| Businessman a întrebat:

Buna
Am un teren de 500 mp si un kit de casa + 1500 de euro!
Casa este din lemn masiv, are cam 80 mp si vreau sa stiu cat mar costa (sau daca imi ajung banii) sa fac o fundatie, sa o ridic sa o acopar, sa ii pun geamuri si usi!
In mare, stiu ca nu aveti cum sa imi dati un pret fix, dar vreau niste calcule!
Avand in vedere ca, casa este din lemn p+mansarda locuibila, nu trebuie o fundatie mare, asa-i?
Geamurile nu trebuie sa fie neaparat termopan.
Mentionez ca nu trebuie sa cheltuiesc pentru autorizatii si avize, le am!
Ar trebui sa o fac singur? sa caut o firma care accepta sa o faca in rate? Stiti pe cineva dispus sa imi faca fundatia si casa in rate (la rosu sau la cheie) cu un avans de 1500 de euro? (sunt dispus sa mai platesc un 3000 de euro la pretul cerut, daca nu se cere avans) Nu ma intereseaza sa fie cu acte, casa e la sat in sv!
Va multumesc anticipat, cu stima insp_iulian 0754593518

3 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Evident cu o firma vei iesi mai scump (numai TVA este 24%...), in schimb daca lucrezi cu mesteri va trebui sa fii tot timpul in spatele lor, altfel vei avea multe surprize. Compromisul este angajarea unui diriginte de santier, insa acesta va costa la randul lui bani, pe care ii economisesti insa din eliminarea costurilor inutile.
Cei 1500 de euro nu te vor ajuta prea mult. Nu mai sunt la curent cu costul materialelor, insa fundatia te va costa peste 3000 de euro si nu prea vad cum vei gasi pe cineva sa o faca pe banii lui, fara siguranta ca la sfarsitul acestei etape (adica in cateva saptamani) isi primeste plata integrala. Mai mult, cand lucrezi cu mesteri, trebuie sa cumperi tu materialele, iar cei 1500 de euro vor fi absolut insuficienti.
Imi pare rau sa te dezamagesc, insa vei constata ca nici cu acel kit nu ai facut o economie substantiala. Daca nu ai tamplaria si invelitoarea acoperisului, practic nu ai economisit altceva decat peretii casei, care la suprafata respectiva, mergand pe zidaria clasica, nu te costau mai mult de 5000 de euro.
Si pentru ca oricum ai face, fundatia va fi primul pas, iata recomandarea mea pentru o varianta cat mai economica:
- tocmeste un mester pentru aceasta lucrare, dupa ce ai vazut doua-trei lucrari executate de acesta si ai vorbit cu beneficiarii, sa te asiguri ca omul chiar stie meserie. Acesta sa iti faca masuratorile si ulterior sa supravegheze turnarea betonului.
- pentru sapaturi, angajeaza cativa oameni harnici din sat si tocmeste-te cu ei pe total lucrare, spunandu-le exact ce au de facut. Evita plata cu ziua si incearca sa te tocmesti fara bautura si fara mancare, pentru ca acestea genereaza discutii si nemultumiri.
- daca ai toate actele, ai si adancimea si latimea la care trebuie turnata fundatia. La mine am facut economie sapand fundatia la o adancime mai mica, in schimb la colturi si la intersectiile zidurilor am sapat pahare cu o adancime mai mare, in fond acolo fiind presiunea cea mai mare. In aceste pahare se introduc stalpii de armare din fier-beton, pe verticala, pe care iti recomand sa ii cumperi gata confectionati.
- dupa saparea santurilor, urmeaza turnarea betonului. Bineinteles ca cel mai ieftin este betonul facut cu betoniera la fata locului. Retete de beton gasesti pe internet, eu ti-as recomanda cam 300 kg de ciment la metrul cub, ceea ce ar insemna aproximativ un sac la o betoniera (depinde de capacitatea betonierei).
- pentru a face economie la betonul, una sau chiar doua masini de piatra ar fi mana cereasca. Atentie insa la dimensiuni, daca iti basculeaza niste stanci, vei avea costuri suplimentare cu spartul acesteia.
