| SingleForOne a întrebat:

Pentru a porni într-o profesie și de a fi angajat în locurile de muncă respective, trebuie să fi absolvit o facultate anume pentru a fi acceptat de către angajator.

Dacă ai absolvit o altă facultate, sau deloc, tot ai putea să faci o afacere pe acel domeniu (o afacere comercială, o emisiune de radio, o agenție de presă sau o agenție de asigurări, -dau doar exemple), și tu impui regulile de a angaja pe cineva cu facultatea respectivă sau nu.

Corect?
Dacă da, atunci care ar fi rostul facultății?
Dacă nu, să mă lămurească cineva. Bine, știu faza aia cu "a fi specializat în acel domeniu", dar se poate și mai mult de atât.

6 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns:

Daca chiar vrei sa vezi cu ce se mananca studiul de la facultate, si mai ales de la o facultate grea, ia arunca tu o privire pe planurile lor de invatamant. Ia vezi apoi, se poate apuca cineva de un domeniu daca n-are habar de cele mentionate acolo macar?! Si cand te gandesti ca cele predate la facultate sunt abia inceputul, sunt acel minimum minimorum de cunostinte ca sa poti avansa mai apoi cu mai multa usurinta in marea de probleme si incertitudine din acel domeniu.

Ce zici tu ca facultatea nu conteaza nu merge in unele domenii. Ce inveti in liceu e fix zero pe piata muncii. Nu inveti nimic specializat despre un anumit domeniu. Iar ca sa faci o profesie precum medic, inginer, programator, contabil, finantist, arhitect, biolog, chimist, fizician, cercetator, critic literar, actor, diplomat, avocat, procuror, judecator etc chiar ai nevoie de o facultate. Pentru ca facultatea e singurul loc care te introduce in acel domeniu si care-ti ofera trecerea de la o perspectiva generalista asupra domeniului la una foarte detaliata si practica. Acolo iti arata cu ce se mananca efectiv sarcinile profesiei, iti arata cazuri/spete cu ce te-ai putea intalni in viata reala, te pune fata in fata cu probleme practice, reale cu care te vei confrunta pe viitor etc. Facultatea mai presus de toate iti pregateste mentalitatea necesara ca sa incepi intr-un domeniu si sa poti rezolva sarcinile din acel domeniu.

Asa, un simplu vanzator de orice vrei tu sau comentator radio sau tv evident ca n-are nevoie de ce stii ce studii. Dar nu extinde lipsa nevoii de specializare a celor mentionati mai sus si la celelalte domenii mai importante, unde chiar este nevoie de specializare in domeniu.


"Dacă ai absolvit o altă facultate, sau deloc, tot ai putea să faci o afacere pe acel domeniu"

- una e sa-ti deschizi o afacere avand doar liceul si alta e sa-ti deschizi o afacere avand experienta in domeniu, adica ani lucrati sa stii cu ce se mananca si sa mai ai si studii pe langa, ca sa cunosti subtilitatile acelui domeniu si cum sa le gestionezi.

- da, oricine isi poate deschide o afacere doar cu studii liceale, dar sa nu se astepte sa fie mai bun decat concurenta lui - concurenta care are si mai mult capital si mai multi oameni specializati si mai multe resurse si mai multi actionari slefuiti de greutatile prin care au trecut in acel domeniu. Or, un om obisnuit care o ia de la 0, care nu are studii si nici macar o zi de munca in acel domeniu, numai antreprenor de succes nu poate fi laughing Asa, actul de proprietate ii face pe multi sa se simta afaceristi. De carton laughing

| SingleForOne explică (pentru laSoledad):

Apreciez comentariul tău, dar țin să menționez că nu am zis că facultatea nu contează, doar căutăm o înțelegere. happy

| laSoledad a răspuns (pentru SingleForOne):

Bine. Chiar sa e uiti peste cat mai multe planuri de invatamant de la cat mai multe facultati. Le gasesti pe net. Te va ajuta procesul asta de research.
Apropo, stiai ca research-ul este pilonul de sustinere al oricarei facultati? Din research ies noile idei, tehnologii, solutii.winking

| SingleForOne explică (pentru laSoledad):

Da, cam asta fac în ultimii doi ani.

| laSoledad a răspuns (pentru SingleForOne):

Daca nu te satisface nicio facultate din Romania, desi sunt unele bune si pe ce zici tu, nu ezita sa cauti o facultate din UE mai buna. Ce-ti pot oferi facultatile din afara e o baza mare de oameni din domeniu si studenti mult mai implicati - o baza mare de networking care te poate aduce mai aproape de jobul visat. O sa faci mai multa practica si o sa asisti la metode de predare mai inovative din partea profesorilor. Daca te sperie sa mergi de tot, macar c-un Erasmus macar sa te duci.

| SingleForOne explică (pentru laSoledad):

Nu mă afectează influența scăzută a facultăților din Romania față de celelalte din străinătate. Toate depinde de puterea mea de decizie, și interesele personale. Doar că am câteva nelămuriri la care nu cred că voi găsi un răspuns concret în viitorul apropiat... sau poate gândesc prea mult; overthinking, cum i-ar spune în engleză. happy