|

Va salut!
Am probleme in a decide ce facultate ar fi cel mai bine sa urmez.
In momentul de fata sunt in clasa a 10-a la Stiinte Sociale in Cluj-Napoca si recunosc ca am fost inconstient inca din generala si tot nu m-am invatat minte, ca trec prin aceeasi situatie si acum. Mai exact, de o vreme mi-a puscat mie o idee legata de facultatea de informatica. Credeti ca este posibil? In sensul ca eu deja am pierdut 2 ani de materie doar pentru ca nu sunt la un profil de matematica-informatica. Vreau in mare sa stiu daca merita sa incerc. Eu sunt dispus sa ma apuc sa invat materia predata in anii trecuti concomitent cu programa de sociale si sa renunt in mare la orice distrageri pentru a ma axa complet pe invatat (ca pana la urma sunt constient ca oarecum ma intind mai mult decat ma tine plapuma). Parintii mei nu ma vor sustine cu meditatii (adica bani pentru ele), asadar tot ce am la indemana vor fi carti si internetul. Credeti ca este posibil sa invat informatica astfel incat sa trec de admitere? O sa-mi fie greu dupa? (Adica, pana la urma am inteles ca acolo o sa fie o matematica foarte foarte grea, pe langa informatica).

Mi-as fi dorit sa invat mai mult in trecut, incat sa fi fost acum la un liceu de real dar inconstienta si neinformarea m-a facut sa nu realizez importanta examenului.

Realizez ca n-ar fi usor, dar daca cineva de aici a mai incercat ceva asemanator si are niste sfaturi, le ascult cu drag. Multumesc pentru timpul acordat.

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Eu cred ca iti va fi prea greu si nu ai cum sa-i prinzi din urma pe cei care au mancat mate si info pe paine pana acum. E mai bine sa te orientezi catre o facultate umanista, dar parca nu as vrea nici sa te descurajez... daca tu te simti stapan pe tine si crezi ca ai orientare catre stiintele exacte, incearca. Sper doar sa nu iti pierzi timpul degeaba, un timp pe care ai fi putut sa-l folosesti pentru a aprofunda materii mai apropiate de profilul tau.

| a răspuns:

Daca vrei, poti. Dar cred ca vei avea nevoie de ajutor. Singura varianta in care o sa reusesti e sa fii un super bun autodidact.

| a răspuns:

Poti invata programare cat sa treci de admitere lejer. Doar ca exista un "catch" aici: la bac si la admitere NU doresc programare avansata (adica, daca stii o metoda mai eficienta de a scrie un algoritm elementar, s-ar putea sa nu-ti dea puncte, ca n-au chef sa-l citeasca si sa-si bata capul cu ce ai facut tu), ci programare simpla, ca la prosti. Adica, cel mai probabil o sa iei puncte mai multe pe un algoritm prost (care nu ia in considerare "edge case"), dar usor de citit, decat pe unul bun, dar mai greu de citit.

Admiterile sunt oricum invechite, banuiesc ca nu-si bate nimeni capul cu ele. La UBB inca se cere la admitere string-ul vechi din C (adica array de char), in loc de tipul string, care exista in C++. Plus ca mare parte din problemele de admitere de la UBB sunt matematica cu numele schimbat in informatica.

Daca totusi vrei, eu zic sa nu te chinui cu Pascal, ci sa incepi cu un limbaj adevarat (oricum nu poti da nici bac, nici admitere din Pascal). Ti-am zis asta doar pentru ca in a 9-a si a 10-a in mare parte se preda Pascal. De ce, n-am idee. Profesorii sustin ca e mai usor de invatat, dar in realitate e chiar mai greu daca ai mai avut contacte cu programarea inainte, ca sintaxa Pascalului e aiurea, dar eu cred ca se preda Pascal pentru ca le e mai comod lor, decat sa schimbe limbajul.

Din pacate, e greu sa inveti sa le rezolvi probleme asa cum vreau ei sa le rezolvi, fara ajutorul unui profesor care a mai pregatit elevi pentru admitere.

Daca mai ai nevoie de ceva ajutor sau nu e clar ceva, nu ezita sa-mi dai reply / mesaj.

| a răspuns (pentru wildthing):

Cei care au "mancat mate si info pe paine" sunt si ei a 10a, la fel ca el.
Intr-un an si cateva luni nu faci cine stie ce nici la una, nici la alta. Luand in calcul si faptul ca el inca face mate la profil uman, nu e cu mult in urma lor.

| a răspuns (pentru Osneros):

Profesorii, la UBB cel putin, sunt si programatori, nu numai profi, deci isi pot da seama usor de ce face un algoritm (mai ai si comentarii, pe care le adaugi ca sa-ti faci codul mai usor de inteles).

La admitere nu "se cere" string-ul din C. Toti il folosesc, fiindca nu se invata clase in liceu. Iar daca ti se specifica ca ti se da un sir de caractere, asta, din nou, pentru ca nu se invata clase in liceu, iar cei mai multi n-ar sti ce-i string.

| a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

"La admitere nu "se cere" string-ul din C."
Se pare ca ai dreptate. Credeam ca e ca la bac, dar am cautat prin subiecte si am vazut ca ai dreptate. I stand corrected.
Am descoperit si ca accepta si au varianta in Pascal a problemelor.

"Profesorii, la UBB cel putin, sunt si programatori, nu numai profi, deci isi pot da seama usor de ce face un algoritm (mai ai si comentarii, pe care le adaugi ca sa-ti faci codul mai usor de inteles)."
Degeaba pot, daca nu o fac. Au volum mare de munca si sunt platiti prost. E clar ca n-o sa-si dea toata silinta. Daca mai adaugi si faptul ca variabele sunt de forma "a", "b", "k", "x", deja treaba devine confuza, chiar si cu comentarii.

| a răspuns:

Usor nu-i. Dar daca esti determinat sa dai la o facultate de informatica, atunci poti trece peste aceasta piedica.
Sunt tutoriale bune pe internet, explicate cum trebuie. Trebuie numai sa stii in ce ordine sa le parcurgi, ca sa nu dai din prima de ceva greu si sa te descurajezi.

Inainte de a incepe cu invatarea vreunui limbaj, e bine sa intelegi pseudocodul, pentru a putea gandi independent de limbaj rezolvarea unei probleme.
Incepi prin lucruri simple, instructiuni de repetitie, conditii.
Apoi incepi cu recursivitatea, structuri de date, algoritmi pentru ele si mici algoritmi de grafuri. Cam astea iti intra la examen.

Dupa ce le intelegi bine, incepi cu limbajul C (care se aseamana cu pseudocodul intr-o proportie destul de mare) si faci aici aceleasi lucruri.