- dupa turnarea fundatiei in pamant urmeaza cofrarea, care trebuie facuta de meseriasi. Daca latimea fundatiei in pamant este foarte importanta, la suprafata poti face economie. O latimea fundatiei cu 5 cm mai mare decat a zidului este absolut suficienta, insa este foarte important sa se respecte unghiurile de 90 (vezi teorema lui Pitagora) si dimensiunile exacte.
- la confectionarea cofrajelor se va evita pe cat posibil taierea scandurilor, intrucat acestea se vor folosi ulterior la astereala. Fiecare taietura reprezinta o pierdere pentru tine, chiar daca mesterilor le va fi usor, ideal este ca macar pentru cofrajul exterior sa nu se faca taieturi.
- mesterii de moda veche obisnuiesc sa dea nivelul fundatiei inca de la cofrare, punand scandurile la boloboc, perfect orizontale. E o pierdere inutila de vreme si o risipa de material. Cel mai simplu este sa se cofreze mai inalt decat inaltimea fundatiei, iar nivelul sa fie dat cu ajutorul unor cuie batute din exterior spre interior. Cand se toarna betonul nu se va depasi nivelul acestora. In plus cofrajul exterior va fi folosit astfel si la turnarea placii de fundatie.
- armatura este la fel descrisa in proiect, insa de obicei structuristii exagereaza aici. Eu am folosit stalpi din patru fire de fier-beton striat de 12, cu etrieri de 8 daca nu ma insel. Am introdus cate un stalp vertical la fiecare colt, de care ulterior m-am legat cu armaturile samburilor din zidarie. In partea superioara a fundatiei am facut singura centura armata, lasand doua fire ingropate din zid, iar celelalte doua afara, pentru a se imbina cu placa de pe fundatie.
- dupa decofrarea interioara, urmeaza umplutura (ideal tasata cu o broscuta, dar merge si manual, udandu-se repetat dupa fiecare strat). Umplutura ideala este balastul, urmand ca ultimul strat sa fie din sort (margaritar), pentru ruperea capilaritatii. Nu trebuie uitate instalatiile de alimentare cu apa si de scurgere care vor fi acoperite cu nisip fin, pentru a evita spargerea.
- peste umplutura se aseaza o folie de polietilena, cu dublu rol: impiedica umiditatea din pamant sa urce in casa, iar pana la uscare previne scurgerea "laptelui de ciment" in pamant.
- peste folie se aseaza armatura (eu am folosit plasa sudata de 10, cu ochiuri de 10), care se leaga cu centura fundatiei, pe care am lasat-o de jumatate afara.
- se toarna placa de beton de minim 5 cm. Un nivel bine dat si o finisare pe masura vor insemna economii la sapa de nivelare.

| SteauaNordului a răspuns:

Buna
poti ridica o constructie cu maxim 300 euro metrul patrat ( prin firma gata in maxim 6 luni la cheie) sau poti construi cot la cot cu prieteni si alte cunostinte dar iesi tot pe acolo pentru ca ai nevoie de roaba betoniera si alte chestii
prietenul meu ridica o cladire si firmade construcite, ca sa inceapa ridicarea primeste o suma mica de bani care consta in avansul viitorilor cumparatori ai spatiilor din cladire. deci se poate si cu avansulwinking se poate si in rate
fundatia trebuie sa fie cam cat pentru o casa normala pentru ca centura de rezistenta e obligatorie din beton si fier.
succes mult si sa te tina trei vieti

| haiZI a răspuns:

Mana de lucru e scumpa deci ai putea incerca sa faci tu cat mai multe pe langa casa.In privinta fundatiei cauta anunturi pe net sau in piata(ziar), ca sunt sigur ca o sa gasesti pe cineva care va fi dispus sa o faca mai ieftin. Daca apelezi la o firma ii scump nu gluma.Si in plus poti ajuta si tu mesterul la fundatie, deci costuri cat mai scazute.pa