| GoldandSilver a întrebat:

Trebuie sa urmezi neaparat Facultatea de Litere pentru a deveni scriitor?

Răspuns Câştigător
| mast3r a răspuns:

NU. Poti sa scrii inca de acum si sa publici daca o editura e dispusa sa iti publice ceea ce ai scris happy

13 răspunsuri:
| TheAce a răspuns:

E amuzant pentru ca Facultatea de Litere scoate exact opusul scriitorilor: Profesorii de literatura. Evident, raspunsul e nu. Un nu sincer si hotarat. In bransa asta e important sa ai talent si poate si mai improtant, sa ai ceva de spus. E imperativ sa citesti enorm dar banuiesc ca asta e clar. Iti spune asta un autor.

| Danzell a răspuns:

Da poti sa ai si 4 clase si sa devii scriitor. nimeni nu te opreste sa scrii o carte. pentru ca a fi scriitor nu e un job. trebuie totusi sa stii cum sa scrii. de asta e bine sa faci facultatea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Danzell):

A fi scriitor este un job, mai ales daca asta vrei de la el happy Este drept, aici la noi se traieste mai greu din el, dar afara se traieste linistit din ceea ce scoti de pe carti, mai ales daca ai ceva de spus. In plus... poate lucra la scenarii de film, la spoturi publicitare, la orice altceva, daca are talent. Asa ca din scriitura se traieste fara probleme, iar scriitorul este un angajat ca oricare altul. Este drept, conditiile de lucru sunt mai aparte happy

| Danzell a răspuns (pentru anonim_4396):

La film se numeste scenarist, la reclame, realizator spoturi publicitare.
de ce am zis ca a fi scriitor nu e un job, e pentru ca nu ai salariu. banii sunt redevente si comisioane din drepturile de autor. care pot sa fie mult sau putin, in functie de vanzari.

la reclame in afara de directorul de creatie nu se ocupa nimeni de script decat el sau un asistent. un script pentru o reclama de 30 sec nu necesita mult timp sau talent.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Danzell):

Drepturile de autor au statut de salariu. Si da, multumesc, cunosteam denumirile, am preferat sa pastrez lucrurile necomplicate de termeni inutili. Altfel, la spoturile publicitare ai sa razi cate persoane si din ce domenii se ocupa de ele. Depinde de spot, de segmentul atins, de problema pusa etc.

| TheAce a răspuns (pentru Danzell):

Prietene, tinzi sa iei totul mot a mot si asta nu e bine (mai ales atunci cand nu stai grozav nici cu ortoepia). Jobul de scriitor e real, indexat in nomenclatura joburilor, platit intr-un fel sau altul. Poti sa fi platit la zi, sub forma de salariu, sub forma de onorariu sau sub forma de compensatii (drepturi de autor). Ai auzit de ''content writer''? Nu, nu e musai sa fi jurnalist, exista joburi specifice de content writing speciale pentru autori. Cat despre scenaristi, te inseli din nou in mare masura. Inainte ca un scenarist sa-si inceapa treaba (apropo, in Europa spre exemplu 80% dintre scenaristi sunt scriitori) exista o suma de autori care se ocupa de pitch-ul manuscrisului (uneori chiar de intreaga poveste care va fi ulterior adaptata sau re-adaptata). Cu reclamele ai dat-o odata in plus in bara. ''Realizatorul de spoturi publicitare'' categoric nu-i cel care vine cu conceptul. Aici avem in general departamentul de PR si marketing, respectiv asa numitii ''specialisti in comunicare'' (funny, cam asta e un scriitor nu? ) care se ocupa cu stabilirea POD-ului si a USP-ului produsului, pitch-ul imperativ, mixul de marketing si ulterior imbinarea tuturor acestor elemente si mularea lor pentru segmentul tinta. Pentru un spot de 30 de secunde se intampla sa avem echipe de 50-60 de oameni care lucreaza, departamente intregi de PR care includ: director de creatie, director de imagine, PR manageri, marketeri, content writeri + asistenti. E in general bine sa nu ne avantam cu anumite comentarii atunci cand nu ne pricepem (nu-i nicio rusine sa nu te pricepi la anumite lucruri, in fond suntem doar oameni, limitati in cunoastere) mai ales pentru ca riscam sa ne facem de ras. Ah da, am uitat sa mentionez. Iti scrie un autor care se intampla sa fie si PR.

| Danzell a răspuns (pentru TheAce):

Da eu vorbeam doar de scriitor, stricto senso, scriitor de carti. nu si de ce altceva poate face. Ca sa scrii o carte nu iti trebuie si studii? drept dovada faza cu ortoepia. Ca asa poate sa scrie si Dorel o carte despre viata din santier.
Sunt de acord cu tine ca poti fi si scriitor si altceva, din simplu motiv ca nu te poti intretine doar din meseria de scriitor.
Nu m-am exprimat destul de bine. Cand m-am referit la scriitor ca nu poti sa il iei ca un job m-am referit la natura jobului. Nu poti fi inspirat in mod constant sa scrii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cine a spus asta? nu cred ca e adevarat...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu are nici o legatura. Scriitor esti daca scrii si esti citit. Studiile nu folosesc la nimic in bransa asta.

| Soldier92 a răspuns:

NU!

| yonutzBT a răspuns:

Nu trebuie sa faci aceasta facultate. Iti trebuie talent si inspiratie!

| Pachenko18 a răspuns:

Nu,poti fi liber profesionist.

| Alina2Teodorescu a răspuns:

Nu trebuie neaparat, insa daca vrei sa te asiguri ca vei scrie corect, ar fi indicat sa urmezi o astfel de facultate.