|

Buna ziua, stie cineva cum se inmultesc trandafirii?

12 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| explică:

Avand circa 70 de tufe de trandafiri in curte, marea majoritate prinsi de mine, cred ca pot sa dau un sfat.
Trandafirii ii inmultesc spre sfarsitul verii, august -septembrie. De la un trandafir se taie o crenguta care a fost inflorita ( asta asigura maturitatea si viabilitatea ei ). Deci se taie fosta floare. Lungimea lastarului eu o fac la 7 noduri de frunze. La cele 5 noduri de jos tai frunzele dar fara a atinge cu forfeca mugurele care se afla la bazei frunzei. Frunzele de sus cele doua le tai pe jumatate. Asa pregatesc lastarul de pus la prins. Groapa: sap o gropa de circa 50x50 cm latime si adanca de 70-80 de cm. De ce asa adanca? In cazul in care locul de inmultire este si locul de plantare definitiva este nevoie de gropa mare pentru a afina pamantul in care va creste ulterior. Pamantul scos il inlocuiesc cu mranita 20-30% si nisip 20-30% ( ochiometric!) Ud gropa din abundenta 1-2 zile. Dupa aceasta operatiune se umple groapa partial cu pamantul pregatit, se introduce lastarul cu cele 5 noduri pana la nivelul solului si se umple pana sus cu pamant. Totul cu atentie, sa nu se raneasca mugurii. Se uda din abundenta si se aseaza usor cu mana pamintul. Luam o sticla de plastic, preferabil de 2, 5 l, alba si ii taiem fundul! Sticla, cu dopul pus o punem peste lastar si o introducem putin in pamant.
Asta este toata ingineria. Pana la venirea iernii se tine pamantul umed. Lastarul se lasa asa, nu se umbla la el pana tirziu in primavara urmatoare. Atunci se scoate dopul si cand temperatura mai creste, se scoate si sticla. Avem un trandafir nou! Reusita este de 99%
Alta metoda este altoirea pe maces dar nu este pentru amatori, este grea si necesita cunostinte avansate.

11 răspunsuri:
| a răspuns:

Trandafirii se inmultesc prin butasi si prin altoire.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Dupa cum au spus majoritatea, prin butasi. Altoirea este pentru "avansati" si ai nevoie de port-altoi care are o alta poveste.
Si eu am prins multi trandafiri chiar si in ghiveci in casa.
Din experienta propie am ajuns la concluzia ca cei mai repede se prind butasii de trandafiri pusi primavara mai-iunie. Pana in toamna si infloresc. Se prind si cei din toamna in proportie de 50-60% (poate conteaza si experienta).
Eu de obicei in aceeasi groapa pun mai multi lastari, ca sa se prinda cel putin unul din ei (2-3).
Un lastar de 20-25 cm dupa ce a trecut floarea, ii tai floarea si toate frunzele mai putin cele din varf, las 2 pe care le ciupesc varfurile. Eu fac o groapa mica, este buna si ideea de groapa mare, dar cand pui 20-30 de butasi e mai greu. Ingrop butasul cam 3-4 cm, tasez bine pamantul si ud bine. Apoi peste butas se pune o sticla de plastic taiata, cu partea cu dopul sau invers. Eu am avut mai mult randament cu partea fara dop.
Cei pusi toamna se descopera in primavara in zilele cu mai putin soare doar cateva ore. Cei pusi primavara se descopera la sfarsitul verii. In primele ore "de viata" trebuie sa aiba umbra. Altfel soarele ii va arde. Se pot descoperi seara si pusa sticla la loc dimineata.
Butasii de trandafiri se mai pot pune intr-o galeata cu nisip umed in pivnita de toamna pana primavara. Am pus cativa, anul acesta, au muguri, dar sa vedem pana la primavara daca fac radacini. Nisipul trebuie sa fie umed tot timpul.
Trebuie sa incerci mai multe metode ca sa vezi cea care da cel mai bun randament la tine. Bafta!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cred ca o sa-ti fie de ajutor asta :
http://www.gradinamea.ro/......543_1.html

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Uite aici un site care te poate ajuta;)
http://www.life-care.ro/......&id=249912

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Inmultirea trandafirilor
Inmultirea soiurilor de trandafiri altoiti, nobili, se face prin butasi si prin altoire.

