| shineofblood a întrebat:

Lucrez intr-un centru comerical la un partener de telefoie mobila, as vrea sa stiu daca e legal ca intr-un magazin deschis 12 ore/zi in fiecare zi inclusiv sambata si duminica, sa fie doar 2 angajati? Si daca nu, cum am putea sa il determinam de angajator sa mai angajeze o persoana. Mentionez ca lucrez cate 6 ore/zi + 12 ore/weekend si am liber 1 data la 2 saptamani. Multumesc!

10 răspunsuri:
| z8 a răspuns:

Fratelo, cerere si oferta ( da-i daca nu stii dai cu google : cerere si oferta / demand and supply, este una dintre cele mai elementare, valorease si peste tot intalnita lectie ), simplu. Daca sunt multi ce pot face ce faci tu acolo si sunt dispusi sa lucreze in aceleasi conditii pe salariul pe care-l primest, n-ai nici o sansa. E legal, doar semnezi contract de angajare cu mana ta. Bafta iti doresc.

| GiovannyGrandiossu a răspuns:

Daca nu depasesti 48 ore saptamana cu tot cu suplimentare este legal. Ia intreaba-i pe cei de la paza sa vezi ca saracii lucreaza dublu decat tine si salariu il au de 800 RON (200 ore luna)

| LoveMusic a răspuns:

Ei bine, de ce să nu fie legal?
Este legal din câte ştiu.
Ştiu că e obositor dar tu ţi-ai găsit această slujbă.
Dacă nu-ţi convine, demisionează.
Succes! happy

| shineofblood explică:

Pai nu e 7x6 ore, e 7x6 ore(saptamana) +24 de ore weekend care= 66 de ore/saptamana Pe luna 216 zile

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adica in total 7 zile x 6 ore =42 de ore pe saptamana? E perfect legal. Cel mult doua ore s-ar putea considera in plus, altfel orice om cu studii medii trebuie sa stea la job cam 5 zile cate 8 ore, adica 40 de ore saptamanal.
La voi e proasta impartirea timpului, altfel, ca si nr de ore e ok.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi este legal atâta timp cât îţi plăteşte orele suplimentare în caz că depăşeşti cele 180 de ore. Da din păcate nu prea ai cer face numai să îţi schimbi locul de muncă. Ştiu ce înseamnă să lucrezi 12 ore pe zi; eu am avut programe şi dee 15 ore/zi de luni -duminică şi de asta m-am lăsat de locul respectiv de muncă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vezi care ti sunt drepturile legale conform contractului de munca si daca-ti sunt incalcate, mergi la directia de munca si protectie sociala, si spune-le. sau la institutul terirorial de munca, si dai in gat. vor intra in legalitate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"
Art. 109. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Art. 110. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni.
(22) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2) şi (21) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(3) Prevederile alin. (1), (2) şi (21) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Art. 112. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore."
...Asa ca citind Codul muncii, angajatorul este in legalitate. Ar ramine problema repartizarii programului...
...Asa ca, traind in " democratie " trebuie sa " taci si sa inghiti ", in caz contrar se gaseste alta persoana dornica de un loc de munca iar tu vei ramine pe drumuri...
...Asa ca astea sint vremurile, ai nevoie de servici si bani, accepta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Faceti fiecare cate 12 ore de munca cu 24 ore libere si-o sa fie ok.Adica muncesti lunea, miercurea, vinerea si duminica iar colega invers, in saptamana urm rotiti si-o sa fie ca la stat( in unele servicii, evident ). Nu te mai plange ca n-ai dreptate!

| viorel_5719 a răspuns:

Nu, nu este legal minimu e de 10 ore dar sa te uiti in contractul tau de munca sa vezi pe cate ore de lucru ai semnat pe zi. daca ai 10 ore poti pleca acasa dupa 10 ore nu te da afara este o lege si pentru nemernici