| SelenaGomez_1698 a întrebat:

Cum inmultesc trandafirii?

Răspuns Câştigător
| nick57 a răspuns:

Prin butasire, adica iei o crenguta tanara, o apleci spre sol, o ingropi pe o portiune de 10-20 cm, lasi afara cam 20cm (trei-patru segmente de ramificatii cu frunze). Dupa ce observi ca ramurica a crescut 30-40cm, sectionezi partea dinspre planta mama si ai o planta noua, identica cu cea veche...Sau mai poti sa tai pur si simplu de pe planta mama un segment tanar de 20-30cm, il pui in apa intr-un vas de sticla transparent, nu mai schimbi apa (sa aiba suficienta lumina dar nu soare direct). In curand vei observa ca pe codita din apa se formeaza bule mici de aer si vei stii ca acolo, unde sunt acele bule, se vor forma in doua-trei saptamani firisoare timide, fragile, albe, viitoarele radacini.Cand s-au inmultit si sunt destul de viguroase, scoti planta din apa, o pui intr-un vas cu pamant de florarie(faci un loc destul de larg incat radacinile sa stea relaxate, pui putina apa in jurul radacinilor, sa fie pamantul bine muiat, apoi adaugi pamant, fara sa apesi, ca se aseaza el treptat in cateva zile si mai adaugi ulterior, dupa ce radacinile sunt sunt suficient de viguroase ca sa nu se rupa.Astefel vei avea o planta sanatoasa, frumoasa identica cu planta mama fara sa fii nevoita s-o altoiesti.Mult succes si sa te bucuri de trandafiri tai!

5 răspunsuri:
| Malvina24 a răspuns:


Inmultirea trandafirilor
Atat trandafirii nobili cat si cei salbatici se pot inmulti prin seminte (sexual) cat si din fragmente de planta (asexual).
Inmultirea prin seminte se practica atunci cand se urmareste obtinerea de portaltoi sau, in unitati de cercetare, in vederea obtinerii de soiuri noi, hibrizi etc.
Semintele cele mai indicate in acest scop sunt cele ale macesului salbatic.
Pe un teren desfundat adanc inca din primavara se mai aplica inca o desfundare de 35-45 cm in iunie menita atat sa afaneze solul cat si sa inlature buruienile aparute intre timp. Inaintea insamantarii, terenul va fi greblat, nivelet si curatat de buruieni uscate. Atunci cand macesele incep sa se ingalbeneasca se culeg si se sfarama cu ajutorul unui tavalug din lemn sau a unui pisalog. Masa obtinuta se seamana ca atare, pe randuri distantate intre ele la 30-40 cm. Adancimea de semanat este de 4-5 cm, si se face in santuri facute cu sapaliga. Deasupra semintelor se pune un strat de pamant de 4-5 cm care se taseaza cu o bucata de lemn. Mranita ar fi cea mai indicata dar, in lipsa acesteia se va folosi un pamant usor, permeabil. Pentru protectia fata de temperaturile foarte scazute ale iernii care urmeaza, deasupra randurilor se va aseza un strat de paie sau alte vegetale uscate.

In primavara se inlatura paiele si se observa rezultatele semanaturii. Daca puietii rasariti sunt prea desi, ei pot fi repicati. Repicarea se face atunci cand umiditatea solului permite smulgerea fara ranire a plantelor, atunci cand acestea au 3-4 frunze. Replantarea se va face pe un sol foarte bine pregatit. Pe timpul verii, puietii vor fi prasiti, udati, taiati. Dupa prima bruma, puietii vor fi scosi, sortati si clasificati.
Cei mai vigurosi puieti, avand grosimea 5-7 mm la colet vor fi replantati in ghivece, in perioada imediat urmatoare scoaterii lor, si vor fi altoiti si replantati in iunie-iulie anul urmator. Altoirea indicata este cea in ochi crescand si nu cea in ochi dormind. Puietii mai firavi vor urma aceeasi procedura insa altoirea recomandata pentru ei este in ochi dormind (iulie-august).

Inmultirea prin butasi se aplica doar anumitor specii de trandafir (Poliantha, Bengale, Noissete, Bourbon etc.). Acestea au crengile flexibile si poseda calitatea de a face radacini din crengi atunci cand acestea sunt ingropate in pamant. Butasirea se practica fie in lunile iulie-august (in verde) fie in octombrie-decembrie (in uscat). Butasirea in verde are un procent de prindere mai bun. Butasii verzi se fasoneaza din ramuri florifere cam la 7-10 zile dupa ce ultimile petale de trandafir s-au scuturat. Butasii prelevati din aceste ramuri vor avea 3-5 ochi viabili ceea ce inseamna o lungime de aproximativ 10 cm.
Ultimele doua frunze de la partea superioara se lasa intacte, celelalte se taie. Taierea de la baza butasului se face imediat sub ochi si trebuie sa fie putin oblica.
La partea superioara taietura se face cam la 2 mm deasupra ochiului.
Butasii se planteaza in rasadnite si se uda abundent. Pentru protectia impotriva soarelui, geamurile rasadnitei vor fi varuite sau stropite cu mocirla. In zilele foarte calduroase butasii vor fi stropiti cu apa de 2-4 ori pe ora.

