regis
| regis a întrebat:

A folosit careva cu succes glet fara slefuire?

Răspuns Câştigător
| carpediem a răspuns:

Nu am facut, dar am auzit ca pot aparea ulterior fisuri. Insa fiind vorba de rigips, nu cred ca ar avea de ce sa nu mearga. Mai incearca o varianta, dupa ce incepe sa traga, cand e intarit, dar nu uscat, sa driscui cu burete ud. Ai grija la hartia de la rigips chiar daca e verde. Bafta!

13 răspunsuri:
regis
| regis explică:

@ares8 - nu trebuie sa ai mana buna, din gletiera nu il scoate nimeni perfect, gleturile fara slefuire se lasa sa se usuce, se umezesc si se driscuiesc. Eu trebuie sa refinisez o scafa din rigips si vreau sa scap de praf si eram curios daca rezultatul justifica efortul (scafa este deja gletuita, insa destul de grosier, acum vreau sa ii schimb culoarea fara sa mai fac praf).

regis
| regis explică:

Am incercat si am reusit.
Nu vor aparea fisuri, pentru ca scafa era deja gletuita de cand am construit casa, insa pentru ca a trebuit sa ma mut in graba, a ramas neslefuita. Chiar daca omul a fost meserias, au ramas mici neregularitati, in special la colturi.
Nu am mai cumparat glet fara slefuire, am avut ramas putin glet de finisaj de la o alta lucrare si am testat cu acesta. Am gletuit cu un spaclu (suprafetele sunt prea inguste pentru gletiera) si dupa uscarea superficiala am netezit usor cu un burete de bucatarie umed.Rezultatul nu e spectaculos, ar fi iesit probabil mai bine cu un glet special, insa este o imbunatatire semnificativa fata de aspectul anterior.
Nu se pune problema fisurarii, intrucat inainte se aplicase pasta de imbinare (si banda de fibra pe unde a fost cazul) si un glet de perete, pigmentat in culoarea lavabilului. Gletul de finisaj s-a dat in strat subtire, iar dupa netezirea cu buretele umed a ramas doar in neregularitatile gletului vechi (datorita contrastului dintre gletul vechi, pigmentat, si cel de finisaj - alb, se vede foarte bine rezultatul). Nici rigipsul nu a avut de suferit, cantitatea de apa fiind nesemnificativa (nu imi amintesc daca rigipsul folosit la scafa a fost verde).
Recomand metoda pentru cei care fac astfel de mici retusuri, fara a face deranj in casa, chiar daca suprafata nu iese la fel de bine comparativ cu una bine smirgheluita. Insa repet, nu am folosti un glet special fara slefuire, cu care probabil ar fi iesit perfect, ci unul obisnuit de finisaj. Iar mana este de amator happy.
PS: operatiunea a durat ceva mai mult de o ora (incluzand timpul de preparare a materialelor si timpul de uscare), dar fara a folosi nici macar folia de protectie pentru parchet. Au cazut cativa stropi la slefuire, insa mi s-a parut mai simplu sa sterg imediat cu mopul decat sa mai intind folii prin casa.

| cristi202 a răspuns:

Of, marea mea problema! Ceea ce doresc eu cel mai mult e sa trag gletul fara a mai trebui sa il slefuiesc. Din cite stiu, asa poti verifica un meserias - daca iti trage gletul ca sticla, fara a-l slefui, poti fi sigur ca e meserias bun. Insa eu ma am cit de cit de slefuit inca, daca vreau sa imi iasa ca sticla, cum se zice.
Cred ca in chestia asta intra trei factori: 1) pe primul l-am zis deja, mina celui ce lucreaza. Trebuie sa aiba suficienta experienta pentru a-l trage fara a-l slefui. 2) Scula folosita. Conteaza enorm ce fel de gletiera ai, ca si in orice domeniu, o scula f buna produce rezultate pe masura. 3) Gletul de finisaj. In Timisoara, se merge mult pe Ceradez, un glet excelent, folosit de peste 90 % din meseriasi, interesant a fost cind am venit in Bucuresti, doar un magazin avea Ceradezul, insa am descoperit un alt glet, la fel de bun, Atlasul, de la Apla, folosit pe aici tot in proportie de 90 % din meseriasi, si cu asta cred ca am spus destul.
Deci, daca facem o combinatie reusita intre cei trei factori, eu cred ca se poate ajunge sa se traga gletul fara a-l slefui.

