| alialinuta1234 a întrebat:

Am o casa la tara, intr-un sat mic, deocamdata e nelocuita deoarece nu m-am hotarat in privinta fosei septice. Intrebarie sunt urmatoarele:
1- Am nevoie de aprobari pentru a construi o fosa septica din beton?
2- Fosa are nevoie de hidroizolatie pe interior sau exterior?
3- Voi ce fel de fose aveti? Ce dificultati ati avut?
4- Daca optez pentru o fosa septica cumparata, ce imi recomandati?
5- Care sunt costurile si avantajele intre fosa cumparata si fosa beton construita?

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

1. Nu te mai stresa pentru un asemena amanunt. La tara cel mai indicat este sa o faci din caramida, pentru ca este mai dificil cu vidanjarea. Nu e cazul sa ceri nicio aprobare nimanui, 90% din locuitori probabil au WC in gradina, fara sa se streseze, iar din cei care si-au facut fosa septica, sunt convins ca nu vei gasi macar unul care sa fi cerut vreo aprobare undeva.
2.Hidroizolatia la o fosa septica nevidanjabila nu este necesara, dimpotriva, apa trebuie sa se poata infiltra in pamant, motiv pentru care cel putin in partea inferioara caramizile se cladesc cu goluri intre ele. Mai nou am vazut ca se foloseste caramida eficienta, iar primele doar randuri se cladesc invers, tocmai pentru ca apa sa treaca prin acele gauri.
3.Nu am fosa, pentru ca am canalizare, insa daca ar trebui sa imi fac una, as construi una din caramida, cu doua compartimente. In primul sa intre direct canalizarea, iar acesta sa comunice in partea superioara cu al doilea compartiment, ca un fel de supraplin.
4. Nu am cum sa iti recomand asa ceva. Sunt foarte scumpe, instalarea necesita un efort mai mare si fiind etanse sunt practic doar niste rezervoare care trebuie golite periodic.
5. Cred ca tocmai am raspuns la punctul anterior.
Si pentru ca presimt ca vor sari "ecologistii", vreau sa le reamintesc ca fabricarea unei singure fose septice de plastic dauneaza mai mult mediului decat o face folosirea uneia construite intr-o viata de om. In plus continutul acesteia ramane pe planeta, chiar daca este vidanjat, deci in final tot in apa si in sol va ajunge, doar ca ceva mai departe de casa ta.
Bineinteles, vei alege un loc cat mai indepartat de sursa de apa potabila.
PS- am citit si raspunsul lui sinx. Dupa cum vezi sunt de acord in mare parte cu el, insa eu as opta pentru fund betonat si caramida cu gauri la pereti, pentru ca altfel in timp se colmateaza si devine tot mai putin adanca.

| sinx a răspuns:

Din cate stiu eu, nu ai nevoie de aprobare. Fosele septice pot fi fie impermeabile, deci trebuie sa le golesti mereu, fie permeabile, deci le golesti din cand in cand. Daca nu ai putul aproape de fosa si daca nici nu deranjezi vecinii ai putea incerca sa faci o fosa doar cu peretii betonati. Pe fundul ei pui pietris mai mare si aia e. La 2-3-4 luni bagi si tu niste pastile cu bacterii si in cateva zile poti uda linistit gradina cu apa de acolo. Stiu de fosa septica fara fund de la un amic care si-a facut si nu a golit-o inca de 3 ani. Nu se merita sa cumperi o fosa pentru ca se face din beton destul de simplu. Daca faci un betonata complet, sa te interesezi mai intai daca exista vreo vidanja prin zona, cu care sa o poti goli. Pentru cei care o sa zica ca nu e bine sa o faci fara fund, vreau doar sa ii intreb daca au idee ce se intampla cu rezidurile dupa ce sunt incarcate in vidanja. Credeti ca soferul de pe utilaj se gandeste de 2 ori unde o goleste?

| freewoman a răspuns:

1.Este recomandat ca aceasta sa fie executata de o firma care este autorizata de Ministerul Mediului.
2.La interior, suprafata trebuie sa fie impermeabilizata atat pe radier cat si pe pereti iar acest lucru se poate face prin aplicarea unei tencuieli sclivisite de circa 3cm grosime - executata in doua straturi - realizata cu mortar de ciment M100T aditivat cu XYPEX ADMIX C-1000.
3.Nu am
4.http://www.cribernet.com/......e-septice/
5.http://www.fose.ro/variante.htm
Numai Bine!

| andreipunctultau a răspuns:

Cred ca in acest caz o fosa simpla ar fi eficienta. Fara costuri prea mari. Eu am gasit pe foseministatii.ro http://foseministatii.ro/produse/ mai multe detalii despre cat costa si cum se monteaza fosele. Cred ca o fosa cumparata se dovedeste utila pe termen lung si e mai simplu de curatat. Zic si eu.

| AdrianDeb a răspuns:

1. In mod normal nu.
2. Interior
3. Fosa ingropata din polipropilena, luata de la plast galvan: http://www.fosesepticebucuresti.ro/
4. Depinde de nr. de persoane.
5. Fosa cumparata era varianta mai ieftina atunci cand mi-am facut eu si cam asta a fost singurul criteriu pe care am mers... o firma de constructii e destul de scumpicica (daca vrei si treaba buna).

| foseeco a răspuns:

Informatii mai poti gasi si aici: http://www.kubik-prom.ro/? ro_fosa-septica-imhoff, 5