sugera niste profesii, pe baza celor scrise mai sus?

Răspuns Apreciat de Editori
| a răspuns:

Nimeni nu este in masura sa-ti recomande ce cale sa urmezi. Tu esti singuru/a in masura sa te autoanalizezi, intr-un mod complex, si sa pui in balanta ceea ce consideri ca iese in evidenta la tine.

In cazul in care mergi la Mate-Info, iti recomand totusi sa te axezi, pe termen lung, pe orice capitol ce cuprinde stiintele exacte, tehnologie, inginerie IT.

La varsta ta, poate parea putin greu sa te autoanalizezi, dar trebuie sa stii foarte clar ceea ce iti place sa faci. Ce ambitii ai in general si la ce capitole te descurci cel mai bine.

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Du-te la mate-info. Dupa poti sa faci ceva de profil SAU sa pastrezi asta ca o pasiune, sa faci filologie/limbi straine, apoi un master de lingvistica computationala. Dureri mai mici de cap in timpul facultatii, sanse maxime sa ajungi programator pe cai mari dupa aia (stiu un caz).

| a răspuns:

Treaba e fix invers de cum o faci tu: nu-i o idee buna sa-ti alegi profilul in functie de materiile la care ai note mari. Ideal ar fi sa-l alegi in functie de materiile care-ti plac.

| a răspuns:

Nu vreau sa fiu eu cel care iti spulbera visele, dar liceul nu e chiar ce te astepti sa fie, nu te pregateste decat pentru bac in rest e inutil, facultatea la fel si ea, nu te pregateste pentru un loc de munca, doar te incarca cu materii pe care le uiti in 2 saptamani(si e de 10 ori mai obositoare, asta daca alegi o facultate de doamne ajuta). Alege un liceu decent/bun care sa te ajute sa iti iei bacul, recomand mate-info sau chimie-biologie(stai linistit nu te rupe cu chimia sau biologia) ca aceste profile iti lasa mai multe usi deschise pentru alegerea facultatii. Eu de exemplu am fost la chimie-biologie si acum sunt ultimul an la Inginerie Electrica UPB, nicio legatura intre cele doua (de aia zic ca e cam irelevant liceul).Iti zic de pe acum, nu are rost sa vanezi note, incearca sa fii autodidact, in loc sa inveti pentru testul ala "important" la istorie incearca sa faci ceva cu adevarat util, eu toata perioada liceului am avut numai 5-6 la materiile inutile, am exclusiv doar la materiile de bac.

| a răspuns:

Profesia nu este ceea ce trebuie sa te intereseze deocamdata
alege un profil care iti place, daca vrei sa urmezi mate-info eu zic ca este cea mai buna alegere. este destul de greu, intr-adevar, dar daca muncesti o sa fie ok.
daca vrei sa urmezi o cariera in domeniul IT, faptul ca stii limbi straine te poate ajuta foarte mult cu asta.
ai mai mult decat destul timp sa te decizi asupra carierei. mate-info este totusi profilul care iti ofera cele mai multe oportunitati. eu sunt in clasa a 9-a si n am decis inca nimic concret despre viitorul meu!