| regis explică (pentru cristi202):

Eu inca nu am vazut glet tras atat de bine incat sa nu trebuiasca slefuit si chiar ma indoiesc ca se poate obtine o suprafata chiar atat de perfect finisata, fara nicio urma de gletiera, cu imbinari, capete si colturi perfecte. Si chiar si pentru cel mai bun meserias, cu siguranta o astfel de lucrare necesita o atentie deosebita si un timp mai lung de executie.
Solutia folosirii gletului fara slefuire (de fapt cu finisare umeda) este insa una foarte buna atunci cand vrei neaparat sa eviti santierul, in special cand este vorba despre mici retusuri si nu de o zugravire completa.

| carpediem a răspuns:

Daca nu sti sa gletuiesti nu iese. In general, daca nu esti pretentios se poate spune ca iese, dar sa folosesti atlas sau CT 127. Eu totusi dau o "fata" cu mana cu smirgel 150-180. Daca nu ai gletuit, nu-ti iese e vorba de practica, sa stii cum se prepara, daca-l faci prea moale iti raman dungi la capetele gletierei, daca-l faci prea tare nu-l poti apasa, "trage" peretele si nu-l intinzi. Daca mai ai idei, intreaba-ma, lucrez in domeniu. Bafta!

| regis explică (pentru carpediem):

Ai incercat driscuirea ulterioara pe ud?

| carpediem a răspuns (pentru regis):

Nu am facut, dar am auzit ca pot aparea ulterior fisuri. Insa fiind vorba de rigips, nu cred ca ar avea de ce sa nu mearga. Mai incearca o varianta, dupa ce incepe sa traga, cand e intarit, dar nu uscat, sa driscui cu burete ud. Ai grija la hartia de la rigips chiar daca e verde. Bafta!

| skama18 a răspuns:

Da iese din a 2 mana. cu conditia ca si prima mana a fost trasa bine. recomand leturi de la ceresit : ceresit ct126 prima mana, ceresit ct 127 a doua mana. da trebuie sa stii sa tragi. succes

| regis explică (pentru skama18):

Inca o data, oricat de bine l-ai trage, nu ramane fara urme, decat daca este slefuit pe ud dupa aplicare si uscarea superficiala (Ceresit propune metoda "umezire si lisare cu fierul de glet").

| skama18 a răspuns (pentru regis):

Ma eu fac asta de cativa ani asa ca tu ramai la parerea ta.dar daca tie nu iti iese atunci nu inseamna ca asa este cum spui tu

| regis explică (pentru skama18):

Nu este parerea mea, este a producatorului, o gasesti pe site-ul Ceresit sau pe ambalaj. Daca nu esti de acord cu ea, explica-le lor, s-ar putea sa ii convingi ca ai dreptate.
Faptul ca faci un lucru in acelasi fel de cativa ani nu are absolut nici o relevanta, am vazut mesteri care lucreaza de peste 30 de ani si nu stiu care este partea superioara a unei placi de faianta.

| skama18 a răspuns (pentru regis):

Ma acel meserias poate sia petecut ultimi 30 de ani pe santier cu sticla in mana. normal k nu stie.si am ctit si pe sac si spune k daca este tras bine. a doua mana fara ume nu este necsara zugravirea peretilor daca doresti o nuanta de alb

| ares8 a răspuns:

Depinde de locul unde il pun. Eu personal nu am mana asa de buna, dar un mester priceput ii scoate fata neteda si fina direct din gletiera.

| DoarEuLeo a răspuns:

La mine baietii au lucrat cu gletul meseriasului GM 20 si au slefuit doar foarte putin pentru uniformizarea suprafetei.