Udarea butasilor nu este necesara decat daca pamantul este prea tare. Daca totul decurge normal, in 3-4 saptamani butasii au deja radacini. Cand inradacinarea s-a produs deja, incepe aclimatizarea butasilor: la inceput se deschid geamurile rasadnitei la anumite intervale dupa care acestea se inlatura complet. Pana in toamna butasii vor fi feriti de buruieni si vor fi udati atunci cand este cazul. Inaintea inghetului vor fi montate geamurile rasadnitei si se vor acoperi cu paie, coceni, frunze, etc., pentru protectia impotriva inghetului.
Primavara butasii se vor repica in pepiniera sau se vor lasa in rasadnite unde vor fi acoperiti cu pamant in strat de 3-4 cm, vor fi pliviti, udati si stropiti cu substantele indicate impotriva bolilor criptogamice. Toamna, trandafirii sunt deja pregatiti pentru a fi plantati la locul definitiv. Butasirea in uscat poate incepe dupa caderea frunzelor (sfarsitul lui octombrie) si pana la primele brume. Butasii se fac din lastari lemnificati si vor avea lungimi de 20-25 cm cand urmeaza sa fie plantati in pepiniere si de 10-15 cm cand urmeaza ca inradacinarea sa se faca in ghivece sau in rasadnite reci. Taierea de la baza se face imediat sub mugure si va fi usor oblica iar de la varf se face la 1-2 cm deasupra ultimului mugure.

Daca plantarea butasilor se face in rasadnite reci, acestea se vor acoperi peste iarna cu materiale protectoare. Primavara, butasii care au inceput sa formeze radacini se planteaza in ghivece sau in pepiniera. La fel de bine ei pot fi lasati in rasadnita unde continua sa inradacineze. Pe parcurs li se vor asigura toate ingrijirile necesare. Toamna butasii bine inradacinati pot fi scosi si plantati la locul definitiv.
Inmultirea prin frunze este o metoda mai dificila si nu se recomanda horticultorilor amatori. Inmultirea prin marcote si prin divizarea tufelor se poate face la soiurile cu radacinile proprii (nealtoite).

Altoirea trandafirilor
Altoirea in pepiniera
Prezenta celor doi parteneri - altoiul si portaltoiul - este obligatorie in cazul trandafirilor. Portaltoii se obtin prin una din metodele descrise anterior, macesul salbatic fiind unul dintre cei mai indicati portaltoi. Portaltoii vor fi ingrijiti corespunzator in vederea altoirii pentru ca, altfel, procesul de prindere are de suferit. De aceea, inaintea altoirii se va face o ultima inspectie a portaltoilor, urmand ca cei dezvoltati insuficient sa fie indepartati fara a fi altoiti. In cazul trandafirilor, starea portaltoiului este hotaratoare pentru prindere, chiar daca altoii sunt preluati de la plante mai putin viguroase. Inainte de a se incepe altoirea propriu-zisa se vor face, prin sondaj, incercari de dezlipire a scoartei portaltoiului. Dezlipirea usoara este si ea o conditie a reusitei. In general lipsa de umiditate ingreuneaze dezlipirea scoartei.

Pentru obtinerea altoilor se vor alege doar ramuri pe care au fost flori si ale caror petale s-au scuturat deja. Portiunile mediane ale acestor ramuri sunt cele mai recomandate pentru prelevarea de ochi. Frunzele ramurilor recoltate se vor taia ramanand doar cate un petiol lung de aproximativ un centimetru. Acest fragment de petiol va indica daca prinderea s-a facut sau nu. Atunci cand dupa circa o saptamana de la altoire petiolul cade usor la prima atingere inseamna ca altoirea a reusit. Cand petiolul se usuca si nu se desprinde nici dupa saptamani inseamna ca altoirea trebuie refacuta.
Ghimpii de pe ramurile recoltate se indeparteaza. In continuare trebuie asigurata pastrarea corespunzatoare a ramurilor altoi, asta in cazul in care altoirea nu are loc in aceeasi zi cu recoltarea ramurilor-altoi.

Imediat dupa taiere ramurile-altoi vor fi infasurate in carpe ude si introduse cu baza intr-un vas cu apa cu care vor fi transportate intr-un loc umbros, ferit de curenti. Aici vor fi indepartate frunzele, vor fi legate in manunchiuri, etichetate (soi, data recoltarii). Pastrarea manunchilor se face in muschi umeg, in nisip umed etc. Cele mai uzuale metode de altoit la trandafiri sunt: in ochi dormind, in ochi crescand, in placaj si cu ramuri detasate.
Altoirea in ochi crescand si altoirea in ochi dormind nu difera absolut deloc ca tehnica de altoire, diferentele sunt doar la perioadele din an in care ele se aplica.

| june_9596 a răspuns:

Citeste un articol despre trandafir pentru a intelege mai bine ce si cum:
http://www.infogradina.ro/......erale/361/

| Georgyana98 a răspuns:

Incearca pe adresa asta :http://www.gradinamea.ro/......543_1.html
aici scrie tot despre inmultirea trandafirilor... sper ca ti-am fost de ajutor;):)

Alte răspunsuri
Întrebări similare