Inmultirea trandafirilor prin butasi
Inmultirea prin butasi este destul de usoara, insa nu se poate aplica la toate soiurile, deoarece numai lastarii si ramurile trandafirilor cu lemn moale au insusirea de a se inradacina atunci cand sunt puse in nisip sau pamant. Se pot inmulti prin butasi mai ales trandafirii poliantha, care au flori mici si numeroase, asezate in buchet, precum si unii trandafiri urcatori.

Butasii se fac vara, operatie care se numeste butasire in verde, sau toamna tarziu - butasire in uscat.

In timpul verii, butasii verzi se confectioneaza din lastarii care au inflorit. Acestia trebuie sa fie lungi de 10-45 cm; la varf se lasa numai 2 frunze, care se taie sau se ciupesc la jumatate. Lastarii se taie la baza imediat sub un ochi, iar la varf, cu 1-2 cm deasupra ultimului ochi. Pentru taieri se foloseste un briceag bine ascutit.

Pentru inradacinare, butasul se poate infige in ghivece sau ladite cu nisip, pana la circa 3-4 cm adancime. Pentru a asigura umiditatea necesara, nisipul din ghiveci se mentine in permanenta reavam, iar butasul se acopera cu un borcan de sticla. In primele zile, butasii se pulverizeaza zilnic cu apa. Plantarea se poate face in aceleasi conditii chiar si direct in gradina.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Prin altoire, cred...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Aveam un botanist pe site, dar n-a mai intrat de ceva vreme. Sau n-am mai vazut-o eu. In fine, eu stiam ca se pot cumpara bulbi de la florarie.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Sincer nu pot sa te ajut cu sfaturi despre trandafiri INFINIT

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Sunt tanar dar cum mi s-au prins unii trandafiri si au si flori pot sa raspund:trandafiri se inmultesc prin butasire la sfarsitul verii sau la primavara.La sfarsitul verii:se taie un lastari care a avut floari vestejite si au 5 ochi, frunzele butasiilor se taie doar pe cele de la baza si se lasa 2 frunze in varf pe jumatate taiate, se sapa o groapa de 35 cm adancime si 40 latime care se umple cu apa(5l), putin nisip si balega sau compost pentru ca butasii se vor prinde mai repede, pamantul scos se amesteca cu ingrasamant, butasii se pun in gauri lasandu-se afara doar cele 2 frunze si ochi, se uda bine si se ingroapa cu pamantul pregatit facandu-se si un mic musuroi, se iau sticle cu fundul taiat(4, 5 sau 6l)si cu dop si se pun peste butasi cu dopul inchis, se uda in fiecare zi si nu se umbla la sticle, iarna se pot pune in jurul sticlei frunze uscate si zapada, primavara devreme sescot dopurile cand e cald, cand s-a incalzit suficient vremea se scot definitiv sticlele si verificati daca s-au prins butasii(din cei 2 ochi din varf au iesit lastari cu frunze, butasul mai este verde, are deja boboci si cand incerci sa-l scoti din pamant opune rezistenta). Sfat:inainte sa plantezi butasii in taietura de jos se pun 1-2 boabe de grau(sunt bune pentru inradacinare rapida deoarece cand germineaza elibereaza gaze auxine).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Am primit azi 14 nov butasi de trandafiri.Nu prea tirziu pentru butasire?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Vezi aici ca au o rubrica de educatie agricola.

http://www.agri-news.ro/plantarea-si-inmultirea-trandafirilor/

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează